Eko domácnosť

Lucia Gáborová | 22. marec 2017
Eko domácnosť

My gazdinky sme denno-denne v styku s čistiacimi či pracími prípravkami. Utierame prach, umývame dlážku, čistíme povrchy a pracovnú plochu na kuchynskej linke, leštíme okná a zrkadlá, umývame hračky a donekonečna perieme.

Nahraďte chemikálie v domácnosti za čistiace prípravky "EKO"


Pri používaní bežných čistiacich prípravkov si ani neuvedomíme, s koľkými chemikáliami každý deň prichádzame do kontaktu. Až si jedného dňa všimneme ekzém na rukách či dermatitídu na telíčkach našich drobcov.

Zatiahneme ručnú brzdu a v tom lepšom prípade sa poobzeráme po šetrných čistiacich a pracích prípravkoch. V tom horšom prípade liečime znova a znova sa objavujúce ekzémy a čudujeme sa, prečo nechcú raz a navždy zmiznúť. 

Ako spoznáte eko prípravky

Ekologické čistiace a pracie prípravky sú vyrábané prevažne z rastlinných zložiek. Tým, že sú 100 % odbúrateľné, nepredstavujú  hrozbu pri prenikaní do spodných vôd. Bežné pracie prípravky prostredníctvom odpadových vôd prispievajú k vzniku a rastu vodných siníc (tzv. vodný kvet).

Naopak, ekologické prípravky prispievajú k ochrane životného prostredia a sú šetrné aj k tej najcitlivejšej pokožke a tiež sú vhodné pre alergikov. Tieto prípravky dokážu plne nahradiť bežné produkty používané v moderných domácnostiach. 

Aké prípravky by sme mali používať

Bio pracie prípravky, mydlové orechy, praciu guľu, aviváže, bielidlá a odstraňovače škvŕn, čistiace prípravky, dezinfekčný čistič s rozprašovačom, tablety do umývačky a pod.
Mydlové orechy na pranie – sú to plody stromu Sapindus Mukorrosi, ktorý rastie v Indii a Nepále. Okrem toho, že bielizeň dôkladne a šetrne vyperie ju tiež aj zmäkčí, takže nemusíte použiť aviváž.

Keďže takto vypratá bielizeň je bez vône, môžete kvôli vôni pridať niektorú z dostupných druhov eko aviváží, či pri vkladaní orechov do práčky na ne kvapnúť éterický olej. Orechy do práčky vkladáme v bavlnenom vrecúšku, ktorý väčšinou býva súčasťou balenia.

Mydlové orechy sú šetrné k farbám, ideálne na pranie jemnej bielizne, ako je napr. vlna či hodváb, sú vhodné pre alergikov a osoby trpiace kožným ochorením, sú lacnejšie než bežné pracie prášky a ich používaním tiež podporujete osoby tretieho sveta, ktoré ich pestujú a spracúvajú.

Je možné ich viackrát opakovane použiť, avšak podľa teploty prania – čím vyššia teplota, tým rýchlejšie strácajú účinnosť. V súčasnosti sú už v predaji aj v tekutej forme. 
Na ekologické pranie slúži aj bio pracia guľa. Neobsahuje chemikálie, nevyvoláva alergie, chráni zdravie i pokožku a je šetrná k prírode i k vašej peňaženke. Pri vhodnom používaní s ňou môžete prať až 3 roky!

Pred prvým použitím (a tiež raz za mesiac) je však potrebné nechať ju dve hodiny „nabiť“ na priamom slnku, aby sa zaktivizovali keramické pracie guľôčky nachádzajúce sa v jej vnútri. Jediné jej obmedzenie je, že s ňou môžete prať maximálne pri teplote 50 °C.

Podobne ako pri mydlových orechoch, môžete, no nemusíte do prania pridať aviváž. Ak potrebujete odstrániť neústupné škvrny, použite odstraňovač škvŕn. Pre extrémne špinavú bielizeň môžete použiť 1/5 pracieho prípravku. 
Prečítajte si: Bio kozmetika

Eko prípravky máme bežne doma...alebo Čo všetko možno použiť na čistenie

Ani si neuvedomujeme, že mnohé čistiace prípravky máme bežne doma, či už v chladničke, kuchynskej skrinke, alebo v komore. Pridávame zopár receptov, ako ich využiť: 
Ocot – je vhodný na zmäkčenie bielizne namiesto aviváže a nemusíte sa báť – z vašej bielizne ho vôbec nebude cítiť. Ak sa však chcete poistiť, do nádržky spolu s octom kvapnite aj jednu či dve kvapky čistého éterického oleja.

Octom tiež môžeme odstraňovať vodný kameň v rýchlovarnej kanvici či v práčke (fľašu octu nalejeme do bubna a necháme prebehnúť celý prací proces na 90 oC), navyše ocot zabraňuje vzniku plesní a spoľahlivo dezinfikuje (umývanie toalety či kúpeľne).  

Na umývanie dlážky alebo akýchkoľvek povrchov spoľahlivo postačí octová voda s pridaním levaduľového éterického oleja, ktorý má antibakteriálne účinky. Z octu si môžeme vyrobiť tiež dezinfekčný prípravok, ak doňho pridáme alkohol a eukalyptový, tea tree alebo levaduľový olejček. 
Sóda bikarbóna – pôsobí ako bielidlo (usadeniny od čaju) a je tiež vhodná proti plesniam. Ak chceme vyčistiť rúru, stačí ju hojne posypať sódou bikarbónou, tú niekoľkokrát postriekať čistou vodou (ideálne z fľaštičky s rozprašovačom), nechať stáť celú noc a potom zotrieť.

Sóda taktiež spoľahlivo odstráni nežiaduce pachy v chladničke
Soľ – fľaky od červeného vína posypeme kuchynskou soľou, necháme vsiaknuť a následne vyperieme či vytepujeme. Dôležité je posypať fľak ešte kým je mokrý.
Čistič podláh – zmiešame 1/8 hrnčeka tekutého mydla, ¼ až ½ hrnčeka octu alebo citrónovej šťavy a ½ hrnčeka mätového čaju, alebo vody s niekoľkými kvapkami mätového či eukalyptového olejčeka. 
Na väčšinu fľakov stačí buď citrón, alebo ocot a mazľavé mydlo

Prečítajte si: Sadíme v záhradke: babkine zlepšováky pre záhradkárky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: