Februárové Mama a ja je tu!

redakcia Mama a ja | 31. január 2012

Editorial ako pozvánka na jeho čítanie...

 

Nedávno som sa stala svedkom diskusie, na ktorú si pri čítaní nášho seriálu o školách často spätne spomeniem. Zástupkyňa istej základnej školy vravela o tom, aká je to so súčasnými absolventmi bieda – v školstve z nich zostáva mizivé percento a problémom sú i tí, ktorí zostanú. Napríklad k nim na školu sa hlásil mladý angličtinár – motorkár, kožené nohavice, v nose pírsing. Svojím vzhľadom sa zo školy „vyoutoval“ a šancu predviesť sa nedostal. Učiteľ predsa musí vyzerať dôstojne.

„Ale možno by mohol byť k deťom bližšie,“ hlesla jedna z diskutujúcich mamičiek, na čo ju ostatné prehlasovali, pretože, ak si predstaví, že by jej dieťa mal takýto exot učiť, tak by to zrejme nechcela. Premýšľam, kde je pravda. Je fajn, ak učiteľ vyzerá „usporiadane“, „učiteľsky“, tak akosi to od neho očakávame... No na strane druhej, schopnosť byť autoritou, pedagógom, na ktorého bude dieťa s vďakou roky spomínať, oblečenie, nech je akékoľvek, neovplyvní. Tu rozhoduje jeho osobnosť, kreativita, láska k práci... 

Trochu ma mrzí, že v kruhu mladých a rozhľadených žien nikto (až na tú jednu) tomu učiteľovi nedal (aspoň hypoteticky) šancu. Štyridsať rokov, kedy nebolo dobré vyčnievať z davu, stádovitosť v názoroch a myslenie v štýle „preboha len na seba neupozorniť“ sa asi podpísalo i na našej generácii, ktorá mala súdružku učiteľku iba krátko. A ešte viac, že vieme odsúdiť skôr, ako spoznáme – bohatstvo rúcha je pre nás asi viac, ako bohatstvo ducha... Nie je to smutné?

Nikto sa ani len nezamyslel nad tým, že by mladý učiteľ ponúkal inovatívnu metódu výuky, že by tých „polospiacich“ pubertiakov vedel prebrať k životu, možno im rozšíriť obzory a dostať sa k ich ešte stále detským dušiam bližšie. Možno by do tradičného učiteľského kolektívu zavial nový vietor. Bol skrátka nevhodne oblečený a tak musel ísť o školu ďalej.

Uznávam, učiteľ má byť autorita, učiteľ by tak mal i pôsobiť, ale učiteľ by mal hlavne učiť s láskou a rád, tak, aby sa na jeho hodiny deti tešili, a to by malo byť prioritou – pri ich hľadaní – pre vedenie škôl i pre rodičov... A čo vaše kritériá? Komu by ste dali prednosť? Možno vám pri tom pomôže aj náš seriál venovaný zaujímavým školám. Želám vám pekné februárové čítanie.

Eliška Fričovská

Obsah februárového vydania sa dozviete kliknutím na titulku.

Želáme vám príjemné chvíle pri čítaní Mama a ja!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: