Do nemocníc prináša smiech: Čo nám o sebe prezradila klaunka Miška Pastorková?

Redakcia | 24. marec 2017
Do nemocníc prináša smiech: Čo nám o sebe prezradila klaunka Miška Pastorková?

Deťom do nemocníc pravidelne prinášajú smiech a dobrú náladu. Zdravotní klauni sú súčasťou slovenských nemocníc už 13 rokov. Michaela Pastorková je jednou z nich.

Keď „neklaunuje“, koordinuje klaunský tím na severe, improvizuje a hrá predstavenia so svojím divadelno-improvizačným súborom „Kapor na scéne“, moderuje rôzne podujatia a predovšetkým sa venuje svojej rodine.

Prinášate smiech na miesta, kde dobrá nálada často chýba. Prečo je pre deti v nemocnici dôležité smiať sa?

...pretože smiech pomáha. Naozaj. Je dokázané, že keď má človek dobrú náladu a pozitívnu myseľ, vie sa lepšie popasovať s chorobou.

Rýchlejšie sa zotavuje, lepšie spolupracuje s nemocničným personálom. Viackrát sa nám podarilo odbúrať stres z nejakého vyšetrenia – keď sa bojíte, ani krv vám nechce pri odbere tiecť!... 

Stalo sa nám napríklad, že sme chlapca, ktorý už dva dni nechcel jesť, presvedčili a prostredníctvom našej klaunskej hry nakoniec zjedol banán.  

Prečítajte si: Charta práv detí v nemocnici

Ako to vyzerá, keď do nemocničnej izby vstúpia zdravotní klauni?

Vždy inak. Podľa toho, či je v izbe bábätko, škôlkar, tínedžer, dospelák... Najprv zaklopeme a zistíme, či môžeme vojsť. Potom sa predstavíme – napríklad moje klaunské meno je sestrička Krvinka Obehová.

Následne rozohráme humornú scénku podľa momentálnej situácie. Dvojica klaunov navštevuje postupne všetky izby oddelenia. Ak na izbu nemôžeme ísť (napr. pacient je príliš infekčný), pokúsime sa klaunovať cez okno či dvere, ak sú presklené.

V prípade, že nás personál požiada, asistujeme aj pri rôznych zákrokoch - napr. odber krvi. Vďaka pravidelným profesionálnym workshopom dokážeme pomáhať skutočne v rôznych situáciách.

Rozveseľujete aj deti, ktoré sú vážne choré. Dokáže humor pomôcť vo chvíľach, kedy im do smiechu nie je? 

Viacerým nie je do smiechu... Dieťa má bolesti, bojí sa, je v neznámom prostredí. Rodič je frustrovaný, cíti sa bezmocný.

Zrazu prídu klauni, ktorí napr. premenia držiak na infúzie na vešiak, inhalačnú masku na potápačskú výstroj, rolku toaletného papiera na kvetináč alebo bublinky na lietajúce planéty tajuplných svetov.

Skrátka, snažia sa vytrhnúť aspoň na chvíľku osadenstvo izby z reality. Každý má právo na smiech! Len niektorí ľudia v ťarche svojej situácie nenachádzajú dôvod... My sa ho snažíme nájsť vždy.  

Dokážu zdravotní klauni rozosmiať aj dospelých?

V nemocnici nie sme len pre deti, rozveseľujeme aj ich rodičov. Práve tí častokrát berú chorobu svojho potomka ťažšie, ako samotné dieťa.

Okrem detí pravidelne navštevujeme aj seniorov v Domovoch seniorov či na oddeleniach pre dlhodobo chorých. Humor pomáha aj lekárom a zdravotným sestričkám, ktorí tiež potrebujú z času na čas odfiltrovať stres a náročnú prácu smiechom.

Prečítajte si: Keď musí dieťa do nemocnice

Ste mamou dvoch detí. Zmenilo materstvo spôsob, akým vnímate Vašu prácu? 

Keď som začínala pred ôsmymi rokmi pracovať ako zdravotná klaunka, nemala som ešte svoje vlastné deťúrence. Aktuálne mám 3-ročného syna a 8-mesačnú dcérku

Mala som trošku obavy, či to budem „dávať v pohode“. Ale môžem povedať, že materstvo moje klaunské skúsenosti len obohatilo.

Samozrejme, sú aj ťažšie chvíle. V rámci programu „Prezuvky máme“ navštevujeme v domácom prostredí nevyliečiteľne choré deti a deti, ktorým nezostáva veľa času. Mimoriadne dôležitá je preto psychohygiena (niekto športuje, vyrozpráva sa, poplače si...).

Prečítajte si: Dieťa v nemocnici? 5 rád pre rodičov

Čo Vám dáva práca zdravotnej klaunky?

Ako rodič si vďaka tejto práci oveľa viac uvedomujem, aký je obrovský dar mať zdravé deti. A hoci sa

doma občas rozčúlim pre blbosti, obdobie vzdoru dáva niekedy zabrať aj trpezlivým rodičom.

Spomeniem si, že skutočné problémy sú úplne iné. No s humorom a hrou sa dá dosiahnuť veľa. Je úžasný pocit, keď zatvoríte za sebou nemocničnú izbu a počujete spoza dverí ten krásne zvonivý detský smiech.

Kto sú zdravotní klauni

Občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors pôsobí u nás od roku 2004. V 41 nemocniciach po celom Slovensku pravidelne navštevuje lôžkové oddelenia 58 klaunov a klauniek.

Sú medzi nimi profesionálni herci, bábkoherci, známe aj menej známe tváre. Ak chcete vedieť o zdravotných klaunoch viac, či prispieť na ich činnosť, klikajte na https://cervenynos.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: