HPV spôsobuje genitálne bradavice!

Redakcia | 27. február 2017
HPV spôsobuje genitálne bradavice!

Môj gynekológ mi diagnostikoval HPV typ 11 a odporučil mi očkovanie kombinovanou vakcínou, keď prestanem dojčiť.

Pravdepodobne je nakazený aj môj partner. Môže ma pri pohlavnom styku po zaočkovaní znovu nakaziť? Dá sa očkovaním ochorenie vyliečiť? Budú sa mi kondylómy stále objavovať? Aké je riziko pri prípadnom ďalšom tehotenstve, či už pre mňa alebo pre dieťa?

Ako liečiť genitálne bradavice

Genitálne bradavice – kondylómy spôsobuje ľudský papilomavírus (HPV). Prenos tohto ochorenia je takmer bezvýhradne pohlavným stykom, teda správne predpokladáte, že je nakazený aj váš partner. Pýtate sa, či je vhodné očkovanie a či sa potom  môžete znovu nakaziť. Na základe najnovších poznatkov nepoznáme lepšie riešenie ako prevenciu, t. j. očkovanie.

Ako správne uvádzate, na trhu je vakcína, ktorá je namierená proti ľudskému papilomavírusu typu 6, 11, 16 a 18, kde typy 6 a 11 sú zodpovedné za vznik genitálnych bradavíc (kondylómov). Vzhľadom na to, že momentálne dojčíte, odporúčame, aby bolo očkovanie realizované až po ukončení laktácie.

Vzhľadom na uvedené problémy by ste mali byť pravidelne sledovaná (dispenzarizovaná) a po určitom čase vyšetrená na dôkaz prítomnosti HPV (konkrétneho typu). Ako vám je iste známe, HPV vírus (tzv. vysokorizikové typy) môže spôsobovať nielen genitálne bradavice, ale aj rakovinu krčka maternice.

Prečítajte si:

15 vecí, ktoré ste sa svojho gynekológa báli opýtať alebo "Pán doktor, ako by som vám to..."

Práve preto sú nevyhnutné prehliadky a pravidelné hodnotenie cytologického steru z krčka maternice. Výsledok uvedených testov napovie aj to, ako postupovať počas prípadného tehotenstva, vrátane spôsobu vedenia pôrodu!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: