Halloween

redakcia | 3. október 2009

Oslavovať - neoslavovať? Americký – neamerický? Cirkevný – Pohanský? Ako vlastne vznikol Halloween?

OSLAVOVAŤ – NEOSLAVOVAŤ? AMERICKÝ – NEAMERICKÝ? CIRKEVNÝ – POHANSKÝ? AKO VLASTNE VZNIKOL HALLOWEEN?

Veľa ľudí si myslí, že Halloween je americký sviatok, a naša slovenská hrdosť nerada preberá niečo od iných. Ešte tak sme hrdí na vlastné kultúrne tradície. Pravdou však je, že tento sviatok pochádza od starých Keltov. Oslavovali Samhain – sviatok mŕtvych. Verili, že každý rok v posledný októbrový deň duše mŕtvych navštívia zem. Keď si Rimania podmanili Keltov v prvom storočí n. l., prebrali niektoré ich zvyky a sviatky.

Približne v 8. storočí kresťanská cirkev ustanovila 1. november ako „sviatok všetkých svätých“ na uctenie si pamiatky svätých. Počas týchto sviatkov sa konali omše, ktoré dostali názov Allhallowmas (omša blahoslavených, svätých). Noc predtým bola známa ako All Hallows Eve – (pred)večer všetkých svätých. A tak vznikol názov Halloween. V 17. storočí veľa ľudí emigrovalo do Nového sveta, čo malo vplyv na zlučovanie a uchovanie sa tradícií rôznych kultúr. V Amerike sa Halloween začal oslavovať „vo veľkom“ a u nás začal postupne zanikať.

Tridsiateho prvého októbra sa naši predkovia prezliekali za rôzne masky, lebo verili, že v halloweensku noc vychádzajú mŕtvi z hrobov na zem sa zabaviť. Mali strach, aby ich mŕtvi nezobrali cestou naspäť so sebou, a tak sa maskovali, aby ich nik nespoznal. Postupne si rok čo rok vyzdobovali príbytky v duchu Halloweenu, aby mŕtvym spríjemnili túto jednu noc na zemi.

Halloween nebol vždy radostným sviatkom. Niektorí ľudia sa báli, že ich mŕtvi príbuzní potrestajú, iní si mysleli, že je to noc diabla. Viac-menej si ľudia, aby zahnali strach, začali v tento sviatok robiť „žarty a srandy“. Našťastie sa však Halloween začal meniť na rodinný sviatok. Ľudia chodili „strašiť“ v kostýmoch, konali sa prehliadky kostýmov,
spoločenské stretnutia, karnevaly. Len s malými zmenami sa uchovali tieto sviatky našich predkov dodnes, tak prečo v nich nepokračovať?

Oslavy Halloweenu na Slovensku sú ešte v plienkach a je nám jasné, že nebudeme behať sami v maske od suseda k susedovi, ale môžeme sa snažiť vrátiť trocha kultúry k nám domov. Malé halloweenske ozdoby nikomu neublížia ani nikoho neurazia, a ak si spolu s deťmi vyrobíme ozdoby sami, bude sa nám tento sviatok určite veľmi páčiť.

NETOPIER (od 4 rokov)
Netopiera nakreslite na čierny alebo šedý papier a vystrihnite. Oči môžete nakresliť bielou ceruzkou alebo dierkovačom vystrihnúť z bielej samolepiacej tapety. Použite ako dekoráciu do okna alebo ho zaveste na niť a lepiacou páskou niť prilepte na plafón. Ak chcete, môžete netopierovi trochu poskladať krídla (na dve až tri časti) a bude vyzerať, akoby práve letel.

STRAŠIAK Z LYKA (od 4 rokov)
Zhruba 15 cm trs lyka na oboch koncoch zviažte. Priložte ho k špajli a cez stred priložte lyko dlhé asi 30 centimetrov. Telíčko zviažte tesne pod rukami – vyrobíte tak hrudný kôš. Spodok lyka môžete zviazať buď do dvoch rovnako rozdelených kvázi nôh, alebo jednoducho ho na spodku zviažte na špajlu. Ako hlavu môžete použiť korálku s priemerom 3 cm alebo do kúska silonky vopcháte guľôčku vaty a silno zaviažete. Nakreslite oči a ústa. Na hlavu môžete prilepiť slamený kvietok alebo kúsky pierka, prípadne lyko.

DUCHOVIA (od 3 rokov)
Pomôcky: servítky (alebo hodvábny papier), tvrdý papier, niť (drôtik), nožnice, fixky. Postup: Z tvrdého papiera si vystrihneme dva kusy kruhov s priemerom cca 2 cm (veľkosť hlavy závisí od veľkosti použitej servítky). Servítku oddelíme na jemné časti, v strede stlačíme prstami, aby nám vznikla malá suknička. Stred vlepíme medzi hlavy a duchovi zostrihneme sukienku do oblúka. Menšie deti môžu sukňu odtŕhať. Niť zauzlite a vložte do hlavy. Nakreslíme tvár a hotového ducha môžeme buď zavesiť, alebo naaranžovať do kvetín.

MALÉ TEKVIČKY (od 3 rokov)
Pomôcky: oranžový papier z vlnitej lepenky (alebo obyčajný tvrdý papier), nožnice (orezávatko), ceruzka, fixky, žltý papier.  Postup: Na zadnú stranu vlnitej lepenky si nakreslíme tekvicu. Zrkadlovo vystrihneme dve tekvice. Vyrežeme tekviciam otvory na oči, nos a ústa. Podlepíme žltým papierom a zlepíme tekvice dohromady. Veľké tekvice sú vhodné na zavesenie do okien, na dvere... a aby sme spotrebovali všetok papier, vyrobme si aj malinké tekvičky, medzi ktoré pred zlepením strčíme špajľu alebo kvetinársky drôtik.
Poslúžia ako dekorácia do kvetináčov.

TRVALÝ SVETLONOS (od 4 rokov)
Pomôcky: škrob, papier oranžovej farby, biely papier alebo noviny, balón, voda, miska. Postup: Nafúkneme balón a uviažeme ho tak, aby sme ho v prípade potreby mohli dofúknuť. Biely papier potrháme na kúsky cca 2 x 2 cm, namáčame do vody a obaľujeme ním celý balón. Potrebné sú dve vrstvy. Po miernom zaschnutí namáčame do škrobu noviny a znova oblepujeme celý balón. Po vyschnutí opakujeme a opakujeme. Na posledné dve vrstvy použijeme oranžový papier, aby sme tekvicu nemuseli maľovať. Po úplnom zaschnutí vyfúkneme balón a začneme do tekvice vyrezávať tvár svetlonosa podľa vlastnej fantázie.
Tip: Najlepšie je kašírovať zavesený balón a výborne schne v blízkosti radiátora.

Skúste byť viac pomocníkom než pracovníkom a nechajte dieťa manipulovať a skúšať. Nie vždy musí byť výrobok dokonalý. Hlavné sú zážitky, nové zručnosti pre dieťa, spolu strávený čas v pracovnom duchu, tvorivosť a manipulácia vášho malého majstra. Veľa šťastia!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: