Dojčenie a leto: Na toto nezabudnite!

Mgr. Mária Kopčíková | 22. jún 2023
Dojčenie v lete

Všetko o dojčení, cestovaní a letných dňoch s bábätkom.

Pokiaľ dojčíte svoje dieťatko, určite vás budú zaujímať nasledujúce riadky. Nájdete tu odpovede na otázky, ako spokojne prežiť letné horúčavy a prudké slnečné lúče. Ale aj keď už nedojčíte, pokojne sa začítajte, možno tu bude pár zaujímavých informácií i pre vás. 

Aký pitný režim má mať dojčené dieťa?

Treba dieťatku dávať čajík alebo vodu na pitie okrem materského mlieka? Je nutné dojčiť častejšie ako doteraz? Ako spoznám, či má dieťatko dostatok tekutín? Mamičky zvažujú veľmi veľa takýchto otázok a často sa na ne pýtajú. Tak poďme pekne po poriadku.

Pokiaľ mamička dodržiava pitný režim, teda asi 3 litre tekutín denne (mali by sme ostať pri minerálkach, čajoch, šťavách zo zeleniny alebo ovocia, treba sa vyhýbať príliš sladkým nápojom s obsahom „prázdnych“ cukrov), nemal by nastať žiadny problém s dostatočnou produkciou mliečka. Problém však často býva v tom, že nás, paradoxne, nesmädí. Preto by sme si to, ako hospodárime s tekutinami, mali takpovediac kontrolovať, brať so sebou fľašu s vodou všade kam ideme a takto si odsledovať, koľko sme toho počas dňa vypili.

Čo sa týka detí, tak výlučne dojčené deti nepotrebujú žiadne ďalšie tekutiny, pokiaľ im umožníte, aby sa napili z prsníka, keď si o to povedia. Čo v horúcich dňoch môže byť aj častejšie, než zvyčajne. Deti sa možno ohlásia o mliečko aj pomedzi normálne časy dojčenia. Troška si „pocuckajú“ predné mliečko, ktoré slúži na uhasenie smädu a budú spokojné.

Niektoré mamičky majú pochybnosť, že keď dieťa budú prikladať neobmedzene, bábo sa vždy dostane len k prednému mlieku a nebude potom dostatočne sýte na dlhší čas. Samozrejme treba sledovať, nakoľko vaše dieťatko papá „tak normálne“ a ako často sa prihlási „len na pitie od smädu“.

Na druhej strane treba sledovať stolicu dieťaťa. Pokiaľ by dieťa malo problém s dostatkom prijímania tukov v materskom mliečku, bola by stolica opakovane zelená a mohla by aj začať zapáchať. Môže sa stať, že dieťatko sa cez deň bude hlásiť menej často a vynahradí si pitie mliečka v noci. Nebuďte preto prekvapené takýmto správaním.

Je to pomerne normálna reakcia na teplo. Možno to poznáte sami na sebe, ani vám sa veľmi v tom teple nechce jesť a ožívate s príchodom podvečera a chladného vánku. Pokiaľ už máte väčšie dieťatko, ktoré okrem materského mlieka konzumuje aj iné jedlá, je vhodné ponúkať mu i ďalšie tekutiny. Opäť by sme vám odporúčali len čistú vodu (prevarenú, prípadne dojčenskú) alebo nesladený čaj.

Ako sledovať dostatočný príjem tekutín dieťaťa?

  • počet pomočených plienok (malo by ich byť 5 – 6 za 24 hodín);
  • veľkú fontanelu (na hlavičke, neuzatvorené lebečné kosti). Za normálnych okolností je blanka, ktorá fontanelu chráni, v jednej rovine so zvyškom hlavičky. Pokiaľ má dieťa problém s hydratáciou, fontanela prepadáva, urobí sa akoby „lavórik“;
  • pokožku dieťaťa, jej farbu a elasticitu. Deti, ktoré majú problém s dostatkom tekutín majú suchú pokožku a farba nie je ružová;
  • celkovú reaktivitu dieťaťa, jeho záujem o okolie, prípadnú apatiu.

Ako reaguje dieťatko na teplo?

Sú detičky, pre ktoré je leto príjemné a ani veľké horúčavy ich „neodrovnajú“. Mali by sme však dodržiavať niekoľko zásad, aby sa s tým vysporiadali čo najlepšie. Je vhodné nechodiť s deťmi von medzi 11:00 až 15:00 hodinou, kedy je slnečné žiarenie najúpornejšie a najviac nebezpečné. Možno budete musieť prispôsobiť svoj denný program a chodiť von skoro ráno a potom až podvečer, keď sa vonku aspoň trošku ochladí.

Mamičky sa pýtajú, ako majú dieťa obliekať, aby sa neprehrialo. Myslím, že nie je žiadny špeciálny recept – platia všeobecné pravidlá, dieťa obliekať do dobre savých materiálov, naozaj naľahko, ale zároveň mať so sebou ďalšie vrstvy, keby sa podvečer preklenul do večera a dieťaťu by už naozaj mohlo byť zima.

Pokiaľ máte doma úplného novorodenca, nie je nevyhnutné, priam by to mohlo byť na škodu – dojčiť ho v perinke. Vtedy by sa dieťa naozaj mohlo prehriať a bolo by nespokojné. Navyše – pokiaľ je dieťa dlhší čas v teplote nad 27 °Celzia, tak jeho schopnosť sať materské mlieko klesá. Preto aj úplne malé bábätká radšej dojčite len v košieľke alebo v body.

Je vhodné opaľovanie a kúpanie dojčiacej mamičky?

Mnohé mamičky sa pýtajú, či sa v lete vôbec môžu dostať na slnko, opaľovať sa, kúpať vo vodných nádržiach, pred letom stráviť nejaký čas v soláriu, aby nepobehovali po pláži ako „riaditeľky vápenky“. V princípe by sme v skratke mohli povedať, že áno – mohli.

Aby sme však boli obsažnejší, poďme trošku do detailov:

  • Pokiaľ ste boli zvyknuté pred letom vbehnúť párkrát do solária, ani počas dojčenia sa mu nemusíte vyhýbať. Mliečkotvorbu to nijako neohrozí. Nie je to síce najzdravšia forma starostlivosti o pokožku, ale to je už na vašom uvážení.
  • Pokiaľ ide o opaľovanie a používanie ochranných krémov, tiež v tom nie je žiaden problém. Mali by ste však byť veľmi opatrné, voliť kvalitné opaľovanie prostriedky, predovšetkým na báze fyzikálnych filtrov, vyhýbať sa tomu najostrejšiemu slniečku a prehriatiu. 

Mliečko sa pri pobyte na slnku nijako nemení, toho sa obávať nemusíte. Ale pokiaľ by ste si privodili úpal a následné nevoľnosti, to už by sa na produkcii mliečka podpísať mohlo. Mamičky boli zvedavé, či opaľovacie krémy môžu aplikovať aj na prsia. Odpoveď je opäť pozitívna – môžu sa aplikovať. Mali by ste však vynechať dvorce a bradavky, aby dieťa nejaký ten krém nezjedlo. Čo sa však týka prestupu látok z opaľovacích krémov do mliečka, v tomto smere by nemal byť žiadny problém. Podobne je to aj s akýmikoľvek inými telovými, resp. samoopaľovacími mliekami či krémami.

Všetky by sme rady vyzerali tip-top, keď sa hodíme do plaviek, no nie každej sa to podarí tak akosi „samo“. Ženy, ktoré by rady použili nejaký prostriedok proti celulitíde, sa nemusia obávať negatívneho účinku na mliečko. Je vhodné si však vybrať krém s jednoduchším chemickým zložením, príp. na báze prírodných extraktov (napr. brečtan). Ak vaše dovolenkové plány smerujú niekam k termálnym kúpaliskám alebo iným vodným zdrojom, pekne si to tam užite! V prípade, že ešte dojčíte, buďte opatrnejšie na hygienu, najmä prsníkov.

Je dôležité sa po pobyte vo vode umyť alebo osprchovať, kvôli možnému zaneseniu infekcie. Jedna mamička nám položila otázku, či pri pobyte v termálnej vode nevzniká viac zápalov prsníka. Môžeme vás upokojiť – pokiaľ nemáte žiadne viditeľné zranenie na prsníku, tak šanca, že tam chytíte zápal, je rovnaká, ako keby ste sa kúpali doma vo vani.

Cestovanie s bábätkom?

Proti cestovaniu so zdravým dojčaťom, okrem dlhších ciest s novorodencom, sa nedá nič namietať. Ak cestovanie nie je nutné, tak s novorodencom radšej chvíľu počkajte. Vo veku okolo troch mesiacov je potom už vhodným kandidátom na cestovanie. Pokiaľ dojčíte, nemusíte si robiť žiadne starosti s jedlom a nápojmi pre dieťa, ani počas cesty, ani v mieste pobytu.

Navyše dojčenie môže dieťa upokojiť v stresovej situácii. Toto dieťa nie je ešte závislé od domáceho prostredia, je spokojné tam, kde je s ním jeho mama. Pokiaľ ste v podstate túlavá rodinka, nie je dôvod sedieť doma, ani keď sa vaša svorka rozrástla o nového člena. Samozrejme, je dobré zvážiť, kam, ako a kedy sa chcete vydať. A tomu prispôsobiť výbavu, čas a celú organizáciu výpravy.

Aká dlhá bude vaša cesta s bábätkom?

Bolo by vhodné naplánovať si prestávky, počas ktorých sa dieťatko budete môcť nadojčiť, prebaliť a zároveň trošku ponaťahovať. Kde v aute bude sedieť dieťa? Mali by ste ho mať „na očiach“. Je pravdou, že plynulá jazda v aute dieťa uspáva a my sa vtedy snažíme švihať po diaľnici, aby sme urobili čo najväčší kus cesty, keď je pokoj. Bolo by však dobre, aby ste napriek pokoju v aute dieťatko každé dve hodiny ponúkli prsníkom, aby nemalo problém s tekutinami. 

Ak je vaša destinácia zámorská a poletíte, je dobré vedieť, že:

  • Počas vzlietania a pristávania by ste mali dieťa dojčiť. Zabránite tak zaľahnutiu ušiek (tip pre väčšie deti – ponúknite im žuvačku). Tlak v kabíne lietadla zodpovedá tlaku vzduchu asi v nadmorskej výške 1 900 až 2 400 m n. m., čiže je tam menšia hustota kyslíka. Zmena tlaku počas odletu a pristávania je zvýšenou záťažou pre organizmus.
  • V kabíne lietadla je suchý vzduch a tiež klimatizácia môže fungovať nie úplne stopercentne. Preto sa odporúča prikladať deťom k nošteku a ústočkám vlhkú vreckovku.

Pohyb, turistika s bábätkom

Patríte k mamičkám, ktoré ledva čakajú na otvorenie turistických chodníkov v Tatrách, zbalíte batoh, dieťa dáte do šatky a už šliapete do kopcov? Vie to byť pekný zážitok a ani ako dojčiaca matka sa ho nemusíte vzdať. Pohyb vrelo odporúčame. Malo by to však byť s mierou. Mali by ste udržiavať rozumnú pulzovú frekvenciu, aby sa do tela nezačala vyplavovať kyselina mliečna.

Znakom toho, že už ste „za hranicou“, je napr. veľmi intenzívne potenie. Mliečko by potom dieťaťu nemuselo chutiť. Pokiaľ by sa vám to však stalo a dieťa by odmietalo prsník, nebojte sa – prsia odstriekajte a ďalšie mlieko, ktoré sa vytvorí, už opäť bude chuťovo v poriadku.    

Ako dojčiť počas choroby?

Niežeby sme vám želali, aby ste počas leta museli riešiť nejaké zdravotné problémy. Ale môže sa stať, že vás oslabí letná viróza, skolia hnačky či nebodaj si na vás počká na nejakom vajíčku či šalátiku salmonela..

Ako postupovať pri dojčení v takomto prípade:

  • pri hnačkách a zvracaní, aj keď nebudete schopné nijako extra prijímať potravu, dostatočne pite tekutiny. Tie sú dôležitejšie. V dojčení pokojne pokračujte, dieťa dostane vo vašom mlieku protilátky, ktoré ho pred prípadnou infekciou ochránia.
  • Salmonelóza je nepríjemná, ale dá sa zvládnuť. Dieťa nemôže ohroziť, takže v dojčení pokračujte. Je pravdou, že dieťa sa môže nakaziť od vás, preto dodržiavajte zvýšenú hygienu. Ak by sa aj dieťatko nakazilo, dojčenie napomôže miernejšiemu priebehu ochorenia. Materské mlieko je najlepší liek pri hnačkách.
  • Virózu zvládnete obvyklými postupmi a v dojčení pokojne pokračujte, aj pri užití liekov na horúčku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: