Dovolenkové menu - čo a kde ochutnať?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 10. máj 2010

Nechajte sa inšpirovať miestnymi špecialitami, na ktoré vás i vaše malé ratolesti chceme upozorniť... A nebude to iba o zmrzline.

Chystáte sa na dovolenku? Ak už máte vybranú destináciu, nezabudnite si okrem zbalených kufrov nachystať aj plány – čo všetko chcete vidieť, ale tiež ochutnať. Nechajte sa inšpirovať miestnymi špecialitami, na ktoré vás i vaše malé ratolesti chceme upozorniť... A nebude to iba o zmrzline.

FRANCÚZSKO  
Gastronómia galského kohúta patrí k najvyhľadávanejším na svete. Táto kulinárska veľmoc je preslávená trendom zdravých jedál, pripravovaných najmä na pare alebo grilovaním.

Pre rodiny s deťmi sú oproti drahým reštauráciám vhodnejšie tvz. brasserie. Ak vás čaká stravovanie v hoteli, na raňajky vám zvyčajne ponúknu klasické francúzske menu – pečivo, maslo, džem, k tomu kávu, čaj, čokoládu,  pomarančovú šťavu.

Ak sa rozhodnete pre tradičný obed, nechýba predkrm – crudités, ďalej zeleninová, rybia či iná polievka (hoci v mnohých lokalitách je skôr súčasť večere). Hlavný chod závisí od lokality, v ktorej sa nachádzate. Zväčša je to hydina, teľacie mäso, v prímorských mestečkách a dedinkách ryby. Nebuďte prekvapení, ak vám plody mora čašník podá priamo na ľadovej drvine. No a samozrejme syry, tými je francúzska gastronómia preslávená. Vyrábajú sa na kvantá, a to nielen čo sa týka množstva, ale i druhov. Sú súčasťou takmer každého jedla. Ako príloha nesmie chýbať zelenina alebo šalát.

Dezerty a víno
S deťmi či bez nich – neochutnať vo Francúzsku sladkosti znamená nebyť vo Francúzsku.
Cukrovinky tu majú veľkú tradíciu. Za hriech určite stojí čokoládová pena, profiteroles – plnené vanilkovým krémom a horkou čokoládou; malinový či hruškový sorbet, povestné karamelizované jablká.

Čo nesmie chýbať, sú vína. Oproti iným svetovým kuchyniam sa vo veľkej miere využívajú aj pri samotnej príprave pokrmu. Zvážte to pri výbere jedla deťom.

ŠPANIELSKO
O španielskej kuchyni sa hovorí, že je prehriata slnkom a možno v nej nájsť farby od výmyslu sveta...

Jej základ tvoria predovšetkým plody mora, ryby a mäso. Ako prílohy sú obľúbené zemiaky, fazuľa, ryža, obrovské množstvá zeleniny a neodmysliteľný biely chlieb.

Každé pohostenie začína malými jednohubkami, tzv. tapas. Z dochucovadiel prím hrajú nielen korenia, ale aj ich zmesi s bylinkami. Často sa siaha po paradajkovom pretlaku, cibuli, cesnaku a predovšetkým olivách.  

Mňam, mňam...  polievka
V reštauráciách prekvapí okrem klasických zeleninových vývarov aj ponuka hnedých a bielych polievok. V horúčavách osvieži studená polievka. Medzi klasické obľúbené patria: gazpacho de tomate – paradajková polievka, sopa de pescado – rybia, sopa de vino – z vína.

Hlavný chod tvorí najčastejšie mäso – dusené, pečené, grilované – s množstvom zeleniny. Oplatí sa ochutnať hydinu, napr. pollo a la chilindron – kura s pikantnou omáčkou, pastel de pollo – kuracia paštéka, pollo al ajillo – kura na cesnaku.

Španieli si potrpia na omáčky, no mnohé sú príliš pikantné pre detské jazýčky. Vhodná je ale napr. typická zeleninová (sanfyana alebo sanfaina).

Ak ste na štipľavé, siahnite po romesco – z pikantných paprík, mandlí, oleja, vína a smaženej strúhanky. Medzi tradičné patrí sofrito – silne korenená z cibule, cesnaku, paradajok, oleja a aioli – z cesnaku a oleja. 

Ryby
Vyhľadávané sú rybie špeciality a morské príšery na všetky spôsoby, najmä však trucha con almendras – pstruh na mandliach, frito de pescado – smažené ryby, bacalao al horno – pečená treska, salmon al ribeiro – losos na bielom víne, calamares al horno – smažené sépie, kokotx – lahôdka z morskej šťuky, zarzuela – lacnejšie jedlo, hovorí sa mu aj pokrm z jedného hrnca, v ktorom sú pripravené rôzne morské živočíchy a ryby.

Aj Španieli milujú zeleninu. Zväčša sa ako prílohy podávajú šaláty s rozmanitými zálievkami. No a aby sme nezabudli na národné jedlo – paella a cestoviny (canalones), plnené rôznymi plnkami.

Zákusky
S deťmi určite neobíďte cukrárne. Španielske zákusky sú veľmi sladké, s množstvom šľahačky. Typickým „espaňolo“ je churros – chrumkavé tyčinky ochutené sirupom.

TALIANSKO  
Ak sa rozhodnete pre dovolenku v niektorom z talianskych letovísk, neodíďte domov bez toho, aby ste ochutnali pizzu. Možno vás i vašich potomkov prekvapí inakosťou oproti tej, na ktorú ste zvyknutí z domu... Ale talianska pizza je prapraprababička všetkých druhov pizze a jej nasledovníčky sa jej chcú iba podobať...

Prvá zmienka o pizze pochádza údajne z Neapola. Najtypickejšia margherita sa pokladala za pokrm chudobných a pôvodne ju tvorilo iba cesto a paradajky. Dnes už prešla mnohými inováciami a desiatky druhov pizze vás budú lákať nielen z pizzerií, ale i malých pekárničiek. Ak sa pizze prejete a zájdete si popri dovolenkových radovánkach na klasický obed, polievku veľmi nečakajte. Ak už, tak minestrone – zeleninovú s cestovinami a syrom. Skôr vám ponúknu pastu – cestoviny v najrozličnejších úpravach. 

Cestoviny 
Ak ich vaše deti zbožňujú, máte vyhrané. Traduje sa, že v talianskej gastronómii existuje až vyše 400 druhov cestovín, ktoré sa líšia tvarom, dĺžkou či veľkosťou.

Čakanie na ne si s rodinou v reštaurácii skráťte malým testom. Viete, že:

  • krátke cestoviny sú pasta corta, dlhé pasta lunga, špeciálne pasta speciale. Medzi krátke patria penne (duté, šikmo rezané), quadretti (fliačky), chifferi (kolienka), pipe (veľké kolienka), fusilli (vretená), conchiglie (mušle), farfalle (motýle). Dlhé sú spaghetti, maccheroni, vermicelli, bucatini. A čo špeciálne? Tak napríklad minestroni (ako súčasť polievok), lasagne (široké), nidi (rôznych šírok) a ďalšie, plnené mäsom, syrom či zeleninou ako tortellini, ravioli alebo agnolotti.

V rodinných reštauráciách sa cestoviny často pripravujú ručne, takže podnik od podniku sa môžu líšiť, či už veľkosťou, prímesou byliniek, zeleniny. 

Ak vaše deti milujú kečup, v Taliansku ho na stoloch veľmi neuvidíte. K cestovinám patria omáčky. Základom sú paradajky, cesnak a bazalka.  V každej dobrej reštaurácii nájdete na stole misku so syrom, ním sa podobne ako vo Francúzsku začína i končí každé dobré jedlo. Z nepreberného množstva sú najobľúbenejšími parmezán, mascarpone, ricotta, mozzarella, gorgonzola...

Podobne ako v iných prímorských oblastiach, aj tu zdravú gastronómiu vystihuje množstvo zeleniny. Okrem čerstvej majú Taliani radi marinovanú, sušenú, grilovanú, a to aj artičoky, papričky, feferónky či kapari.

Takmer ako v raji... 
Zabudnúť nemožno ani na výborné talianske gelato, slovo, ktoré sa vaše deti naučia ako jedno z prvých. Zmrzlina od výmyslu sveta, ozdobená pistáciami, mandľami a ovocím, skvostne naaranžovaná v zmrzlinových a ovocných pohároch. Mňam, kto by odolal?

Kým budú vaše deti mlsať, vy si doprajte pohár dezertného alebo likérového vína. Ste kávičkári? Vitajte v krajine, kde sa pripravuje údajne najlepšia káva na svete... Espreso vraj preniklo z Talianska do celého sveta. Podobne ako voňavé kapučíno...

V Taliansku sú základné potraviny za dostupné ceny najmä v supermarketoch. Drahšie sú sladkosti, ovocie a zelenina.

GRÉCKO 
Jedna z kolísok modernej civilizácie, opradená bájami a mýtmi, má svoje čaro aj v kulinárstve.

Ak sa chcete v Grécku najesť, pokojne navštívte tavernu, rotisseriu (niečo ako malé krčmičky), kde sú ceny nižšie ako v klasických reštauráciách. V pobrežných oblastiach nie je zvláštne, ak čašníci stoja pred podnikom a lákajú hostí. V niektorých zariadeniach sa dajú dohodnúť aj zľavy, využite to. Tieto podniky majú okrem národných jedál aj európsky jedálniček, čo oceníte kvôli deťom, ktorým korenené grécke špeciality nemusia chutiť. Základom väčšiny jedál je mäso a zelenina. Klasické prílohy ako hranolky, cestoviny či ryža sa pripravujú najmä kvôli turistom, Gréci ich vraj „nemusia“.

Rýchlokurz gréčtiny pre vás i vaše deti: avgolemono je polievka i omáčka, gyros – mäsová korenená pochúťka, známa i u nás, keftedes – fašírky, kokinisto – mäso v paradajkovej omáčke, musaka – zapečené vrstvy mletého mäsa a zeleniny, spetsiota – ryba s paradajkami, typické tsatsiki – uhorkový šalát s cesnakom a jogurtom atď. 

Ak ste mäsový typ, ochutnajte v Grécku baranie či jahňacie mäso. Je síce drahšie, ale mnohí gurmáni tvrdia, že lahodnejšie ako u Grékov ho už nikde nenájdete.

Dobré, drahé...
Samozrejme, ani v gréckej gastronómii nesmie chýbať zelenina. Konzumuje sa surová alebo plnená rôznymi (aj mäsovými) plnkami.

Apropo, upozorniť vás chceme na možnosť okúsiť „originál“ pomaranče, granátové jablká, figy, či mandarinky. Avšak ako väčšina potravín a jedál, v Grécku je všetko pomerne drahšie ako u nás.

Hovorí sa, že grécke cukrovinky sú extra sladké, drahé a návykové. Často sa predávajú na váhu. Topia sa v cukre alebo mede. Myslite na to, aby ste so svojimi deťmi nemuseli po návrate domov hneď navštíviť zubára... 

CHORVÁTSKO
„Dobro došli!“ vítajú pútače turistov na každom kroku chorvátskeho Jadranu. Táto medzi Slovákmi mimoriadne obľúbená destinácia je pre čistotu mora, dostupnosť, ale aj stravu zvlášť vhodná na dovolenku s deťmi.

Chorvátska kuchyňa je poznačená tureckou, talianskou a najmä gastronómiou krajín bývalej Juhoslávie. Dobroty typické pre bosniansku, macedónsku či srbskú kuchyňu sa miešajú, čo však turistom vôbec neprekáža.

Ryby, rybky, rybičky 
Ak ste si vybrali dovolenku s polpenziou, obedy si určite vychutnávajte v pobrežných reštauráciách. Ich menu je dosť podobné a vo veľkom prispôsobené častej slovenskej a českej klientele.

Chorvátska kuchyňa používa veľa zeleniny a je viac korenená. Hlavné menu tvorí polievka, napr. maneštra – hustá zeleninová, ale aj mnohé iné, potom nasleduje mäso. Typické je pečené na rošte, najmä teľacie a jahňacie pochúťky, v obľube sú aj rezne. Hydina sa podáva menej ako u nás.

Ryby sa pripravujú na tri spôsoby:
- na rošte,
- úprava na brudet či brodetto, t. j. dusená ryba s paradajkami, cibuľou, korením a bylinkami,
- ryba varená vo vode.

Za ochutnávku stoja dangnje – mušle, lignje – chobotnice, oslič – morská šťuka, škampi – kraby, crni rižot – rizoto so sépiou, lignje na žaru – grilované kalmáre...

Či už si dáte cestoviny, mäso alebo rybu, na žiadnom tanieri nezvykne chýbať zelenina. Chutne upravená, v šalátoch sa kombinujú druhy, ktoré u nás bežne nespájame. Samozrejme, dochutené panenským olivovým olejom, vínnym octom a inými ingredienciami.

Sladké, sladšie...
Ak vaše deti bažia po sladkom, okúste palacinky s rôznymi plnkami, štrukle – závin plnený tvarohom, poliaty smotanou a cukrom, fritule – šišky. Na „mlsanie“ sú aj rôzne tortové zákusky, rožata – puding s karamelom, krokanat – chrumky z madlí a karamelu, no a samozrejme balkánska zmrzlina, dobre známa aj u nás, hoci o čosi drahšia.

Dospelým odporúčame vychutnať si pri šumení mora kávu. Podáva sa zväčša malé espreso, ale oproti nášmu veľmi silné. Môžete si vybrať dupli – dvojité alebo dugi či duži – tzv. dlhšie, s väčším množstvom vody. Oteckov poteší ponuka piva, avšak nie práve najlacnejšieho. Podobne ako v iných prímorských krajinách hrá prím víno.

Na tržniciach sa oplatí nakúpiť vóče (ovocie) – sladučké nektarinky, broskyne, melóny... Sú za primerané ceny a určite zachutia aj vašim deťom.

BULHARSKO
Ak máte toto leto zamierené do Bulharska, ulahodíte nielen svojmu žalúdku, ale i peňaženke.

Množstvo typicky bulharských jedál je zároveň pýchou aj gréckej či tureckej kuchyne. Neznamená to však, že v Bulharsku nechutia rovnako dobre.

Čo stojí za ochutnanie: 
Šopský salát – z uhoriek, cibule a paradajok so zálievkou a syrom – asi najtradičnejší pokrm Bulharov.

Polievky – typická je fazuľová, rybia, kuracia, držková, krémová, ale i studený tarator – z kyslého mlieka s kôprom a uhorkou... Samozrejme, k tomu nesmie chýbať bulharský chlieb – biely, pšeničný – najlepšie čerstvý.

Ryby ako v iných prímorských letoviskách hrajú prím. Oproti Taliansku či Grécku sú tu za oveľa „ľudovejšie“ ceny. Najčastejšie sú grilované, vyprážané, dostupné i v rybích stánkoch.

Mäso – prevažuje typické jahňacie a teľacie. Oproti iným krajinám sú tu často vidieť údeniny a fašírky, v rôznych podobách i chutiach. To všetko s množstvom zeleniny, často zapečenej.

V turistických letoviskách sa na každom rohu predávajú palacinky, hranolky, hamburgery, langoše či gyros. Takže ak vaše deti odmietajú zdravú prímorskú stravu, v Bulharsku od hladu neumrú.

Kaškaval – ovčí, kraví alebo miešaný syr. Podáva sa ako dezert na konci jedla alebo k vínu. Zaujímavé je, že kaškaval zreje 60 dní, nezrelý sa pozná podľa toho, že môže byť nakyslastý.

Na pitie je v ponuke množstvo minerálok, pretože v Bulharsku je veľa prírodných zdrojov. Chutné a lacné sú aj džúsy, čo pri deťoch oceníte.

Záleží od oblasti, no všeobecne je jedlo v Bulharsku lacnejšie ako u nás. Takže ak sa chystáte variť, nič so sebou neťahajte. Všetko nakúpite za dobré ceny, alebo v tom lepšom prípade variť vôbec nebudete a pokojne sa celá rodina najete každý deň v reštauráciách. 

Na dovolenke s deťmi nezabudnite:

  • piť iba balenú vodu
  • jesť iba tepelne upravené jedlá
  • jesť iba ovocie, ktoré má šupku, neumývať ho vodou z vodovodu
  • nepodceňovať akékoľvek tráviace ťažkosti
  • na cestu i dovolenkový pobyt pribaliť lieky proti nevoľnosti
  • dbať na pravidelné umývanie rúk

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: