TOP prírodné prostriedky na upratovanie!

Mgr. Marika Koscelníková | 5. august 2017
eko upratovanie, eko čistiace prostriedky, soľ, ocot, citrón

Vedeli ste, že s prírodnými prostriedkami upracete lacno a dobre? Navyše sú bežnou súčasťou každej domácnosti!

Raz za čas si každá domácnosť vyžaduje poriadne upratať. Ak nepatríte k tým, ktorí si upratovaním vybíjajú prebytočnú energiu a je to pre vás skôr nutnosť ako zábava, skúste si bežné čistenie spestriť netradičnými prírodnými prostriedkami.

Použitie prírodných čističov, ktoré zaručene máte v kuchyni, prospeje nielen vašej chuti dať sa do práce ale ocení to aj vaše dieťa. Ovzdušie domácnosti nebude páchnuť po chemikáliách, ale zavonia eko-čistotou.

Prečítajte si : Eko domácnosť

TOP trojka!

Citrón

Citrón je pán. Vďaka kyseline, ktorú obsahuje, pomôže nielen odbúravať prebytočné tuky v tele, dodať prepotrebný vitamín C, ale veľmi účinne a ľahko vyčistí aj vašu domácnosť.

Ponúkame pár tipov, ako využiť tohto všestranného pomocníka.

citrón, domáci prírodný čistiaco prostriedok

Osviežovač vzduchu. Veľmi príjemné a jednoduché využitie citróna. Ak potrebujete prevoňať byt, prevarte trochu vody s citrónovou šťavou. Vôňa bude intenzívnejšia, ak tento roztok položíte na rozohriaty radiátor. Rovnakú službu urobí aj kôra z citróna, alebo pomaranča. Teplo ich vôňu rozšíri po byte.

Vďaka vysokému obsahu kyseliny citrónovej má aj bieliaci a dezinfekčný účinok.

Rozriedená voda s citrónom vám pomôže odstrániť mastné škvrny na kuchynských spotrebičoch.

S citrónovou šťavou skvele vydezinfikujete dosku na krájanie. Odstráni z nej nielen zaschnuté škvrny, ale aj pachy. Tento spôsob čistenia znesie nielen drevená, ale aj plastová krájacia doska.

Nejednu domácnosť obťažuje nepríjemný zápach z odpadu. Pomoc je jednoduchá. Nastrúhajte kôru, alebo menšiu polovicu citróna rozdrvte na kašu, nasypte ho do odpadu a prelejte horúcou vodou. Pomôže odstrániť zápach a pekne zavonia.

Pre lesk a čistotu povrchu vodovodnej batérie vytvorte zmes vody a citrónu, nechajte ju asi 5 minút pôsobiť a potom umyte.

Citrón je vďačným pomocníkom aj pri dezinfekcii mikrovlnnej rúry. Ako na to? Naplňte misku horúcou vodou a vložte do nej tenké plátky citróna. Zapnite rúru a jednu minútu varte na najvyššom výkone. Kyselina citrónová zabije baktérie, zatiaľ čo teplo funguje ako zvlhčovať vzduchu, aby sa uvoľnili pachy a mastnota z jedál. Na záver rúru umyte a vyutierajte do sucha.

Citrón v práčke?  Áno. Pridajte jednu čajovú lyžičku citrónovej šťavy do pracieho prostriedku. Budete milo prekvapení, ako bielizeň pekne sviežo vonia. Štyri polievkové lyžice citrónovej šťavy zmiešajte s pol litrom vody a dostanete účinný čistič na okno. Rozpustí špinu, mastnotu a stopy po daždi. Na doleštenie použite už klasicky novinový papier.

Citrón oceníte aj pri umývaní riadu. Plátok citróna posypte jedlou soľou a uvidíte, ako rýchlo a efektívne sa zbavíte mastnoty. Hrnce a panvice získajú lesk, príjemnú vôňu a vaše ruky sa nebudú kúpať v chemických prostriedkoch na umývanie riadu.

eko upratovanie, práčka, citrón, ocot

Neprehliadnite: Kašlite na chémiu!

Ocot

Druhým mušketierom v boji s domácou špinou je ocot.

Vedecké štúdie dokázali, že ocot má spolu s olivovým olejom najsilnejší dezinfekčný účinok spomedzi všetkých potravín. Zabíja 99,9% baktérii a má asi 90% účinnosť proti plesniam.

Taká sila je v obyčajnej fľaši 5 percentného octu. Tu je zopár tipov, ako jeho schopnosti využiť.

Rozriedený s vodou leští žalúzie, LCD monitory a klávesnicu od počítača s ním tiež ľahko dezinfikujete. Umyjete s ním stierače aj nálepky z auta. Ak potrebujete očistiť čalúnenú sedačku alebo kreslo, pripravte si roztok z teplej vody, soli a octu. Nielenže odstráni väčšinu škvŕn, ale zároveň oživí vyblednutú farbu. Ocot je tiež vynikajúci na čistenie sklených váz. Naplňte vázu vodou, pridajte trochu octu, soli a nechajte stáť cez noc.

Vodný kameň v kúpeľni? Odstránite ho účinne a jednoducho tak, že na znečistené miesta nalejete teplý ocot. Aby nestekal, posypte ho soľou.

Chrómové a mosadzné vodovodné batérie vyčistite soľou a octom. Roztok nechajte na batérii zaschnúť a vyleštite. Pozor však,  chrómový povrch nesmie byť poškodený. Ocot obmedzuje rast baktérií a plesní, viaže na seba nepríjemné zápachy, preto je vďačným pomocníkom pri čistení chladničky.

Čistenie kuchynského odpadu. Na odstránenie usadenín a baktérii v odpade si pripravte týchto domácich pomocníkov: ocot, jedlú sódu a vodu.  Do odpadu nasuňte lievik, nasypte do neho sódu a zalejte ju šálkou octu. Keď pena opadne, prepláchnite odpad horúcou vodou. Po pár minútach pustite do výlevky opäť prúd horúcej vody.

eko, upratovanie, citrón, sóda, soľ, ocot

Kuchynská soľ

Soľ je nad zlato nie len v rozprávkach. V kuchyni je nenahraditeľná, ale pomôže aj pri čistení rôznych škvŕn v domácnosti.

Dokáže vyčistiť pripálené mlieko z hrnca ale aj akvárium od rias.

Neprehliadnite: Babské rady pre domácnosť

Hádam jej najznámejšie využitie je pri odstraňovaní čerstvých škvŕn od červeného vína. Tie stačí posypať soľou, ktorá tekutinu vsiakne. Môžeme ich aj pokvapkať citrónovou šťavou. Potom dôkladne vytrieť, vyprať a obrus bude čistý. Pomôže aj pri čerstvých škvrnách od krvi. Tie najprv operieme v studenej vode, aby sa krv na vlákne nevyzrážala. Do vody pridáme väčšie množstvo kuchynskej soli.

Roztok z citrónovej šťavy a kuchynskej soli môže vrátiť lesk zašlej medi, chrómu či mosadzi. Naneste roztok asi na desať minút a potom opláchnite teplou vodou a jemne vyleštite. Nepekné sú aj škvrny od hrdze. Na tú použite opäť roztok citrónovej šťavy s lyžičkou soli. Nechajte pôsobiť pol hodinku a škvrna je preč.

Slaná voda pomôže oživiť farby na koberci.  Pripravte si roztok veľmi slanej vody a vykefujte ich. Tento môžete použiť aj pri čistení prúteného nábytku. Ale pozor! Nesušte ho na slnku, lebo z neho vytiahne farbu.
 
Ako v príbehu o troch mušketieroch, aj v tomto prípade je tu ešte jeden dôležitý hrdina. Tým štvrtým statočným ste vy a vaša chuť urobiť si doma poriadok. Siahnite tentoraz netradične po babských radách ako využiť ekologicky a prakticky to, čo máte doma a prinesie vám to nielen novú skúsenosť.

S obyčajnými kuchynskými pomocníkmi dosiahnete lepšie výsledky ako s chemickými prostriedkami.

Na záver vás môže tiež zaujať:

Trápia vás plesne na nechtoch?

Žena doma

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: