Nástrahy leta- Pozor aj na správne uskladnenie potravín!

Redakcia | 14. júl 2017
správne uskladnenie potravín, nástrahy leta, chladnička, hygiena potravín v domácnosti, baktérie

Hygiena v domácnosti a predovšetkým v kuchyni je nevyhnutná a dôležitá. Viete však správne uskladniť potraviny? Špeciálne teraz, v lete, ked je v horúčavách zvýšená kazivosť potravín?

Ak sa hygiena správne nedodržiava pri nákupe, príprave, spracovaní a skladovaní potravín, môže to mať vážne následky pre zdravie ľudí. Preto by sme mali dbať v prvom rade na to, aby naša kuchyňa bola čistá.

Koľko hygieny potrebuje dieťa?

Baktérie v kuchyni

Pre rozmnožovanie baktérií je potrebné vlhko, teplo a čas. Kuchynské povrchy by sa preto mali často dezinfikovať. Je samozrejmosťou, že odpadkové koše často vynášame. Ale koľké z nás ho aj pravidelne vyplachujeme zriedeným dezinfekčným prostriedkom? Ani zvyšky jedla by sme nemali nechať na stole voľne odkryté. Vždy ich niečím prikryme, aby sme zabránili rôznemu hmyzu prenášať na jedlo rôzne infekcie. O výmene hubiek na umývanie riadu ani nehovorím. Na nich sa totiž množí najväčší počet baktérií. Ich častá výmena je preto nevyhnutná.

nástrahy leta, skladovanie potravín, čistenie, umývanie, domácnosť, baktérie a plesne v kuchyni, chladnička, potraviny

Prečítajte si tiež: Niekoľko tipov, ako si upraviť domácnosť pred príchodom bábätka

Nákup potravín

Pri nákupe potravín je dôležitý jeden údaj: Spotrebujte do... Pre zákazníka z hľadiska bezpečnosti zdravia snáď najdôležitejší údaj. Potraviny nakupujme len z dobrého a overeného zdroja. Všímajme si, či obaly nie sú poškodené, ako sú dodržiavané základné hygienické predpisy v predajni, či ovocie nemá porušenú šupku a pod.

Dôležité je aj uskladnenie zakúpených potravín. Konzervy a uzavreté potraviny skladujeme na suchom, chladnom a čistom mieste. Surové potraviny uložíme do chladničky zabalené, aby sme zabránili kontaminácii s inými potravinami. Staršie potraviny presunieme dopredu, aby sme ich skôr skonzumovali.

Potraviny podliehajú nežiaducim zmenám vplyvom vlastného látkového zloženia a vplyvom prostredia, v ktorom sú uložené. Sú to zmeny mechanické (narušenie povrchu, roztlčenie, polámanie a pod.), chemické (pri ktorých pôsobí teplo, chlad, svetlo, vlhko), mikrobiologické.

Neprehliadnite: Salmonelóza: Opatrnosti nie je nikdy dosť!

Príčinou kazenia potravín sú aj plesne a baktérie. Za vhodných podmienok sa rýchle množia a ničia potraviny, ktorých požitie aj po tepelnej úprave často vyvoláva veľmi nebezpečné ochorenia.

Správna príprava potravín

Pri príprave jedla pracujme vždy s poriadne umytými rukami. Ak máme potrebu kašľať, kýchať a smrkať, použijeme čistú vreckovku tak, aby sa mikroorganizmy nerozšírili. Potom pred prácou s potravinami si znova ruky umyjeme. Že je to samozrejmé? Čudovali by ste, koľko ľudí to tak nerobí. Najlepšie je rozmrazovať potraviny v chladničke. Dbáme pri tom na to, aby nám voda z mäknúceho mäsa  nekvapkala na ostatné potraviny. Tiež je dôležité si vyčleniť zvláštne doštičky na surové mäso, ryby a hydinu. Praktickejšie aj hygienickejšie sú plastové dosky.

chladnička, mraznička, potraviny, uskladnenie potravín

Zásady uskladnenia potravín

V každej domácnosti sa používajú chladničky a mrazničky. Ale vieme ich správne používať? Tu je niekoľko dobre mienených tipov:

 Do chladničky ani do mrazničky nedávame teplé potraviny, aby sme nezvyšovali teplotu v ich vnútri.

  • Teplota v mrazničke by mala byť -18 °C a menej, v chladničke 0-5 °C.
  • Dôležité je pravidelné čistenie: potraviny vyberieme, roztokom jedlej sódy v teplej vode chladničku dôkladne umyjeme.
  • V chladničke nesmú byť potraviny natlačené. Musí medzi nimi prúdiť vzduch. V mrazničke je to naopak, potraviny sú naukladané tesne pri sebe.
  • Ak necháme dvierka chladničky a mrazničky dlhšie otvorené, teplota v nich prudko stúpne. Pozor na to!
  • Vajcia by sa nemali dávať do priečinkov na dverách chladničky, lebo k nim neprúdi vzduch. Nechajme ich radšej v miske alebo škatuľke v najchladnejšej časti chladničky.
  • Používajme mraziace vrecúška alebo plastové nádoby, ktoré zabránia kazeniu potravín.
  • Každý druh mäsa umývame tesne pred spracovaním. Musíme ho dôkladne prepiecť alebo uvariť, aby sme ho zbavili možných baktérií. Napr.: bravčové mäso by mohlo obsahovať hlísty, kurča baktérie salmonely.

Ako správne skladovať syr?

hygiena potravín, nástrahy leta, skladovanie potravín, kuchyňa

Veríme, že každá gazdinka má tieto vyššie uvedené slová a vety v malíčku. Veríme, že každá dbá na svoju kuchyňu a čistotu v nej. Ale prečo si tieto zásady z času na čas nezopakovať?

Na záver vás môže zaujímať:

Nástrahy leta- Pozor aj na suché utopenie!

Batoliace bábätká a baktérie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: