FAKTY a MÝTY o dojčení: čo je pravda a čo nie...?

Mgr. Zuzana Paprskárová | 21. august 2017
dojčenie, mýty a fakty, novorodenec, matka

Spomeňte pred kamarátkami či rodinou tému dojčenie. Ihneď sa to na vás sype zo všetkých strán. Väčšinou ide o dobre mienené rady. POZOR: nie všetky sú však pravdivé!

Prečítajte si: Niekoľko faktov o nočnom dojčení

Dojčíte bez problémov alebo sa trápite?

V prvom prípade vás, napriek faktu, že problémy nemáte, okolie zásobuje radami, čo je zaručene dobré pri dojčení, čím si zvýšite tvorbu mlieka a inými, často nevyžiadanými radami.

V druhom prípade, ak máte s dojčením problém, ku skupine rád uvedených vyššie sa pridávajú aj slová, ktoré žiadna matka so snahou dojčiť počuť nechce!  V čase zúfalstva z toho, že dojčenie nejde ako po masle vám iste nepomôžu slová okolia o tom, aké je dojčenie dôležité, ako málo sa snažíte, koľko vecí ste ešte neskúsili, o tom, že predsa každá matka môže dojčiť, keď CHCE. Nuž, stane sa, že mamička dojčiť chce a jednoducho to nejde! Nehádžme všetky dojčiace a nedojčiace mamičky do jedného  vreca!

Prečítajte si: Pripravte sa na dojčenie!

My vám ponúkame pomoc pri rozlišovaní toho, čo o dojčení pravda je a ktoré sú najviac zaužívané mýty o dojčení.

dojčenie, fakty a mýty, zápal prsníka , novorodenec

MÝTUS: Ak máš malé prsia, nebudeš mať dostatok mlieka!
PRAVDA: Na veľkosti prsníkov nezáleží!

Je jedno, či máte prsia veľkosti A alebo D. Nemajte žiadne obavy, vaše prsia určite vyprodukujú toľko mlieka, koľko vaše bábätko potrebuje!

MÝTUS: Pokiaľ máš plastiku pŕs alebo iný chirurgický výkon na prsiach, nemôžeš dojčiť!
PRAVDA: Nie je to jednoznačné.

V dnešnej dobe sa väčšina prsníky upravujúcich operácií robí v miestach, ktoré nemajú dosah na prsné žľazy, a teda možnosť neskôr dojčiť. Je však nutné spomenúť, že pokiaľ vám bola chirurgicky odstránená bradavka, dojčenie možné nebude. Ide tiež o prípad, keď bolo nutné bradavku odoperovať a následne implantovať späť. V tomto prípade môže byť prerušený tok mlieka a dojčiť nebude možné.
V každom prípade, pokiaľ ste takúto operáciu podstúpili, nahláste to pediatričke, ktorá bude sledovať hmotnosť a kondíciu bábätka.

MÝTUS: Dojčiť treba podľa hodiniek, každé dve hodiny! Ani o minútu skôr.
PRAVDA: Dojčite podľa požiadaviek vášho bábätka!

Pravdou je, že väčšina detičiek sa časom dostane do režimu dvoj až trojhodinového dojčenia. To však trvá nejaký čas. Nepozerajte sa na hodinky, pozerajte na svoje bábätko. Sama čoskoro uvidíte, aký režim mu vyhovuje. Kedy je hladné, kedy si potrebuje iba „cucnúť“, nech je to aj každú pol hodinu! Samozrejme, ak vám to nerobí problém.

MÝTUS: Počas dojčenia musíte vylúčiť niektoré potraviny.
PRAVDA: Môže, no nemusí to byť potrebné.

Niektoré mamičky odporúčajú skúšať a nedržať hneď striktnú diétu. Skúste rizikovú potravinu a po nasledujúcich 2 až 12 hodinách uvidíte, či dieťatko nemá reakciu. Ak má, vylúčte načas toto jedlo z vášho jedálnička.

Tip pre vás
Dobrým pomocníkom môže byť stravovací diár, kde si tieto potraviny budete s časom aj dátumom zapisovať. Ľahšie sa potom budete orientovať.

MÝTUS: Nesmieš dojčiť pri zápale prsníka a pri upchaných mliekovodoch!
PRAVDA: Opak je pravdou.

Pokiaľ sa vám upchajú mliečne žľazy, nie je lepší spôsob, ako ich uvolniť, ako dojčiť čo najčastejšie! Zvoľte polohu, aby bábätko bradou smerovalo ku upchanému mliekovodu, prípadne sa snažte si prsník počas uvoľňovania mlieka rozmasírovať.

Ragády na bradavkách- prvá pomoc!

Najlepší spôsob, ako predísť zápalu prsníka, je dávať si pozor práve na upchané mliekovody!
Pokiaľ už k zápalu prsníka dôjde, čo rozoznáte ľahko podľa bolestí, začervenaného prsníka a zvýšenej teploty, kontaktujte lekára. Možno bude nutné nasadiť antibiotiká. Nemajte však strach, aj s antibiotikami a teplotou môžete naďalej dojčiť!

TIP pre vás

Viete, že listy kapusty pomáhajú sťahovať zápal z prsníka? Jednotlivé listy kapusty poumývajte a uložte do chladničky. Pokiaľ budete mať pocit, že s vašim prsníkom nie je všetko v poriadku, vyberte si z chladničky list kapusty a jemne pomačkaný si ho priložte na boľavý prsník. Úľava sa dostaví ihneď.

MÝTUS: Ak raz ponúkneš fľašku, s dojčením si skončila!
PRAVDA: Nepravda.

Väčšina bábätiek nemá problém striedať dojčenie a pitie z fľašky (pokiaľ je to nevyhnutné).

dojčenie, fakty a mýty, zápal prsníka , novorodenec

MÝTUS: Dojčenie je prirodzená antikoncepcia
PRAVDA: Nepravda.

Pokiaľ nie ste pripravené na to, stať sa čoskoro potencionálnou druho či treťorodičkou, na dojčenie sa nespoliehajte! Nie je to žiadna spoľahlivá  antikoncepcia!

MÝTUS: Dojčené dieťa nikdy neprespí celú noc.
PRAVDA: Nezáleží na tom, ako je dieťa kŕmené.

Dieťatko prespí celú noc vtedy, keď je na to pripravené. Nezávisí to od toho, či je dojčené alebo na umelom mliečku.

Vitamíny pre vaše bábätko

MÝTUS: Ak budeš dojčiť viac ako rok, budeš mať problém s odstavovaním.
PRAVDA: Nepravda.

Nie sú žiadne dôkazy o tom, že by bol rok dieťaťa zlomový. Každé dieťa je individuálne a pokiaľ nie je zo strany matky nutnosť ukončiť dojčenie skôr, odstaví sa postupne samo. Ideálny čas je vtedy, keď sú na to matka aj dieťa prirodzene pripravení.

MÝTUS: Dojčiť počas choroby matky sa nesmie!
PRAVDA: Opak je pravdou.

Pokiaľ ste chorá, nie je dôvod nedojčiť. Hovoríme o bežných ochoreniach. Práve naopak, dieťatko od vás získava protilátky, aby neochorelo.

Dojčenie je prirodzená vec. Nepochybne úžasná pre matku, ako aj dieťa. Netreba ju však prehnane riešiť a rozpitvávať. Nechajte sa viesť prirodzenou intuíciou a všetko bude jednoduchšie!

 Prečítajte si viac:

Problémy pri dojčení môžu mať jednoduché riešenia

Dojčenie nebolí?

Zázračná tekutina

Zápal prsníka

  Zdroj: fitpregnancy.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: