Nechce vaše dieťa jesť?

redakcia | 20. júl 2017
Nechce vaše dieťa jesť?

Nerobte z jedenia detí problém... ako na to?

Nechutenstvo v detskom veku?

Nejedna mama sa trápi tým, ako do svojho drobčeka dostať aspoň niekoľko lyžičiek jedla denne. V extrémnych prípadoch sa z jedla stáva kŕmenie divého zvieraťa, kedy sú rodičia ochotní behať s lyžičkou za dieťaťom, trebárs i po celom byte.

Odmietanie jedla je problémom mnohých detí

Odborníci potvrdzujú, že odmietanie stravy a vyberavosť v jedle sú po obezite druhým najčastejším problémom, s ktorým sa stretávajú rodičia malých detí.

Ponúkame vám triky, ako malým stravníkom jedlo spríjemniť a pokúsiť sa problémom so stravovaním (a stolovaním) predchádzať.

Prečítajte si: Gastroezofageálny reflux (GER) u detí

Tipy ako motivovať dieťa k jedeniu

  • U najmenších detí zaberá, keď posadíte na stôl vedľa taniera obľúbenú hračku a kŕmite striedavo dieťa, potom plyšáka (bábiku), zase dieťa atď. Hračiek môže byť aj viac.
  • Nakrájajte napr. chlieb s nátierkou na malé kúsky a zapichnite do nich malé ozdobné špáradlá – každý takýto „vojačik“ je nepriateľ, ktorého je potrebné zlikvidovať.
  • Fantázii sa medze nekladú! Často pomáha, keď je jedlo na tanieri ozdobené a na prvý pohľad lákavé.
  • Oznamujte dieťaťu s radosťou, čo bude jesť – nepýtajte sa, či to chce.
  • Zapojte dieťa do prípravy jedla. Napríklad trojročné deti už môžu byť veľkými pomocníkmi: poukladať do misky piškóty, nakrájanú zeleninu na tanierik (môžete ich nechať aj krájať príborovým nožom), priniesť na stôl hrnčeky...
  • V čase jedla vždy seďte s dieťaťom – akokoľvek starým – pri jednom stole a venujte sa výlučne stolovaniu. Jedlo by malo prebiehať v kľudnej a príjemnej atmosfére, v pravidelných časoch.
  • Pokiaľ dieťa už jesť nechce, nenúťte ho ani okolo toho nerobte zbytočný rozruch. Z jedla by sa nemal stať ústredný výchovný problém či súboj medzi vami a dieťaťom...

Keď je jedlo problémom

Problémy s jedlom...alebo keď dieťaťu nechutí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: