Fajčiarska reštaurácia pre deti…

Slniečko - Reny | 26. jún 2009

Nechcem diskriminovať fajčiarov, chcem, aby sme my – nefajčiari neboli diskriminovaní.

Som nefajčiarka a vadí mi, keď v mojej prítomnosti niekto fajčí. Neznášam zafajčené priestory, v ktorých sa musím zdržiavať alebo ktorými musím prechádzať.

Občas sa stalo, že sme ako mladí mali stretnutie v reštaurácii, kde sa fajčilo alebo kde aj nefajčiarska časť bola zahalená cigaretovou „vôňou“. Chvíľu som to vydržala (výnimkou boli diskotéky, kde som drncala na tanečnom parkete od začiatku do konca, takže som bola v tranze a nevnímala tak veľmi zafajčené prostredie), no po návrate domov bolo nutné vykonať očistu: zmyť zo seba ten pach, ktorý sa dostal pod kožu a vyprať veci, aj keď som ich mala len jeden krát a v podstate neboli vôbec špinavé.

Teraz som maminou a mám malú dcérku. Ak si chceme s manželom spraviť peknú nedeľu a zájsť niekam na obed, máme problém – kam?! Poznáte to aj Vy? Určite áno. My dospelí občasne znesieme fajčiarske prostredie, ale deťom by sme predsa nič tak hrôzostrašné nespravili (zamrazí ma od hnevu, keď si spomeniem, ako som raz videla v aute štyroch dospelých s cigaretami v ruke a jedno bezbranné dieťa ). Vo väčších mestách sa nájdu podniky, ktoré sú priateľské k deťom a aj nefajčiarske reštaurácie.

Doposiaľ som si myslela, že každá reštaurácia musí mať vyhradenú časť aj pre nefajčiarov, hlavne ak je zameraná na podávanie jedál (čiže nie je to bar, krčma, diskotéka...). A preto som bola nemilo prekvapená, keď nám v priestorovo dosť veľkej pizzérii v OD Max Nitra oznámili, že nemajú nefajčiarsku časť... No čo už, v blízkosti nič nebolo, malá potrebovala tiež papať, tak sme si sadli ku krajnému stolu pri otvorenom východe a dúfali, že si vedľa nás nesadnú fajčiari.

Prišlo však ďalšie nemilé prekvapenie...doniesli nám detskú stoličku na papanie...vo fajčiarskej retaurácii! Tak to som naozaj nechápala. Síce nás to aj potešilo, lebo sa mohla malá napapať mimo kočiara, avšak boli sme nahnevaní a zároveň smutní z toho, ako poniektorí ľudia zmýšľajú. Vyvrcholením bolo, keď sme si pri barovej časti reštaurácie všimli krásny malý detský stolček so stoličkami na hranie – akože kútik pre deti – opakujem: vo FAJČIARSKEJ reštaurácii! Vie mi to niekto vysvetliť?! Pretože ja to naozaj neviem pochopiť. Možno som nemoderná alebo pribrzdená alebo precitlivelá...neviem.

Jedlo bolo chutné, obsluha milá, avšak táto skúsenosť vo mne zanechala negatívne pocity doposiaľ.

Teším sa, keď budú musieť byť nefajčiarske priestory oddelené múrom a na začiatku reštaurácií, a verím, že nebudú menšie ako tie fajčiarske.
Teším sa, keď ľudia, ktorí fajčia na ulici bez ohľadu na to, kto za nimi a vedľa nich kráča, budú pokutovaní takými sumami, že si veľmi dobre rozmyslia, či si na ulici zapália alebo nie.

Nechcem diskriminovať fajčiarov, no chcem, aby sme ani my – nefajčiari neboli diskriminovaní. Nech zavládne harmónia aj vo svete fajčiarov a nefajčiarov, aby žiadna strana nepociťovala obmedzenia a nátlaky, a aby sme si všetci uvedomovali následky aj pre tých vedľa nás.

Som príliš veľká optimistka? Čo myslíte?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: