Fejtón: Kde bolo, tam bolo..

Redakcia | 14. október 2017
fejtón, mama, dcéry, rodina, otec, kráľovná

Kde bolo, tam bolo, neďaleko od Trenčína žili princ a princezná..

Nemali modrú krv, len takú obyčajnú, červenú, ale zato horúcu ako ten najhorúcejší letný deň (v ktorý sa ešte princezná odvážila behať po svete v plavkách). Ona všade s nadšením rozprávala, že by chcela štyri deti, on s pokojom čakal na jedno, dúfajúc, že to bude syn, dedič, aby jeho rod nebodaj nevymrel po meči.

Medzi týmto rozprávaním a dúfaním zažívali romantické večery pod hviezdami, fyzicky náročné dovolenky, hrávali Scrabble a z práce sa ponáhľali domov,  kde ich čakal poriadok a sladké ticho (a Scrabble, pekne ležiace na stole, všetky písmenká na svojom mieste).

Prečítajte si: Viete, že počet vašich detí ovplyvní ich osobnosť?

Dni plynuli a nastal čas počať dediča. Pre ľudí s horúcou krvou to bola úloha ľahká, rozprávkovo rýchlo splnená. Prvé týždne tehotenstva náš milý pár strávil s radostnou iskrou v oku.

Čoskoro však princezná pochopila, prečo staré knihy píšu o tehotenstve ako o ťarchavosti. Domácnosť totiž obkľúčili hodiny rannej, poobednej a večernej nevoľnosti. V prestávkach medzi nimi princezná ležala nevládne v perinách a pozerala na žalúzie. Princ sa naďalej venoval svojej práci, štúdiu a koníčkom a za novinku o dedičovi bol párkrát svojimi priateľmi potľapkaný po pleciach pri večernom pive (čo princezná považovala za kráľovsky nespravodlivé).   

Až nadišiel deň "D"..

Bruško sa pekne guľatilo a pokrývalo striami, až kým nenastal čas pôrodu. Princ stál statočne pri trápiacej sa princeznej (ktorá sedela, ležala, skákala na fitlopte, čupela a tancovala neurodzené tance v nemocničnej sprche) a keď sa narodilo dievčatko, razom zabudol na súboj meča s praslicou a plný nehy zahorel otcovským citom.

Prečítajte si:

Čo zaručene nechce viacdetná matka počuť ALEBO Koľko detí je dnes akurát?

 

 tehotenstvo, fejtón, rodina, mama, láska, tri deti

Na zámok však udrela dojčenská kolika. Dieťa plačúce niekoľko hodín denne uberalo princeznej z krásy (trochu diskutabilný termín, ale riskla som to) a princovi z energie (občas i naopak, a občas obom zo všetkého). Kolika po pár mesiacoch skončila a pre pár nastali krásne časy spoločného kočíkovania, túlenia sa s bábätkom,  a spočiatku nesmelé, no čoraz častejšie návraty k životu pred pôrodom – výlety, nákupy, dovolenky, tentoraz v trojici, no o to veselšie (a pocikanejšie a ožužlanejšie, ale nech). Princezná naviac kvôli náročným predojčeným nociam nadobudla zvodné krivky, čo princa privádzalo do stavu zamilovaneckej eufórie a pretože si pramálo pamätal z oných tehotenských čias, hop – a boli tu zas.

Dve malé deti..

Dve malé deti čoskoro primäli milého princa vysťahovať sa do detskej izby. Zmenu lôžka (a obrázky zvieratiek na stenách) prijal s radosťou, veď noci rozdelené nepravidelne na desať či viac krátkych epizódiek by po chvíli prestali baviť aj Chucka Norrisa. Náročnosť výchovy však rodičia stále delili na polovicu, a hoci princ trávil väčšinu dní v práci, vždy si našiel čas na hru, dobrodružné výpravy do prírody („nejedz to, to je chrobáčik, nie, NEJEDZ TO!“), či len polihovanie na koberci s dvomi dcérkami na chrbte. Princezná tieto chvíle využívala na žehlenie, rozmaznané chvíle osobnej hygieny (umyté vlasy – na nezaplatenie) a odpratávanie kočíkov a odrážadiel z cesty ku kúpeľni, spálni, detskej izbe, obývačke a vonkajším dverám.

Témy rozhovorov, rovnako ako priestor v byte (vyplnený interaktívnymi hračkami, detským oblečením, leporelami a iným detským sortimentom, nech sa páči, ráčte si vybrať) sa nenápadne zúžili na zdravie detí, čo robili deti počas dňa, čo budú robiť v nasledujúci deň, čo potrebujú deti kúpiť, kam vziať deti cez víkend a ako riešiť problémy s detským vzdorom. Z princa a princeznej sa stali rodičia na plný úväzok, a manželia (no nech preženiem) tak na polovičný.

Neprehliadnite: Matka roka: Čo robia mamy večer..

Ich láska bola stále silná, ale spoločných chvíľ vo dvojici ubúdalo ako plienok na poličke, a ak už sa aj odhodlali niekam spolu večer vyraziť, nervózne kontrolovanie mobilných telefónov (poštové holuby sa v tomto prípade ukázali ako vysoko neefektívne) kazilo akýkoľvek náznak spoločnej romantiky.

Do zabehnutých rodičovských koľají vhupol nečakane ďalší vozeň – dieťatko číslo tri. Čarovný nápoj namiešaný z radosti, únavy, obáv, vyčerpania a očakávania pili princ s princeznou plnými dúškami, a čuduj sa svete, čím viac sa blížil deň pôrodu, tým jednoduchšie sa im zrazu veci videli. A naozaj. Dieťatko – ďalšia žienka – z princa a princeznej urobilo zo dňa na deň kráľovský pár (hahaha, starý fór, ja viem). A kráľovskému páru sa všetko rieši ľahšie, s nadhľadom.

Čítajte aj: Tri sestry alebo Ako sa učím bojovať za svoje dievčatá

Ak ste sa v niektorej z rozprávok dočítali, že tri deti je ľahšie vychovávať než dve, náš kráľ s kráľovnou to môžu len potvrdiť. Či už sú za tým rodičovské skúsenosti („Papá krém!“ „Neboj sa, nič sa jej nestane.“), vyšší vek detí i rodičov, čarovná pomoc kráľovien matiek alebo znížené požiadavky na seba samých, ktovie. V kráľovstve však vládne pohoda.

Kráľ učí deti dobrodružstvu, vtipu a pohybu („Pozri, sama vyliezla na kuchynský stôl!“).  Kráľovná organizuje na zámku spoločenský život a cibrí starostlivosť o bábiky, vkus v obliekaní a jemnú motoriku („A teraz pekne vyzbierajte tie piškótky z postieľky.“). Nákupy a dovolenky sú síce v baby-friendly móde, Scrabble sa s ohľadom na vysokú rozsypateľnosť písmeniek hráva dva-trikrát ročne (aj to neskoro v noci), ale inak sú všetci šťastní a veselí.

A čo láska kráľovského páru?

S väčším pokojom vo výchove prichádza aj väčší priestor na lásku. Spoločné chvíle sa organizujú ľahšie, tém na rozhovor pribúda, túžba páčiť sa tomu druhému začína opäť rásť (v nepriamej úmere s obvodom bokov našej kráľovnej) a hoci sa denne riešia desiatky organizačných rébusov, obaja si uvedomujú, že takto je to dobré.

Rozprávke ešte nie je zďaleka koniec, rozprávka ešte len začína...

Matka roka: Už ani diár mi nestačí!

Zlé deti – zlá matka? TAKTO rodičovstvo prekope vaše zmýšľanie!

mama a dcéra, rodina, princezné, tri sestry, fejtón, vlasy

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: