Európski odborníci odporúčajú očkovanie proti rotavírusom

Redakcia | 17. február 2009

Rotavírusová gastroenteritída je najčastejšou príčinou hnačiek u detí v prvých rokoch života.

Bratislava, 12. február 2009

Rotavírusová gastroenteritída je najčastejšou príčinou hnačiek u detí v prvých rokoch života. Očkovanie proti rotavírusom pre všetky zdravé dojčatá odporúčajú aj renomovaní odborníci z  Európskej spoločnosti  pre detské infekčné ochorenia (ESPID) a Európskej spoločnosti pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN).

Prestížny európsky odborný  lekársky časopis Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition  v roku 2008 publikoval dôležité informácie týkajúce sa odporúčaní skupiny európskych expertov, odborníkov z oblasti pediatrie, infektológie, virológie, epidemiológie, gastroenterológie a verejného zdravotníctva na očkovanie proti detskej rotavírusovej gastroenteritíde. Toto ochorenie  je najčastejšou príčinou hnačiek najmenších detí, pričom prudký priebeh choroby môže mať až smrteľné dôsledky. V rozvojových krajinách je rotavírusová gastroenteritída treťou najčastejšou príčinou úmrtia z infekčných chorôb u detí do 5 rokov života.

„U nás k smrteľnému priebehu pri rotavírusových gastroenteritídach síce takmer neprichádza, ale v Európskej únii je až 200 takýchto smrteľných prípadov ročne,“ hovorí MUDr. Pavol Šimurka, prednosta Detského oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Trenčíne, ktorý sa špecializuje na výskum rotavírusových gastroenteritíd na Slovensku. „V ekonomicky vyspelých štátoch je toto ochorenie významnou ekonomickou záťažou svojimi priamymi a nepriamymi nákladmi. Rotavírusová gastroenteritída je v EÚ príčinou najmenej 87 tisíc hospitalizácií. 1 z 5 chorých detí je vyšetrené u lekára primárnej starostlivosti alebo lekára pohotovostnej služby a 1 zo 65 detí si vyžaduje hospitalizáciu. Navyše, rotavírus je najčastejšou príčinou nozokomiálnych, teda nemocničných nákaz u detí.“

Európska skupina lekárov a expertov  z oblasti pediatrie, infektológie, virológie, epidemiológie, gastroenterológie a verejného zdravotníctva spracovala a vytvorila odporúčania pre očkovanie detí proti rotavírusovej infekcii. Jedným z nich je odporúčanie poskytnúť očkovanie proti rotavírusovej infekcii všetkým zdravým dojčatám v Európe. Odporúčania vznikli s aktívnym prispením dvoch európskych pediatrických spoločností - Európskej spoločnosti  pre detské infekčné ochorenia (ESPID) a Európskej spoločnosti pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN). Odporúčania majú slúžiť aj ako základ pre národné imunizačné programy krajín EÚ. Očkovanie proti rotavírusom je možné zaradiť do väčšiny národných očkovacích schém štátov Európskej únie. Prvú dávku vakcíny sa odporúča podať medzi vekom 6 a 12 týždňov a celé očkovanie ukončiť do veku 6 mesiacov.

Poznámka:
Rotavírusová gastroenteritída je vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje veľmi odolný vírus. Pomerne dlho vydrží na kontaminovaných povrchoch, pri izbovej teplote prežíva 10 dní, pri nižších teplotách aj dlhšie. Pre rotavírusovú infekciu sú charakteristické: horúčka, vracanie a vodnaté zapáchajúce hnačky. Horúčky a vracanie trvajú 1-3 dni, ale už prvý deň ochorenia sa zjavujú časté objemné, vodnaté, zapáchajúce hnačky. Ochorenie je sprevádzané pomerne výrazným nechutenstvom, plynatosťou, staršie deti sa sťažujú na bolesť bruška. Celé ochorenie spravidla trvá 5-8 dní a často prekvapivo zrazu ustúpi. Počet ochorení výrazne narastá s prvými mesiacmi dieťaťa a najvyšší je u detí medzi prvým a druhým rokom života.  Ani potom výskyt úplne nezastane a do 5. roku života infekciu prekoná 95% detí. Závažnosť ochorenia závisí od dvoch hlavných faktorov. Jedným je infekčná dávka –  množstvo vírusov, ktoré sa do organizmu dieťatka dostanú a druhým je jeho odolnosť, inak povedané vyspelosť imunitného systému. Najvážnejšou komplikáciou býva dehydratácia z nadmernej straty tekutín a minerálov. Nie je žiadnou výnimkou, skôr pravidlom, že ochorenia prebiehajú formou rodinných výskytov alebo epidémií v detských kolektívoch. Keďže ide o značne rezistentný vírus ani úzkostlivé dodržiavanie hygienických zásad nemusí viesť k zabráneniu prenosu  infekcie a následnému vzniku ochorenia, prípadne aj epidémie.  V súčasnej dobe je možné použiť špecifické preventívne opatrenie – očkovanie, ktoré navodí dieťaťu imunitu. V prípade, že sa vírus dostane do črevného traktu očkovaného dieťaťa, protilátky vytvorené očkovaním ho neutralizujú a ochorenie sa nerozvinie. Viac informácií sa dozviete na www.rotavirus.sk.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: