Gumáky: Sú vhodné na detskú nôžku?

Marika Koscelníková | 8. november 2018
Gumáky: Sú vhodné na detskú nôžku?

Mať nohy v teple je základ. Udržať ich v suchu aj počas daždivých dní je výzva najmä pre mamičky. Ktoré dieťa odolá pokušeniu skočiť do mláky a vyskúšať ako čľapká blato? Doprajme im túto radosť. Na nohy dáme gumáky, ktoré odolajú vlhkosti, a ide sa na prechádzku. Sú rozkošné, farebné, lákavé a deti ich väčšinou milujú.

Gumené čižmy sa stali veľkým hitom

Z obuvi, u ktorej vždy funkčnosť prevyšovala jej atraktivitu, sa stala módna záležitosť. Nie je hanbou mať na nohách gumené topánky. Najmä ak sú dnes dostupné v rôznych prevedeniach. Výrobcovia im dali elegantnú aj športovú podobu. Vyfarbili ich, pomaľovali, popísali. Sú definované ako celoročná obuv.

Ich cena sa pohybuje od pár eur až po niekoľko tisíc. Ide o to, či chcete investovať do funkčnej obuvi, alebo do módy. Napriek ich veľkej popularite nielen medzi dospelými, ale najmä medzi deťmi -  ktoré ich obľubujú vďaka možnostiam, ktoré im ponúkajú – ide o účelovú obuv. Z toho vyplýva, že sa majú používať výnimočne a na obmedzený čas.   

 

Gumáky: Mať nohy v suchu

Aj gumáky, ako obuv určená do daždivého počasia, sa vždy výrobcom nepodaria a prepustia vlhkosť a vodu. Pokiaľ ste si kúpili obuv, ktorá neplní svoj účel, reklamujte ju. Kvalitná obuv nepopraská a nepremočí sa.

Pri výbere si všímajte nielen dizajn, ale aj materiál – zmes kaučuku a termopolyuretánu je používaná najmä pri výrobe detských gumákov. Je odolná a pružná. Podšívka by mala byť zo stopercentnej bavlny. Vrchná časť gumovej topánky pre deti je uzatvárateľná vodeodolným límcom. Súčasťou detských gumákov bývajú aj reflexné prvky.

Kvalitná a farebná – taká by mala byť obuv do dažďa pre deti

Pestré vzory, prípadne obľúbené rozprávkové postavičky na gumových čižmičkách lákajú obuť si ich aj na bežné nosenie. Deťom tento nápad radšej vyhovorte. Na celodenné nosenie sa určite nehodia. Celogumová či gumotextilná obuv je účelová, nechať v nej nohu celý deň môže spôsobiť zdravotné ťažkosti.

Teplé a suché počasie nie je na nosenie gumákov vhodné. Nepriedušné gumené čižmy spôsobia, že sa v teple zapotia. Ponožky síce pot čiastočne vsiaknu, ale vlhkosť môže spôsobiť nepríjemné problémy s plesňou.

 

Máte ploché nohy? Na gumáky zabudnite!

Nepriedušné materiály gumových čižiem spôsobujú potenie chodidiel, a tým aj zvýšené riziko ideálneho prostredia pre plesne a baktérie. Vlhko a teplo v topánke vytvára nielen nepríjemný zápach, ale aj rýchle šírenie infekcií. Do gumákov vyberajte ponožky z dobre savých a prírodných materiálov. Po ich vyzutí ponožky vymeňte.

Pomôcť môže aj použitie antibakteriálnych sprejov do topánok a na nohy. Lekári neodporúčajú nosenie gumákov ľuďom, ktorí trpia kožnými mykózami, či nadmerným potením.

Výber nevhodných topánok v detskom veku býva príčinou problémov. Ploché nohy, zlé našliapovanie, deformované chodidlá a prsty na nohách, vybočenie prštekov, či rôzne kožné problémy. Gumáky a iná gumová obuv je nevhodná pre deti, ale aj dospelých s takýmito ťažkosťami. Takýto druh obuvi nemá tvarovanú klenbu, ich vnútro je ploché.

Pokiaľ chcete, aby sa nožičky vášho dieťaťa vyvíjali správne, dbajte na kvalitnú obuv. Siahnite po kvalitných topánočkách s anatomicky tvarovaným vnútrom. Mali by mať spevnenú pätu, zaoblenú špičku a rovnú podrážku. Noha dieťaťa by mala v topánočke „dýchať“, obuv má byť priedušná a  pohodlná, aby sa nožičky nepotili. Podstatné je, aby ste vybrali vhodnú veľkosť – vzadu do topánky by sa mal zmestiť aj váš prst. Topánky by mali byť zhruba o pol centimetra dlhšie ako noha dieťaťa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: