Jesenné aranžovanie a dekorácie

Eva Bačová | 23. október 2009

Príroda nám ponúka more možností, ako si vyrobiť rôzne dekorácie. Prinášam vám niekoľko tipov na milé a malé drobnosti, ktoré vám pomôžu vyrábať aj vaše ratolesti.

Jeseň so sebou prináša čaro, ktoré si môžeme vyčariť aj doma. Príroda nám ponúka more možností, ako si vyrobiť rôzne dekorácie. Prinášam vám niekoľko tipov na milé a malé drobnosti, ktoré vám pomôžu vyrábať aj vaše ratolesti.

• 1. Neodmysliteľnou súčasťou jesene sú tekvice. Najjednoduchšiu dekoráciu vytvoríme poukladaním malých ozdobných tekvičiek rôznych tvarov a farieb do skupinky na nejaký podnos. Práve ich rôzne tvary a farby vytvoria krásny celok a harmóniu.

• 2. Keďže sa blíži čas „dušičkový“ a Halloween, zíde sa aj tekvicový lampáš. Vrch tekvice zrežeme, vydlabeme ju. Po jej obvode vyrežeme otvory na ústa, oči, nos, alebo iné, oku lahodiace tvary. Sviečku vložíme do tekvice, zapálime, prikryjeme odrezanou časťou. Lampáš je hotový.

• 3. Pekná váza z tekvice tiež nie je na zahodenie. Okrem tekvice použijeme sezónne kvety, vetvičky zo stromov, kríkov (šípky, borievky...) alebo umelé kvety. Ako na to? Vrchnú časť tekvice odrežeme, vydlabeme vnútro a naplníme vodou. Pripravené kvety postupne vkladáme do „vázy“ podľa fantázie. Pri aranžovaní kytice z umelých kvetov použijeme aranžovaciu hmotu, aby kytica lepšie držala svoj tvar. Takáto „váza“ veľmi pekne vynikne na schodoch alebo pri vchode do domu.

• 4. Pri výrobe ďalšej dekorácie navštívime záhradné centrum. Zakúpime si okrúhly črepník, zeminu, vres, prípadne iné rastliny, ktoré vydržia aj mrazy. Odborníci radi poradia aj iné rastlinky, stačí sa len spýtať. Do črepníka si zasadíme vresy s rôznou farbou kvetu (napr. biely a fialový). K nim vložíme malú ozdobnú tekvičku, ozdobnú kukuricu, vsunieme vetvičku so šípkami a prázdne miesta vyplníme suchým lístím. Rastlinky, ako sú vresy a im podobné, nám vydržia aj niekoľko rokov a robia radosť po celý rok, takže investícia sa vyplatí. Neskôr stačí tekvičky a kukuricu nahradiť vetvičkami z ihličnatých stromov a pridať pár vianočných ozdôb – Vianoce môžu prísť.

• 5. Aby z našich výtvorov mali radosť aj deti, urobíme niečo aj pre ne. Mohli by to byť rôzne zvieratkápostavičky z rozprávok. Potrebný materiál nájdeme na záhrade, či prechádzke v prírode.  Môžu to byť tekvice, gaštany, mach, lístie, vetvičky zo stromov a kríkov, orechy, kamienky, šišky...závisí len od nás. Ešte pridáme lepidlo, nožík, nožnice, vatu, látky...a môžeme začať.

Postavičky a zvieratká z gaštanov vie urobiť každý. Naučte to aj svoje deti, radi sa v škole svojimi výtvormi pochvália. Na postavičky a zvieratká z tekvíc si musíme vybrať tie správne tekvice. Aby aspoň trocha pripomínali tú časť tela, ktorú potrebujeme vyrobiť. Napr.:

  • Na čarodejnicu si vyberieme štíhlejšiu tekvicu hruškovitého tvaru. Na jej oči použijeme malé kamienky alebo celé nové korenie, ktoré na tekvicu nalepíme. Nos bude maličký konárik. Ústa nakreslíme. Vlasy budú z machu alebo vaty, či sena a na hlavu tekvice ich nalepíme. Z papiera zostrojíme klobúk, ktorý najskôr vyfarbíme vodovými farbami alebo pastelkami. Potom ho nalepíme na vlasy. Okolo pása čarodejnici zaviažeme kus látky. Na ruky požijeme malé vetvičky, zastrčíme ich do tekvice. 
  • Ďalším výtvorom bude zvieratko. Na prasiatko si zasa vyberieme menšiu tekvičku s pásikmi po tele, ktorá má predĺžený tvar. Dáme si ju pozdĺžne. Na štyri nožičky použijeme malé kusy z konárikov, vsunieme do tekvice.  Na oči použijeme nové celé korenie, nalepíme ho na predĺženú časť. Koniec stopky zrežeme a bude to pekný ňufáčik. Hotovo. Verím, že deti vám budú inšpiráciou a zhotovíte celé kráľovstvo alebo ZOO.

 

• 6. Na vchodové dvere si môžeme vyrobiť jesenný veniec. Zakúpime si polystyrénový korpus a môžeme začať. Na korpus postupne lepíme lístie, šišky, gaštany, vetvičky so šípkami, mušličky... Postupne to striedame po celom obvode korpusu. Prázdne miesta vyplníme machom. Hotový veniec zavesíme na vchodové dvere.

• 7. Vkusnú jesennú dekoráciu vytvoria aj kvety. V tomto období sú najrozšírenejšie chryzantémy. Majú krásne kvietky rôznej farby, sú pastvou pre oči. Zasadené v črepníkoch vyniknú pri vchode domov, na schodoch a terasách. Aj rezané vo váze oživia a spestria interiér. Ako jedna z mála kvetín vydrží v neprekúrenom byte vo váze aj dva týždne. Viete o tom, že chryzantémy pochádzajú z Ázie? Číňania ich považujú za jednu zo štyroch rastlín, ktoré nosia šťastie. V preklade znamenajú zlatú kvetinu. V Číne z ich kvietkov dokonca pripravujú chutný čaj, ale i víno. Pridávajú sa do kytíc s rôznymi druhmi kvetov, dokonca sa viažu aj do svadobných kytíc.

Mnohé máme spomenuté tekvice a iné druhy rastlín na záhradách doma, či u starých rodičov. Využime to, aj tento chladný čas na tvorbu, s ktorou nám určite radi pomôžu aj deti. Vytvoríme si nielen niečo pekné pre seba, ale zapojíme aj deti, ktoré si cibria vkus, šikovnosť a prácu s rôznym druhom materiálu.

Príjemné a zábavné tvorenie!

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: