Dôvera vo vzťahu: dôveruj, ale preveruj?

Mgr. Marika Koscelníková | 28. december 2016
Dôvera vo vzťahu: dôveruj, ale preveruj?

Stalo sa vám, že ste len tak zo zvedavosti ťukli na partnerove esemesky a prečítali si ich?

Odoslané aj tie prijaté. Občas len tak, „pre istotu“, skontrolujete jeho prichádzajúce a odchádzajúce hovory a prípadne prezriete jeho e-mailovú schránku? Nie ste v tom sami.

Prieskum spoločnosti GFK poukazuje na fakt, že sms správy alebo e-maily partnera si tajne prezrelo 44 percent Slovákov. Polovica Sloveniek sa priznala k tomu, že tajne číta partnerove esemesky.

Čo vedie partnerov k tomu, aby takto „lustrovali“ svoju polovičku? Je to naozaj len otázka zvedavosti, alebo v nás driemu pochybnosti, ktoré sa obávame vysloviť nahlas a tak radšej tajne hľadáme nejaké dôkazy?

Aj v tých najdôvernejších vyznaniach je vždy niečo, čo nevypovieme.
(Gustave Flaubert)

Dôvera nadovšetko

Partnerský vzťah by mal byť založený na vzájomnej dôvere. O tom sme všetci dokonale poučení. Čo však vlastne dôvera vo vzťahu znamená?

  • Je to neustále dostávanie odpovedí na naše otázky a ubezpečovanie o správnosti partnerovho konania?
  • Je vzájomná dôvera to, že môžem prebrať jeho telefonát, prezerať jeho maily a facebookovú stránku? Veď ak nemá čo skrývať, prečo nenecháva mobilný telefón na stole a neprezradí heslo svojho emailového konta?

Ak uvažujeme týmto spôsobom, je isté, že o dôveryhodnosti svojho partnera pochybujeme. Tu sa narušil základný pilier vzťahu.

V prípade partnerského vzťahu je dôvera naše očakávanie, prípadne viera v to, že partner sa teraz aj v budúcnosti, za každých okolností, bude správať podľa spoločných hodnôt a všeobecných morálnych predstáv.

Prečítajte si tiež: Nevera... 9 rád, ako jej predchádzať

Bez dôvery niet partnerskej pohody. Stáva sa, že nás vlastné pochybnosti zahanbujú, preto o nich s partnerom hovoriť nechceme a nemôžeme. Vtedy sa rozhodneme pre iný spôsob získavania informácii – prehľadávanie partnerovho súkromného teritória.

Ak človek stráca právo na to, aby sa mu verilo, je nemožné vytvoriť vzťah dôvery.
(Viktor Frankl)

Právo na súkromie

Vymedzenie súkromného teritória vo vzťahu znamená, že si doprajeme veci, miesta, či témy, ktoré patria len jednému z partnerov.

Súkromným teritóriom bývajú práve e-maily či mobily. Môže to byť téma bývalej partnerky, piatkový tenis, sobotná rybačka, pracovný stôl. Sú to veci, na ktorých ste sa s partnerom dohodli a vymedzili ich ako „svoje“.

Je na partneroch, ako a do akej miery budú tieto svoje teritória rešpektovať. Práve rešpektovanie partnerovho  súkromia je znakom toho, že mu dôverujeme.

Mať zdravý a spokojný vzťah neznamená, že musíme mať prehľad o každom kroku svojho partnera, vedieť s kým, kedy a ako dlho telefonuje, s kým najčastejšie chatuje a na čo myslí, keď nemá chuť sa s nami rozprávať.

Je pravda, že v počiatočnom štádiu vývoja vzťahu má veľa partnerov potrebu zdieľať spolu všetko. Od spoločných zážitkov až po spoločné FB konto. Ako vzťah dozrieva, partneri si začnú určovať „svoje vlastné veci“, svoj priestor

Je dôležité sa na týchto veciach vzájomne dohodnúť. Môže byť pre vášho partnera podozrivé, ak si po desiatich rokoch v manželstve zrazu založíte napríklad vlastné FB konto, vymedzíte si jeden deň v týždni pre seba a požiadate ho o to, aby nepreberal vaše telefónne hovory. Preto psychológovia odporúčajú vymedziť si hranice vlastného teritória už na začiatku vzťahu. Ak sa pre ne rozhodnete po rokoch spoločného života, rátajte s tým, že partner s nimi môže mať problém.

Dôvera je rastlina, ktorá rastie pomaly.

Ako presvedčiť partnera, že vám môže dôverovať?

Nie sú dôležité slová, ale činy. Dôveru nevybudujeme vysvetľovaním, odôvodňovaním, ale tým, že naše správanie bude v súlade s pravidlami, na ktorých sme sa v partnerstve dohodli.

Zaujme vás: Nevera (nie) je čiernobiela

Vybudovanie dôvery v partnerstve potrebuje svoj čas. Svojím správaním a skutkami môžeme zmierniť, vyvrátiť, ale aj potvrdiť partnerove pochybnosti. Vyslovenie dôvery je komplimentom, ktorý tomu druhému zložíme. Je aj zaväzujúce.

Byť dôveryhodný znamená mať zodpovednosť za to, aby sme nesklamali.

Nechceme ublížiť partnerovi tým, že naše konanie sa nebude zhodovať s pravidlami, ktoré sme si spoločne vo vzťahu stanovili.   

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: