Doma s dieťaťom: Čím obohatiť deň, aby sa (nielen) deti cítili dobre?

Marika Koscelníková | 14. september 2022
Ako si spestriť deň s dieťaťom

Nie vždy sa zobudíme do pekného dňa. Nie vždy máme dobrú náladu a chuť zažiť niečo zaujímavé. Po prebdenej noci pri bábätku mamám dochádzajú sily vymýšľať program, ktorý by deti zabavil.

Počiatočný entuziazmus z zábavno-náučných hračiek, animovaných rozprávok  postupne opadne a doma nastane stereotyp s názvom „prežiť deň“. Čím ho  obohatiť, aby sa deti cítili dobre?

Hudbou a spevom

Ak ste svojmu juniorovi púšťali hudbu, keď bol ešte len niekoľkocentimetrovým bábom v brušku, zrejme sú jeho ušká ochotné počúvať muziku. Na trhu je dostatočné množstvo rôznych CD pre deti, ktoré obsahujú hudbu na každú príležitosť. Detské pesničky, príjemné melódie na upokojenie, zaspávanie či relaxáciu dieťaťa. Môžete skúsiť klasiku, ľudovky, alebo jednoducho muziku, ktorú vy sami radi počúvate. (Ak mu to nebude očividne proti srsti, ale to sami zistíte.)

Púšťajte muziku pri akejkoľvek činnosti. Pri hre, varení, upratovaní. Tie správne tóny pomôžu uvoľniť telo aj dušu. Dotvoria domácu pohodu. Vďaka ním si už u dieťaťa v predškolskom veku vytvára zmysel pre rytmus a melódiu. Neviete spievať? Nevadí! Vášmu drobcovi určite nie. Naopak. Deti majú radi mamin hlas a ak sa ten hlas pokúša vytvoriť melódiu s úsmevom na tvári, úspech je zaručený.

Spievajte dieťaťu ak viete, že ho to zaujme, uspí či pobaví. Učte sa nové pesničky, spievajte len tak s rádiom či s obľúbeným CD. Nielen dieťa, ale aj vás môže dostať hudba do pohody a odľahčiť každodenné povinnosti.

Tancom

Hudobno-pohybové činnosti sú najtypickejším prejavom chápania hudby u detí predškolského veku. Pustite malému dieťaťu hudbu a ono sa začne spontánne hýbať. Poskakovať, vrtieť sa, krútiť. Vyjadruje svoje vnímanie toho čo počuje pohybom. Dáva tónom reálnejšiu podobu a prežíva rytmus. Skúste to s ním.

Tancujte, keď vonku prší, alebo nemáte náladu. Tancujte pri varení obeda, vykrúcajte sa pri utieraní prachu. Uvoľnite potlačovaný hnev, nervozitu. Vaše tanečné kreácie pobavia dieťa a čo vám môže viac zdvihnúť náladu, ako jeho úsmev?

Zapojte dieťa do bežných činností

Sú veci, ktoré počas dňa musíte urobiť, lebo nikto iný ich za vás nespraví. Ak máte ratolesť, ktorá vás pri každom vzdialení sa plačlivo vyvoláva a ťahá za tepláky, zapojte ho do toho, čo robíte. Nech vám pomôže pretriediť bielizeň, poliať kvety, utrieť prach a povysávať. Deti majú rady pocit, že sú užitočné.

Milujú, keď im dáte do ruky varechu, misu s trochou vody a múky a oni môžu piecť koláče. Hrať sa s cestom a robiť z neho guličky. Iste, treba rátať s tým, že urobia trochu viac neporiadku, ale zabavia sa a niečo nové sa aj naučia. A ako im bude chutiť zemiak, ktorý pomáhali očistiť a poumývať! Urobte si z dieťaťa partnera pri domácich prácach a ono bude vďačné za vašu spoločnosť.

ako si spestriť deň s dieťaťom

Doprajte si objatie a nehu

Túľte sa k sebe, hladkajte, objímajte tak často, ako sa len dá. Už ráno na posteli postískajte drobca, aby vedel, že sa tešíte na nový deň s ním. Pohladkajte ho za zjedené raňajky, priviňte si ho, keď mu obliekate pančušky. Pocíti vaše teplo, bude počuť tlkot srdiečka a pripomenie mu to pohodlie, keď bol ešte len malým stvorením schúleným v maternici. Vaše ruky majú na neho terapeutický účinok.

Cíti sa bezpečne a cíti sa ľúbený. Terapia pevným objatím je špeciálnou metódou, ktorú odporúčajú psychológovia nielen pri riešení problémov s deťmi, ale aj tých partnerských. (Treba pri ňom dodržať základné pravidlo: nepustiť dieťa skôr ako sa jeho negatívne city premenia v lásku.) Pevné objatie skrotí hnev, zlosť, smútok a dokáže priniesť úľavu. Nežné objatie dieťa, ale aj vás poteší a na chvíľu zastaví. Doprajte si ho niekoľkokrát denne.

OBJATIE: Dotyk, ktorý pomáha
Prečítajte si tiež:

OBJATIE: Dotyk, ktorý pomáha

Čerstvý vzduch

Prevetrajte každý deň seba, svoje starosti, ale aj dieťa. Krátka či dlhšia prechádzka, na ktorej sa nadýchate inej ako len domácej atmosféry. Stretnete iných ľudí, iné živé tvory. Každé ročné obdobie prináša veľa zaujímavých vecí, ktoré môžete vonku obdivovať. Prší? Počkajte kým prestane liať a vybehnite v gumákoch a pršiplášťoch. Deti milujú mláky, blato, kvapky dažďa. Doprajte im radosť a dovoľte im poskákať si v mláčke pri dome. Primerané oblečenie, kvalitná obuv, čerstvý vzduch, dobrá nálada a deň je hneď krajší.

Nezabúdajte na rozprávky

Tie deťom umožnia rozvíjať fantáziu ale aj materinský jazyk. Deti v rannom veku majú radi mamičkin hlas. Pre tých najmenších sú na trhu rôzne leporelá, knihy do vody a podobne. Na dlhé rozprávky majú deti do troch rokov ešte čas. Viac ich zabavíte básničkami, riekankami či kratučkými príbehmi. Často sa stáva, že rodičia deťom rozprávky nečítajú doslova, ale prerozprávajú príbeh podľa obrázkov. Je však pre dieťa dobré, ak sa stretne v počutom texte aj so slovíčkami, ktoré doteraz nepoznalo, lebo sa v bežnej komunikácii doma nepoužívajú.

Trpezlivo vysvetľujte, ak natrafíte na slovo, ktorému vaša ratolesť nerozumie. Deti od štvrtého do ôsmeho roku sú najvhodnejšími poslucháčmi už dlhších klasických rozprávok. Podporia fantáziu, rozšíria slovnú zásobu a drobci ocenia nepochybne aj čas, ktorý s nimi pri čítaní rozprávok strávite.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: