Tipy na netradičné hry: Hrajme sa s deťmi inak!

Kaja | 26. október 2017
Tipy na netradičné hry: Hrajme sa s deťmi inak!

Nie vždy je počasie ideálne na prechádzku alebo hru na ihrisku. Deťom sa postupne hračky zunujú, prestanú ich zaujímať.

Modifikovali sme niektoré hry a zabavili sme sa po svojom. Ponúkame vám niekoľko našich typov.

Netradičné tipy na hru

Skladanie hradu

Namiesto tradičných kociek využívame farebné papierové škatule z instantných kaší a čajov. Tie ľubovoľne a variabilne ukladáme. Sú ľahké, pre väčšiu pestrosť ich možno oblepiť farebným papierom alebo samolepiacou tapetou.

Prečítajte si: Prečo sa chcú chlapci hrať so zbraňami?

Hráme sa s deťmi na obchod

Väčšie dievčatká i chlapci radi nakupujú. Nepotrebujeme k tomu drahú výbavu z hračkárstva. Rovnakú službu nám urobí stredne veľký plastový košík a ako nákup plastové obaly napr. z menších balení jogurtových mliek, actimelu, malé tégliky, nádoby z kozmetiky.

 

Varíme spolu s deťmi

Ideálne sú mamine farebné plastové misky rôznych veľkostí a plastové lyžičky (nám sa osvedčili aj tie dlhé do zmrzlinových pohárov najlepšie so zaobleným koncom)

Netradičné maľovanie

Možno ste už skúšali kreslenie a maľovanie prstami, možno ste si robili aj odtlačok nôžky a rúčky, ale skúšali ste, aké rôzne tvary vytvorí autíčko kolieskami namočenými do farby? Potrebný je riadne veľký kus papiera.

Detská predstavivosť: takto podporíte u detí jej rozvoj

Hádaj, čo mám

Potrebujeme pár predmetov, ktoré dieťa so zavretými očami objavuje a snaží sa pomenovať. Je to riadna zábava.

Obmenou môže byť schovávanie a hľadanie predmetov. Ukážete dieťaťu 5 alebo 10 predmetov, ktoré vyberiete. Dieťa si ich pozorne poprezerá a vy ich potom skryjete na ľubovoľných miestach v detskej izbe. Úlohou dieťaťa je nájsť všetky ukryté predmety.

Prečítajte si: Hry na doktora – problém?

Ochutnávame

Pripravte si niekoľko misiek s potravinami, z ktorých každá celkom inak chutí. Kyslé, sladké, slané, horké. Zaviažte dieťaťu oči a postupne mu dávajte lyžičku s jedlami do úst. Dieťa musí uhádnuť, čo ste mu dali zjesť.

Aj takýmto spôsobom sa snažíme prečkať upršané, veterné dni, kým príde konečne "zubaté" slniečko. A keď nás už fantázia načisto opustí, skladáme a púšťame si vo vani papierové lodičky.

Hra v živote najmenších

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: