Hlien krčka maternice

PaeDr. Dagmar Baluchová | 3. október 2016
Hlien krčka maternice

„Ak by ľudská plodnosť závisela len od zdravých spermií a zrelého vajíčka po ovulácii, časový interval na možné počatie dieťaťa by bol veľmi krátky. Možnosť prirodzeného otehotnenia je podmienená ešte niečím – prítomnosťou hlienu v pošve ženy,“ vysvetľuje Mgr. Michaela Pisoňová, FertilityCare Practitioner, školiteľka jednej z metód prirodzeného plánovania rodičovstva – Creightonský Model .

Aké ďalšie významy má hlien krčka maternice (tzv. cervikálny hlien)? Kedy je plodný a kedy nie? Ako môže žena pozorovať pomocou jeho rozdielnosti zmeny vo svojej plodnosti? 
Hlien krčka maternice hovorí o aktuálnej plodnosti ženy. Ďalší jej znak, bazálna teplota tela, nás informuje o tom, že je po ovulácii. Hlien je produkovaný sliznicou krčka maternice. Pri posudzovaní jeho charakteristík z pohľadu plodnosti pritom nie je natoľko dôležitá jeho kvantita, ako kvalita. „Hlien zabezpečuje prežitie spermií, ktoré sa do pošvy dostanú a zároveň im pomáha dostať sa cez krčok do maternice a vajíčkovodov, kde sa môžu stretnúť s vajíčkom pripraveným na oplodnenie. Tak môžu spermie prežiť aj 3 – 5 dní,“ objasňuje M. Pisoňová. „Ak sa z nejakej príčiny u ženy tento hlien nevytvorí aj napriek tomu, že u nej dochádza k normálnej ovulácii (teda k uvoľneniu vajíčka), spermie, ktoré sa dostanú do pošvy, nemajú šancu v pošve prežiť, ani prejsť cez krčok maternice a tak oplodniť čakajúce vajíčko.“

Charakter hlienu

Hlien krčka maternice môže žena u seba badať a testovať z pošvy. Jeho akosť, farba a množstvo sa počas menštruačného cyklu menia. Druh hlienu závisí od množstva vyprodukovaných hormónov estrogénu a progesterónu v tele. Keď je hladina estrogénu vysoká – tesne pred ovuláciou – je produkovaný číry, vodnatý a elastický hlien. Tento typ hlienu je najplodnejší. Po ovulácii, kedy stúpa hladina progesterónu, hlien hustne a postupne mizne. „Väčšinou sa stráca náhle, zo dňa na deň a nemáva žiaden charakteristický zápach,“ upozorňuje M. Pisoňová.

Plodné a neplodné dni

Cervikálny hlien je jasným ukazovateľom plodnosti. Podľa jeho prítomnosti a kvality môžeme jednotlivé dní menštruačného cyklu označovať ako plodné a neplodné. Po menštruácii sa zvyčajne tvorí hlien v minimálnom množstve, žena pociťuje skôr suchosť v pošve. Hovoríme o tzv. suchých (neplodných) dňoch.
V čase blízkom ovulácii je hlien vodnajtejší, ťahavý a klzký. Z krčka maternice sa uvoľňuje vo väčšom množstve, čo žena môže zistiť utrením pošvy toaletným papierom. Ťahavosť tohto hlienu je natoľko zjavná, že hlien možno prstami natiahnuť až na niekoľko centimetrov. Takto kvalitný hlien je približne po dobu piatich dní, no môže byť prítomný aj kratšie. K ovulácii dochádza niekedy v tomto období alebo krátko po ňom. Toto obdobie sa považuje za najplodnejšie počas celého cyklu (plodné dni). 
Po ovulácii kvalita hlienu opäť klesá, až sa opäť objavia tzv. suché dni (neplodné).
Prečítajte si tiež: Lekár radí: Čo všetko treba vedieť o menštruačnom cykle

Pozorovanie 

„Hlien funguje ako biologická zátka, ktorá keď je otvorená (hlien je prítomný), otvára cestu spermiám a keď je zatvorená (hlien nie je prítomný), spermiám cestu ďalej neuvoľní,“ vysvetľuje M. Pisoňová základný príncíp. Ako však môže žena spozorovať, či v danom dni jej hlien vykazuje známky plodnosti? „Žena má možnosť odpozorovať na sebe (pri utieraní sa toaletným papierom na toalete), kedy tento hlien u nej prítomný je a kedy nie je. Podľa toho môže zamerať svoje snahy o otehotnenie.“ 
Hlien sa môže objaviť v ktorejkoľvek časti dňa, preto jeho dôkladná kontrola spočíva v celodennom pozorovaní sa pri použití toalety. Odporúča sa zaznamenávať si svoje pozorovania farebnými značkami a poznámkami do prehľadnej tabuľky. Napomôže to presnejšiemu určeniu dní, ktoré sú plodné a ktoré nie (obzvlášť ženám, ktoré majú nepravidelný cyklus).
Pozn.: Každá z metód prirodzeného plánovania rodičovstva má svoj systém a pravidlá pozorovania sa a značenia plodných a neplodných dní. 

Faktory ovplyvňujúce hlien

Plodnosť ženy je veľmi citlivá na akékoľvek zmeny. Pri dlhodobejšom sledovaní kvality hlienu môžu ženy badať, že v období, keď sú choré, prepracované alebo prežívajú stres... ap., sa môže výskyt hlienu zmeniť alebo dočasne absentovať.
Môže vás zaujímať: Vplyv životosprávy na plodnosť
Aj deň po sexuálnom styku si môže žena zameniť hlien so zvyškom spermatu (Creightonský model však má pravidlo, ako zvládnuť aj tento faktor). Ak užíva lieky, hlien sa takisto zmení. Napr. antihistaminiká, antidepresíva, cytostatiká hlien zhusťujú; estrogény ho zasa riedia.  

Na záver

Pozorovanie hlienu krčka maternice patrí medzi jednoduché spôsoby, ako sledovať svoju plodnosť. Mnohým ženám napomohlo viac porozumieť svojmu telu a zároveň prinieslo aj radosť z poznania vlastnej plodnosti. A ako dopĺňa M. Pisoňová: „Vedomosť ženy o prítomnosti či neprítomnosti tohto hlienu v pošve môže páru snažiacemu sa o otehotnenie veľmi pomôcť. Ak sa však aj napriek istote, že pár mal pohlavný styk v čase prítomnosti hlienu v každom cykle ženy po dobu 6 mesiacov, nepodarí žene otehotnieť, je treba predpokladať existenciu nejakého problému plodnosti u ženy alebo muža, prípadne u oboch, a vyhľadať lekára.“
Zaujímavé: Baktérie, vírusy a ochorenia ničiace plodnosť

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: