Zo života: Zaručená diéta?

Martina Balážová | 21. apríl 2018
chudnutie, strava, diéta

Keď som mala dvadsať, problémy s váhou mi boli smiešne. Nechápala som, ako môže niekto priberať, následne chudnúť a znova priberať.

Keď som mala dvadsať, problémy s váhou mi boli smiešne. Nechápala som, ako môže niekto priberať, následne chudnúť a znova priberať. Odsudzovala som kolegyňu, ktorá počas diéty siahla po zákusku. Mne sa to nemôže stať! Hovorila som si. A predsa!

Ako som schudla JA!
Prečítajte si tiež:

Ako som schudla JA!

S pribúdajúcimi rokmi a ubúdajúcim pohybom sa ručička nebezpečne tiahne nahor. Určite mi dopomohli aj moje tehotenstvá.

Počas prvého, ktoré som si doslova užívala, jedla som totiž všetko a toľko, koľko sa do mňa pomestilo. Chlácholila som sa myšlienkou, že je to pre bábätko a po pôrode to pôjde s rovnakou ľahkosťou dole. Zmýlila som sa. Niečo som zhodila, ale keďže som všade počula ako sa dobre chudne pri kojení nechala som sa učičíkať myšlienkou, že aj ja patrím k hŕstke šťastlivcov.

Na váhu som sa postavila až o niekoľko mesiacov a zhrozená som sledovala svoju hmotnosť. So silným predsavzatím som ihneď začala cvičiť. Vydržalo mi to pár dní, kým som nenašla článok, že v prvých mesiacoch kojenia môže cvičenie negatívne pôsobiť na bábo, keďže sa z tela vylučujú akési látky...

Viac som nepotrebovala. Pre blaho svojho dieťaťa som pokračovala vo svojej preddiétnej strave. Malá v noci zle spávala, no a na upokojenie ako ináč najlepšie pôsobí čokoláda.... Ako sa vraví, výhovorka stojí groš, či skôr maškrtku. Zabrala vždy, a keď náhodou nie, siahla som po druhom kúsku...

diéta, váha,schudnúť

Pri druhom tehotenstve som si síce dávala pozor, no od pôvodnej váhy som mala stále ďaleko. Po druhom pôrode mi zostalo skromných päť kilogramov /+7 predchádzajúcich/.

Naháňanie za deťmi mi pár odobralo, ale len do chvíle, kým sa malá nenaučila chodiť a nezačala sa hrávať so svojou sestričkou. To už bolo dosť času na raňajky, obed aj večeru. Ak som náhodou nestihla, po tabuľke čokolády sa len zaprášilo. Samozrejme, že som nič nechcela po deťoch vyhodiť, a tak som sa dennodenne ,,obetovala“  a pravidelne po nich dojedala...Stále som nechápavo krútila hlavou, kde robím chybu, prečo nechudnem, veď vkuse kojím, málo spávam a s deťmi sa tiež ponaháňam.

Moja samoľúbosť narastala a s hrdosťou som sa postavila na váhu. Razom mi stuhla všetka krv. To nie je možné! Ručička sa pregúľala na rovnú osemdesiatku...

S čokoládou v ruke som zajedala svoj neúspech a hnevala sa na všetky vychudnuté mamičky.

Rozhorčená toľkou nespravodlivosťou som schrúmala ešte balíček keksov. V mysli som mala premakaný jedálny lístok na stopercentnú diétu. Od zajtra žiadne sladkosti. Pevný záväzok! Aby môj prechod nebol tak drastický, kupované sladkosti som nahradila domácimi kysnutými koláčmi...Za výdatnej manželovej pomoci /na narodeniny mi priniesol moju obľúbenú študentskú pečať, a aby sa neurazil, tak som ju priam zhltla/, som bola na tom istom /tie dve kilečká navyše nerátam/.

Skutočné dosť som si povedala, keď mi môj otec narovinu povedal, že by som mala so sebou niečo urobiť. Navyše, blížila sa svadba môjho brata. Prelistovala som si všetky zaručené diéty. Zaujala ma až jedna, pri ktorej kamarátkina mama schudla 15 kg . To bolo číslo, ktoré sa pre mňa stalo nočnou morou. Dokonca som sa začala hanbiť aj pred svojím mužom.

To stačí! Povedala som si v ten deň a hneď som vynechala olovrant a večeru skresala na polovicu. Po šiestej žiadne oriešky ani  krajec chleba.  V tejto diéte sa nič nejedlo až do dvanástej, len kúsok ovocia a voda. Samozrejme, potom to bolo na princípe delenej stravy, a tak som pol dňa rozmýšľala, čo môžem na druhý deň zjesť.

Obľúbené jogurty som mala povolené len raz za tri dni, aj to len v kombinácií s určitými potravinami na obed. Pečivo sa pre mňa stalo tabu, rovnako ako všetky tie hriešne dobré veci, ktoré milujem. Začala som cvičiť.

Po týždni stopercentnej diéty som neschudla ani gram...

Chápem, že organizmu chvíľu trvá, kým si navykne...Stála som pred veľkou dilemou- má to zmysel? Prvé tri dni som bola stále hladná, večer som chodila spávať o čosi skôr, len aby som si náhodou niečo nezobla. Potom to bolo lepšie. Prechádzky na bicykli, menej jedla, viac cereálií, žiadne sladkosti, veľa tekutín. K tomu nejaká prácička v záhrade. A musím uznať, že som sa cítila lepšie. Sama sebe som si povedala, že za ten pocit to stojí. Okrem toho, moje deti sú také malé kopírky.

Všetci pomaličky prechádzame na zdravší spôsob stravovania. Cukríky takmer vymizli, zato ovocie a zelenina nesmú chýbať. Biele pečivo sme nahradili cereálnymi výrobkami. Nehovorím, že nemám chuť na sladké /zhrešila som na svadbe, ale kto by odolal?! Samé zákusky a jedlo, navyše, keď ho nemusím variť/, ale snažím sa hľadať alternatívy s rovnakým účinkom, len o čosi zdravšie. Samozrejme večerné prejedanie úplne zaniklo. Za dva týždne som konečne schudla 2 kilá. Verím, že to pôjde ľahšie a hlavne, že nespadnem do starých chýb znova. Držte mi palce!

Na záver by som chcela zacitovať niečo z článku z časopisu Lekáreň, možno Vás to zaujme rovnako ako mňa:

„Tak už dosť! Túto vetu neadresujem kilogramom človečenskej váhy, ale diétnym hlúpostiam. Veď priemysel chudnutia zarába 40 miliárd dolárov ročne. Každý lekár túžiaci po sláve a peniazoch, vymyslí diétu so sľubným a odborne znejúcim názvom. Keď je navyše doplnená tabuľkami a tvrdeniami zaplatených dobrovoľníkov, určite nás aspoň trochu zaujme...Podľa niektorých teórií treba vylúčiť potraviny z iných zemepisných dĺžok, iné sa nadchýňajú pre cestoviny, ďalšie dvíhajú varovný prst nad mliečnymi ,,zahlieňujúcimi“ výrobkami...Lekári a výživári  jednoznačne zamietli vplyv koenzýmu Q10 na chudnutie.
Pilulky zo zeleného čaju síce odbúravajú tukové bunky v krvi, ale nijaké viditeľné chudnutie sa nekoná. Nikto nedokázal vylučovanie tuku z tela pomocou drahej vlákniny z ustríc, kreviet a krabov, káva a čaje znižovali hmotnosť len odvodňovaním. Atkinsonova bodová diéta povoľuje hromady bielkovín a tukov, ale neznáša cukry ani v zelenine, ani v ovocí. Telu hrozí odvodnenie, chýbajú vitamíny a vláknina. Po diéte hrozí možnosť výskytu aterosklerózy, zápchy, nádoru...Jednoduchá diéta povoľuje len jeden druh potravín... Opäť nedostatok vitamínov. Striktné vegetariánstvo- chýbajú telu esenciálne aminokyseliny, vit. B12, Ca, Zn, Fe.Beztuková  diéta nenávidí tuky. Vitamíny A, D, E, K sa nemajú v čom rozpustiť....“

To je len časť z článku... čo k tomu dodať: ,,Najlepšie je riadiť sa svojím zdravým rozumom...“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: