Dojčenie a zamestnanie – ako ich zosúladiť?

Redakcia | 11. august 2016
Dojčenie a zamestnanie – ako ich zosúladiť?

Dojčenie a práca nie sú nezlúčiteľné. Mamičky, porozprávajte sa so zamestnávateľom, kolegyňami a kolegami o novej situácii a zaraďte si do svojho pracovného času pauzy – máte na to právo.

Veľa žien odstaví svoje bábätko predčasne, aby sa mohli vrátiť do zamestnania. Ale to nie je nevyhnutné. Byť zamestnanou a naďalej dojčiť svoje dieťa sa navzájom nevylučuje. S podporou vášho partnera, zamestnávateľa a kolegov môžete zvládať oboje. V tejto veci vám pomáha aj zákon NR SR č. 311/2001 Z. z. § 170, ktorý vám umožňuje prestávky na dojčenie.

Pripravujte sa na návrat do práce

Ak až do začiatku vášho nástupu do práce výlučne dojčíte, je vhodné odsávať si mlieko už dva týždne pred ním, a to 1 – 2x denne a poprípade ho dávať zmrazovať. Tak si môžete nacvičiť odsávanie a zároveň si vytvoríte menšiu zásobu mliečka.

Máte možnosť vyskúšať si aj dvojaké kŕmenie materským mliekom. To znamená, že dojčiť budete bábätko vtedy, keď ste pri ňom a v ostatnom čase dostane od otca alebo inej osoby, ktorá sa bude oňho starať, fľašu s mliekom.

Informujte svojho zamestnávateľa a kolegov včas o tom, že chcete pokračovať v dojčení a pokúste sa zaradiť si prestávky na dojčenie tak, aby to vyhovovalo všetkým.

Prestávky na dojčenie – máte na ne plné právo

Prestávky vymedzené na dojčenie na pracovisku vám plným právom patria. Do šiesteho mesiaca ide o dve polhodinové prestávky a v ďalších šiestich mesiacoch jedna polhodinová prestávka, počas ktorej môžete svoje dieťa nadojčiť alebo si môžete mlieko odsať.

Ako si tento čas zadelíte, je len na vás. Tieto prestávky možno zlúčiť a využiť na začiatku alebo na konci pracovnej zmeny. Mali by ste však o týchto zvolených časoch včas informovať svojho zamestnávateľa. Prestávky na dojčenie sa započítavajú do pracovného času ženy a poskytuje sa za ne náhrada mzdy v sume jej priemerného zárobku.

Ak nemôžete počas pracovného času dojčiť bábätko priamo na pracovisku, môžete si mlieko namiesto toho odsať, aby ste udržali správnu tvorbu mlieka a pokryli potrebu bábätka na ďalší deň. Odsaté mlieko by malo byť už na pracovisku a aj pri transporte domov uchované v chlade.

Mohlo by vás zaujimať: Ako skladovať odstriekané mlieko?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: