Prečo mávajú deti zlú náladu?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 28. jún 2017
Prečo mávajú deti zlú náladu?

Sú dni, kedy naši potomkovia od božieho rána až do večera len hundrú, plačú a s ničím nie sú spokojní. Odkiaľ sa u detí berie zlá nálada a ako ju môžu rodičia najlepšie zahnať?

Čo býva príčinou zlej nálady u detí?

Keď majú deti zlú náladu, ovplyvní to negatívne naladenie celej rodiny. Rodičia sa totiž cítia za blaho a pohodu svojich detí zodpovední. A reagujú potom na neustále hundranie bezmocne. Pretože takéto správanie je pre nich často záhadou.

Jedno je však isté. Zlá nálada nevzniká iba tak. Často deti šomrú, keď sú hladné, unavené alebo presýtené podnetmi alebo nemajú príležitosť na vybláznenie. No môže sa za tým skrývať aj prianie, ktoré im nemožno splniť.

Rodičia by preto mali vedieť nasledovné: malé deti žijú tu a teraz. Jednoducho ešte nechápu argumenty dospelých. Štvorročné dieťa nezaujíma, či bude mama načas v práci alebo že musí ešte nakúpiť, aby mala z čoho uvariť večeru.

Tu niet inej cesty, ako byť voči deťom dôslední. Inak sa rýchlo naučia, že stačí iba vytrvalo hundrať a nariekať, aby si presadili svoje a mama i ocko urobia, čo budú chcieť.

Ak má vaše dieťa zlú náladu a vy mu neviete v tom momente pomôcť, nerobte z toho drámu. Veď každý z nás (aj malé deti) majú právo na mizernú náladu.

Dôležité je, aby vás to nevyprovokovalo ku karhaniu a nebodaj bitke, ale aby ste zachovali pokoj a aby malo dieťa pocit, že vám môže dôverovať.

Prečítajte si: Humor uzdravuje i pomáha pri výchove

Nezabúdajte na to: Rodičia sú pre deti vzorom

Deti sa učia aj na príkladoch svojich rodičov. Presne pozorujú, ako sa správajú mama a otec, ak sú zle naladení: Zvesia hlavu a nechajú svoje okolie pocítiť, aký zlý deň majú?

Alebo rozvíjajú určité stratégie, ako sa zo zlej nálady dostať, napríklad tým, že sa idú poprechádzať, pracovať do záhradky alebo nejako inak sa odreagovať. Je dobré, ak vaše dieťa cíti: „Mama a otec nepodľahnú zlej nálade, ale niečo s tým robia.“

Potom si aj ono samo zvnútorní tento vzorec správania a o to ľahšie prekoná svoj hnev.

Prečítajte si: Deti sú zrkadlo. Bohužiaľ alebo našťastie?

Zistite príčinu zlej nálady dieťaťa

Zlá nálada môže vzniknúť samozrejme aj zo žiaľu. Ak sa napríklad vaše dieťa pohádalo so svojím najlepším kamarátom, ak nebolo pozvané na narodeninovú oslavu alebo ak sa mu pokazila jeho obľúbená hračka.

Vtedy by ste ho mali s láskou utešiť a spolu s ním hľadať riešenie. Skúste napríklad popremýšľať, ako by sa mohlo opäť uzmieriť so svojím kamarátom alebo ako spolu opravíte pokazenú hračku.

Vaše dieťa sa pritom učí: „Aj keď mám občas problém, svet sa ešte kvôli tomu nezrúti. Môžem sa spoľahnúť na mamku a ocka. Oni ma utešia a ukážu mi svojím prístupom, že sa o mňa obávajú a že mi chcú pomôcť.“

Dôležité je, aby sa vedeli rodičia dobre vcítiť do svojho dieťaťa, aby ho pozorne počúvali a vypovedané reflektovali.

Proti zlej nálade pomôže smiech

Ak však vaše dieťa patrí k malým frflošom, ktorí na všetkom vidia nejakú chybu, mali by ste vziať pod lupu celkové naladenie v rodine.

V niektorých rodinách sa veľa kritizuje a na všetko nadáva, čo komu sily stačia. Takáto negatívna atmosféra sa samozrejme prenáša aj na deti.

Pokúste sa o navodenie príjemnej atmosféry s využitím humoru. Deti sa rady smejú. A rodičia by im mali pomôcť, aby túto schopnosť, ktorú dostali do vienka, nestratili. Smejte sa a jašte sa so svojím dieťaťom, šantite a vyvádzajte spolu. Vynájdite spolu veselé hry na zahnanie zlej nálady.

Prečítajte si: Aká matka, taká Katka... Deti ako zrkadlo svojich rodičov

Prekvapte svoje dieťa niečím nezvyčajným

  • Prechádzka v daždi, kedy máte vy aj vaše dieťa obuté gumáky a dosýta sa vyskáčete v blate a kalužiach.
  • Večerná prechádzka s lampášom v ruke.
  • Popoludnie strávené na povale, kde sa pohrabete v starých škatuliach a nájdete zabudnuté hračky alebo iné spomienkové predmety.
  • Prechádzka lesom zavčas rána.
  • Spoločne zinscenované divadielko s vlastnými rekvizitami.

 

Prečítajte si: Humor vo výchove

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: