Ako zabaviť dieťa pri dlhom čakaní?

Mgr. Nina Bednáriková | 27. júl 2017
Ako zabaviť dieťa pri dlhom čakaní?

Čakanie je otravné a nudné i pre dospelého nieto ešte pre dieťa v batolivom veku. V tomto období je obzvlášť neposedné, zvedavé, neustále v pohybe a stredobodom jeho záujmu je snáď všetko, na čo vidí a na čo jeho malá rúčka dočiahne...

Nudí sa vaše dieťa?

Akékoľvek čakanie (či už napr. v obchodoch, v rade pri pokladni, na pošte, u lekára, na letisku alebo kdekoľvek inde) si preto vyžaduje od rodičov veľkú dávku trpezlivosti, pevné nervy a kreativitu.

Základným pravidlom ako takéto dlhé chvíle s dieťaťom prežiť v psychickom i fyzickom zdraví je postarať sa o zábavu. Spríjemnite mu chvíle čakania najlepšie ako viete a určite vám čas ubehne rýchlejšie a veselšie.

Prečítajte si: Keď treba s dieťaťom niekde čakať alebo Ach, to otravné čakanie!

Čo vám pomôže zvládnuť čakanie s dieťaťom?

Obľúbené hračky: vždy majte po ruke aspoň pár najobľúbenejších hračiek, ktoré dokážu vaše dieťa zaručene zabaviť (aspoň na malú chvíľku) alebo knižky, pár ceruziek a papier na kreslenie, vhodné sú hračky rozvíjajúce fantáziu (hrajúce, spievajúce, svietiace a pod.)

Prostredie, v ktorom sa nachádzate: často sa stáva, že máte plnú tašku hračiek a dieťa viac zaujíma priestor v ktorom čakáte, zvedavo si obzerá ľudí a skúma veci okolo seba, preto ak dieťa omrzí zabávať sa s hračkami, využite to, čo vám ponúka prostredie.

Rozhliadnite sa po miestnosti a upozornite dieťa na veci, ktoré si myslíte že by ho mohli zaujať, môžte sa o nich rozprávať, obzerať si ich, začať debatu, ktorá  môže byť zaujímavá.

Čítajte si letáky (tie nájdete všade) alebo si prezerajte rôzne plagáty a obrázky na stenách. Ak už nie je nič zaujímavé v miestnosti, kde musíte čakať, skúste sa pozrieť von oknom (podľa možností) a nájsť niečo zaujímavé na pozorovanie vonku.

Hračky - nehračky: každý rodič vie, že naj hračkami sú vždy telefón, fotoaparát, počítač a iné elektronické zariadenia, prípadne kľúče, peňaženky a ich obsah, kartičky, kreditky.

Najatraktívnejšími sú vždy práve "hračky nehračky", ktoré používajú dospelí. Neradi ich dieťaťu poskytujeme na hranie, ale v prípade núdze a pod dozorom rodiča, dokážu pomôcť a oddialiť nevrlosť čakajúceho dieťaťa.

Jedlo a pitie: pre každú mamu je jedlo a pitie samozrejmou výbavou tašky pre dieťa. Čajík, džúsik, keksík, či rožtek vás vždy aspoň na chvíľu zachránia.

Prechádzky: výhodou pre rodiča  je, ak nemusí čakať s dieťaťom v rade, a ak má možnosť sa po miestnosti, či priestore prejsť, (napr. na letisku). Väčší priestor poskytuje viac možností na hranie a viac objektov na pozorovanie.

Slovné hry: hádanky, riekanky, spievanie, rozprávanie rozprávok. Ssmi viete, čo vaše dieťa najviac zabaví zo slovných hier. Prípadne môžete využiť čas a niečo sa naučiť, napríklad  trénovať rátanie, spoznávať písmenká alebo rozlišovať farby. 

Spánok: pri dlhšom čakaní napríklad pri cestovaní sa pokúste dieťa uspať, veď spiace dieťa je najposlušnejšie.

Pri dlhšom čakaní s dieťaťom je dôležitá trpezlivosť

Trpezlivosť - predovšetkým buďte trpezliví, veď aj pre nás dospelých je čakanie veľakrát otravné, nieto ešte pre deti, ktoré sú neustále v pohybe.

Rovnako dôležité ako zábava, je pri čakaní dôležité aj vysvetlenie

Skúste dieťaťu vysvetliť, prečo musíte čakať, ako dlho, a čo je cieľom čakania. Určite vysvetľovanie nepomôže spríjemniť čakanie, natoľko ako hranie, či iná zábava, ale nie je na škodu, ak dieťa začne vnímať, že na niektoré veci si treba počkať a  navyše sa v takýchto situáciách učí trpezlivosti.

Postupom času budete možno sami prekvapení, s akými úspechmi prekonáva vaše dieťa čakanie. 

Verím, že sme vás inšpirovali ako zvládať otravné čakanie a ako dieťa v takýchto situáciách zabaviť. Každé dieťa je však iné, preto sami najlepšie viete, čo na vášho drobca zaberá.

V každom prípade úspechom je už to, že sa vám podarí dieťa zabaviť, čo i len na krátku chvíľku. A ak čakanie prežijete v zdraví, odmeňte dieťa nejakým dynamickejším programom, kde by si mohlo po nudnom čakaní vybiť nazhromaždenú energiu. Takto zároveň získate čas na načerpanie nových síl.

Trpezlivosť ruže prináša. Ako naučiť dieťa čakať a vydržať?!

Batoľa a nuda? Nehrozí!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: