Existuje recept na príma šestonedelie? alebo Vitajte v klube, mamičky!

Redakcia | 4. január 2019
Existuje recept na príma šestonedelie? alebo Vitajte v klube, mamičky!

Po pôrode – ak prebehne v poriadku – vás prevezú na oddelenie šestonedelia a oficiálne sa stávate šestonedieľkou. Vás aj bábätko čaká šesť týždňov rozhliadania sa v novej situácii, šesť týždňov hojenia, šesť týždňov spoločného zžívania sa...

Už teraz sa bojím, ako to prežijem

Jana (vo 4. mesiaci tehotenstva) nám napísala: „Od prírody som nervák a už teraz sa bojím pôrodu. Ale to nie je všetko. Moje kamarátky, ktoré už majú deti, ma desia svojimi opismi šestonedelia. Jedna silno krvácala, nehojila sa jej jazva, druhá mala problémy s naliatymi prsníkmi a opuchnutými bradavkami a obidve boli vraj príšerne vystresované a mali pocit, že sa nedokážu o bábätko postarať. A čo v tom prípade ja? Pripadám si oproti svojim kamarátkam – „pohodárkam“ hrozne nepraktická. Poraďte, existuje vôbec niečo ako ’pohodové šestonedelie’?“

Vaše rady a skúsenosti našej čitateľke pomôžu zmierniť obavy. Čo jej poradili ostatné mamičky?

Šťastie praje pripraveným

Prípravou na prvé dni po pôrode nič pokaziť nemôžete. Naopak. Ako naznačuje Renáta, nie je nič pohodlnejšie ako siahnuť do mrazničky pre hotový pokrm. Určite odporúčame „naškrečkovať“ aj zásoby hygienických potrieb: bude sa hodiť niekoľko balíčkov dámskych vložiek, ďalej vložky do podprsenky, toaletný papier, papierové vreckovky a pod.

Na druhej strane detské plienky radšej dopredu nekupujte (stačí jeden balík), vybraná značka nemusí totiž novorodeniatku vyhovovať.

„Keď je bábätko spokojné, mamička je najšťastnejšia...“

Renáta a dcérka Nikolka (6,5 mesiaca), Ružomberok

Milá Jana, verím, že fajn šestonedelie určite existuje, a myslím, že sa skladá z dvoch častí: psychická príprava a praktická príprava. A jedna ovplyvňuje druhú.

Psychická príprava v mojom prípade znamenala prečítať si čo najviac dostupných informácií o tehotenstve, pôrode i šestonedelí, vybrať z nich to najpraktickejšie pre mňa (pretože zvyčajne nie je problém nájsť množstvo protichodných informácií, ale je potrebné si vybrať to, čo vyhovuje mne osobne a čo ma upokojí a uistí, že je všetko podľa prírody).

Veľmi mi pomohlo aj to, že sme si s manželom mohli pozrieť pôrodné sály v našej pôrodnici, a tak keď sme o štvrtej ráno po odtečení plodovej vody leteli do pôrodnice, išli sme do známeho prostredia. Mohla som sa sústrediť na samotný pôrod a nie na to, kde je záchod, kde sprcha a kde zvonček na asistentky.

Najdôležitejšie ale je tešiť sa a radovať z rastúceho bruška, tešiť sa na bábätko (ktoré bude samozrejme najkrajšie a najšikovnejšie zo všetkých), tešiť sa z každej spoločnej chvíle prežitej s malým pokladom v šestonedelí i v ďalších mesiacoch a rokoch.

Čo sa týka praktickej prípravy, osvedčilo sa mi niekoľko vecí:

  • štyri týždne pred termínom pomáhať telu s prípravou na pôrod (denne lyžicu rozdrveného ľanového semienka, čaj z ríbezle čiernej, tzv. maliníka, masáž hrádze, v deň pôrodu čaj zo železníka lekárskeho, škorice, klinčeka, zázvoru);
  • pripraviť veci pre dieťatko a tašku do pôrodnice minimálne mesiac pred termínom pôrodu;
  • niekoľko týždňov pred termínom navariť jedlo do zásoby a dať zamraziť do mrazničky;
  • požiadať svoju mamičku alebo svokru o intenzívnu pomoc v prvých dňoch po príchode z pôrodnice (ja som ocenila každú uvarenú šálku čaju);
  • obstarať si šatku alebo baby vak na nosenie bábätka (Nikolka bola vo vaku najspokojnejšia a ja som sa s ňou mohla pohybovať po byte);
  • robiť len to, čo je dôležité pre bábätko a čo mám ako mamička chuť robiť, napr. ja som mala prvé tri týždne po pôrode vypnutý mobil, odmietali sme návštevy a sústredili sa s manželom a Nikolkou len na seba a svoje potreby.

A recept na fajn šestonedelie?

Bábätko potrebuje byť milované, dojčené, pestované a je potrebné sa s ním maznať kedykoľvek a akokoľvek dlho, a keď je spokojné bábätko, mamička je najšťastnejšia. A keď náhodou nič z toho nefunguje, tak pusinky od hlavičky po pätičky zaručene zaberú!!!

Nemusí to dopadnúť ružovo

Aj pri najväčšej príprave nemusí všetko dopadnúť na jednotku. Ako píše Ľubka, môžu sa pridružiť zdravotné problémy a pod. Nemajte preto na seba prehnané nároky a nepredstavujte si samu seba v úlohe matky – superhrdinky. Vyčerpanie z pôrodu a rozbláznené hormóny urobia svoje. Vydržte, onedlho sa budete cítiť lepšie!

„Podľahla som článku o VIP rodičkách...“

Ľubka a dcérka Viktorka (7 mesiacov), Žilina

Milá Jana, v tehotenstve som pribrala 26 kg, a tak posledné týždne boli priam očistcom. Už som sa nemohla dočkať, kedy porodím a ako si vydýchnem. Omyl!

Akosi mi nedošlo (napriek starostlivému študovaniu literatúry a časopisov), že to už nikdy nebude ako predtým, šestonedelím počnúc. Šestonedelie má byť obdobím úplného pokoja a zoznamovania sa s bábätkom. Po tehotenstve a pôrode je telo také zničené, že potrebuje minimálne šesť týždňov na to, aby sa dostalo do pohody.

Hneď týždeň po pôrode som si holením podpazušia spôsobila infekciu a vytvoril sa mi absces, ktorý mi museli chirurgicky narezať. Dva týždne po pôrode som po nedostatočnom nadojčení bábätka (ponáhľala som sa do poradne) dostala mastitídu (zápal prsníka), nasledovali horúčky, myslela som, že umriem. Po celý čas ma trápili hemoroidy a hrozná zápcha. No a na záver šestonedelia som ešte „vyfasovala“ upchatý mliekovod, takže opäť som si niečo vytrpela...

K tomu sa pridružili pocity z toho, že som sa do ničoho nezmestila, pretože s 90 kg som len s ťažkosťami mohla vojsť do svojej pôvodnej veľkosti 38/40! Takže opäť depresívne stavy z nosenia tehotenských vecí. Pripadala som si nepraktická, nepoužiteľná.

Našťastie tu bol môj malý drobček, ktorému som venovala všetku svoju pozornosť a starostlivosť. Po týchto skúsenostiach si hovorím, že pri druhom šestonedelí budem oveľa opatrnejšia a trpezlivejšia. Počítaj s tým, že sa nejaké zdravotné problémy vyskytnú – tým sa asi nedá vyhnúť.

Obstaraj si prípadne väčšie oblečenie (nohavice, tričká), aby si nemusela nosiť tehotenské. Stačí po jednom kuse, len na cestu do poradne, na prechádzky a pod. Priprav sa na to, že najlepšie pre vás oboch je zostať v posteli celý deň (pokojne si povedz, že zostaneš v posteli ako pri chrípke), spi, dojči, maznaj sa s bábätkom, odpočívaj, pozerajte sa na seba a spoznávajte sa.

šestonedelie

Povolaj staré mamy, tety, kamarátky nech vám navaria, aby si nemusela vstávať k vareniu. Občas si dopraj krátku prechádzku, tá ťa občerství a trochu si vyvetráš hlavu.

Dá sa to zvládnuť, ale musíš byť na to pripravená. Myslím, že som sčasti podľahla článkom o tom, ako sa dá tri mesiace po pôrode opäť ocitnúť na prehliadkovom móle a podobne. To všetko sú obyčajné výmysly – aj keby to bola pravda, tieto VIP rodičky majú okolo seba zástupy pestúnok, trénerov, vizážistov a ostatných, jednoducho sú na inej lodi.

Môj stav ma zaskočil a tak svoje šestonedelie považujem za najhoršie obdobie môjho života. Dúfam, že to druhé (pokiaľ bude, a ja dúfam, že bude!) zvládneme oveľa lepšie, aj keď už budem mať jedno staršie dieťa. Držím palce a prajem pohodové tehotenstvo, krásny zážitok z pôrodu a najmä fajn šestonedelie!

Podáva sa pomocná ruka

Vedieť požiadať o pomoc a mať pomoc vždy nablízku je počas šestonedelia takmer nutnosť. Ideálne je, ako v prípade Lenky, ak si partner vezme niekoľko dní dovolenku. Aj hodinová prechádzka otecka a starej mamy s kočíkom urobí s vašou psychikou divy!

„Bola som taká unavená, nevyspatá, ale na druhej strane veľmi spokojná!“

Lenka a Lukáško (10 mesiacov), Trnava

Milá Janka, úplne chápem tvoje obavy nastávajúcej mamičky. Hneď by som ťa však chcela upokojiť. Každý z nás má asi strach z neznámeho, nepoznaného. Ver, že som si pred narodením Lukáška vypočula rôzne (niekedy aj celkom desivé) názory svojich kamarátok, známych, kolegýň... Ale je pravda, že realita je trochu iná.

Na bábätko som sa veľmi tešila, ale sa aj obávala, ako zvládnem prvé spoločné týždne. Vopred som požiadala svojho partnera, aby bol zhovievavý k mojim prípadným náladám a ak spozoruje nejaké depresívne stavy, aby to ihneď riešil.

Keď sa Lukáško narodil, bola som veľmi šťastná a pretože zžívanie sa s dieťatkom je určitý proces a neprišlo to automaticky, bolo to všetko fajn, nové a objavné. Depresia ani pochmúrne nálady sa u mňa neobjavili. Krvácala som ešte asi sedem týždňov po pôrode a pôrodné poranenie pobolievalo, ale to nebolo nič v porovnaní s tým, že som sa mohla pochváliť krásnym, zdravým synčekom. Bola som unavená, nevyspatá, ale taká vyrovnaná a šťastná ako nikdy v živote.

Prvý týždeň so mnou a Lukáškom zostal doma partner, ktorý si už predtým v zamestnaní dohodol, že si vezme dovolenku. Nepotrebovala som zvláštnu pomoc, ale bol poistkou, keby sa niečo dialo. A najmä bol s nami rád. Pokiaľ máš vo svojom partnerovi oporu, požiadaj ho, aby v prvé dni zostal s vami doma. Alebo požiadaj mamu, svokru, sestru (podľa vášho vzájomného vzťahu).

Blížia sa Lukáškove prvé narodeniny, ale keď stretnem tehuľku, tak by som okamžite chcela ďalšieho drobca a na nejaký diskomfort počas tehotenstva, pôrodu a šestonedelia si ani nespomeniem...

Vychutnajte si bábätko

Mnoho mamičiek popisovalo svoje rozčarovanie nad tým, že im hneď „nenaskočila“ láska k bábätku. Pocity sklamania a na ne nadväzujúce pocity vlastného zlyhania nie sú nič nezvyčajné. Pokiaľ nezahoríte naplno hneď na pôrodnej sále, neobviňujte sa, materská láska sa dostaví starostlivosťou o dieťatko, s maznaním, dotykmi. Prvé zoznamovanie krásne popisuje Jana.

„Dôležité sú dotyky: nosenie na rukách, hladkanie, masáže, dojčenie...“

Jana s Nelkou (23 mesiacov) a Marekom v brušku (37. t. t.), Košice

Tehotenstvo a materstvo sú nádherné časy, ktoré si je potrebné vychutnať, a nie sa strachovať a myslieť hneď na najhoršie. Svoje prvé tehotenstvo som až na posledné dva mesiace strávila v práci. Ako bankový pracovník som zažila mnoho stresu, môžem povedať, že to pre Nelku nebolo práve to pravé orechové.

Na druhej strane som ale nemala čas myslieť na pôrod, šestonedelie a komplikácie s tým spojené. Odporúčam zamerať sa na to, ako vo vás rastie malý tvor, ktorého, keď nastane jeho čas, privediete na svet... A bude to tá najkrajšia vec, ktorú zažijete.

Nech je pôrod akokoľvek ťažký, tak eufória, ktorú zažijete, keď vám to maličké stvorenie položia na hruď, všetko prekoná. A po nejakom čase si ani nespomeniete, akú bolesť ste prežili a zostanú len pekné spomienky.

Ja som porodila „macíka“ (vážil 4,2 kg) a po nastrihnutí hrádze som bola dosť ubolená. Po návrate z pôrodnice, kde som strávila štyri dni, som hneď volala svoju pôrodnú asistentku, ktorú som mala súkromne pri pôrode ako prizerajúcu sa, aby ma prehliadla. Vďaka nej sa jazva rýchlo zahojila a ja som bola čoskoro v pohode. Nehovoriac o tom, že mi poradila s dojčením a ďalšími problémami, na ktoré som natrafila.

A šestonedelie ako také? Je to čas, keď sa matka s dieťaťom zoznamuje.

Hlavné sú dotyky: pestovanie na rukách, hladkanie, masáže, dojčenie a láska, ktorou dieťa zahrniete. Spočiatku sa budete cítiť vyčerpaná a bude sa vám zdať, že to nezvládnete. Ale pomoc partnera a vašich blízkych vám dodajú silu. Spomínam si, ako som plakala a premýšľala, kde robím chybu. Prečo to maličké neustále plače a nechce spať?

V tom čase mi veľmi pomohla šatka, v ktorej som malú po celý čas nosila a fit lopta, na ktorej som sa pohojdávala a malú tíšila. Každá mamička si nájde to svoje. Moja rada však znie, nezaujímajte sa o to, čo prežili vaše kamarátky, ale zamerajte sa na svoje telo (rastúce bruško) – choďte cvičiť, plávať, prihláste sa na predpôrodný kurz, kde dostanete mnoho užitočných rád a kde vás psychicky podporia a s každým problémom vám poradia. Uvidíte sama, že to potom všetko lepšie zvládnete a budete viac v pohode.

Optimizmom proti stresu

Počas šestonedelia sa mama učí hospodáriť s časom. Nemôže stihnúť všetko – deň má len 24 hodín, spať sa tiež musí a preto je potrebné sa rozhodnúť, čo urobiť teraz, čo neskôr a čo sa jednoducho nezvláda vôbec. A nepanikáriť. Stres totiž neprospieva ani vám, ani bábätku, čo zdôrazňuje i Michaela. Vo väčšine rodín platí, že manžel a deti viac ocenia usmievavú mamu ako vyleštený byt.

„Varenie a upratovanie bolo to posledné, na čo som mala v šestonedelí pomyslenie...“

Michaela a Filipko (7 týždňov), Bratislava

Milá Jana, najprv by bolo vhodné sa upokojiť, tešiť sa na drobčeka a zbytočne sa nestresovať. Všetok stres vníma aj vyvíjajúce sa bábätko a ty určite chceš mať pohodové a veselé dieťatko. Zbytočne nečítaj a nepočúvaj hrôzostrašné príbehy o pôrode a šestonedelí, pretože to, čo prežíva jedna mamička, nemusí rovnako prežívať iná.

Premýšľať vopred nad tým, či budeš mať nejaké komplikácie, je zbytočné a takými myšlienkami sa len zbytočne stresuješ. Áno, šestonedelie je náročné, ale zvládli ho milióny žien na celom svete, zvládneš ho aj ty, ver tomu... A navyše trvá „len“ šesť týždňov. Ten čas utečie ako voda, aj keď tomu sama asi teraz neveríš. Recept na fajn šestonedelie neexistuje, inak by si ho nechala predpísať každá novopečená mamička a potom by bolo všetko jednoduchšie.

Pokiaľ ale môžeš, navar si jedlo do zásoby a naporciuj ho do mrazničky, pretože varenie a upratovanie bolo to posledné, na čo som mala v šestonedelí pomyslenie.

Pokiaľ máš možnosť, dohovor sa s mamou alebo niekým blízkym, aby aspoň na začiatku pomohli, než naberieš po pôrode nové sily. Obklop sa vecami, ktoré máš rada, počúvaj príjemnú hudbu a teš sa zo svojho drobčeka. Využi každú chvíľku, keď bude spinkať a snaž sa zaspať s ním, aby si načerpala silu, všetko ostatné počká. 

S odvahou do toho!

Janin povzbudzujúci list je taktiež plný optimizmu. Mamička malého Peťka radí čeliť novej situácii s gurážou. Veď mať dieťa je radosť!

„Chyby vám bábätko odpustí...“

Jana a Peťko (10 mesiacov), Banská BystricaMilá Jana, ak môžem zo svojej zatiaľ jedinej mamičkovskej skúsenosti niečo poradiť, potom by to bolo nebáť sa, nepanikáriť, byť v pohode, nenechať sa vytočiť žiadnymi nedobrými skúsenosťami a tiež – tešiť sa. Veď mať bábätko je obrovské šťastie a každodenná radosť! A najmä poňať celú novú radostnú životnú udalosť racionálne, s gurážou a s úsmevom na perách sa vydať jej v ústrety. Je dôležité si povedať: Čo je najdôležitejšie? Aby bábätko žilo a bolo spokojné.

 

Lekárska veda je dnes na takej úrovni, že pôrody sú vedené prirodzene alebo cisárskym rezom, lekári vždy dokážu pomôcť, a to aj v prípade komplikácií v podobe hojenia jaziev, dlhého krvácania a pod. No a starostlivosť o bábätko? Veď čo zo začiatku taký batôžtek potrebuje? Prebaliť, umyť, obliecť, nakŕmiť.

Určite nie je potrebné mať ani z jedného strach. Bábätká nie sú také krehké ako vyzerajú. Vydržia oveľa viac, ako si myslíme. Prax v prebaľovaní získate už po niekoľkých dňoch (aj keď sa to po prvýkrát nepodarí, čo sa stane?). Pri kúpaní sa najmenšie bábätká nemykajú a sú ešte ľahučké, z obliekania majú často i zábavu, že sa niečo deje.

Takže zostáva najdôležitejšie – dojčenie. Určite sú mamičky, ktoré to hravo zvládajú, ja by som odporúčala absolvovať kurz alebo si o dojčení niečo prečítať, aby ste pri prípadných ťažkostiach vedeli ako postupovať ďalej. Našťastie dnes máme možnosť obrátiť sa na laktačné poradkyne, ktoré môžu pomôcť nielen cez telefón, ale môžu prísť priamo k vám domov a tak poradiť.

A čo sa dá s novorodencom zvládnuť? Určite celá domácnosť, vychádzky, nákupy. Viac už je len na vašich možnostiach, chuti i guráži. Ako bábätko rastie, skracuje denné spanie a vyžaduje viac pozornosti, zostáva čoraz menej času pre vás samotnú. Ale aj to sa dá zvládnuť, o čo menej bábo spí, o to viac ho zaujímajú veci okolo neho, takže ho môžete do domácich prác „zapojiť“.

Janka, záleží len a len na vás, na čo si trúfate a čo vám urobí radosť. Myslite najmä na seba, svoju pohodu a odpočinok. V prvom rade musíte byť zdravá a v pohode vy, bábätko vás nutne potrebuje. To odporúčam ako pravidlo číslo jeden, pre to urobte maximum.

A ďalšie dobré rady, ktoré mi pomohli? Aj keď urobíte chybu, bábätko vám to určite odpustí. Veď nikto nie je neomylný. Aj keď bábätko počas dňa chvíľku plače a vy ho hneď nemôžete utíšiť? Žiadny stres, vy ste kvôli nemu nespali napríklad polovicu noci, ono bez vás pol minútky vydrží.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: