Deti a práca v záhradke

Miroslava Miková | 18. júl 2017
dieťa a záhrada, deti pomáhajú v záhrade, pestovanie

Lásku k prírode a všetkému živému môžeme v deťoch vypestovať mnohými spôsobmi. Prechádzky po zelených lesoch či zakvitnutých lúkach na čerstvom vzduchu sú základom pozitívneho vzťahu dieťaťa k prírode...nemali by sme však zabúdať ani na prácu v záhradke.

Pomáhajú vám deti v záhrade?

Lásku k prírode a všetkému živému môžeme v deťoch vypestovať mnohými spôsobmi. Prechádzky po zelených lesoch či zakvitnutých lúkach na čerstvom vzduchu sú základom pozitívneho vzťahu dieťaťa k prírode.

Domáci zvierací kamarát je často najobľúbenejším spoločníkom našich detí. Dieťa sa učí poznávať potreby zvieratka a zvierací miláčik sa všetkým za starostlivosť a lásku odvďačuje tým najoriginálnejším a najúprimnejším spôsobom.

Existuje však aj ďalšia možnosť, ktorá nie je o nič horšia ako predchádzajúce. Sú ňou drobné práce v záhradke. Neveríte?

Neprehliadnite: Sadíme v záhradke: babkine zlepšováky pre záhradkárky

Práca v záhradke

Pre nás dospelých je práca v záhradke povinnosťou alebo naopak vytúženým relaxom. Neuvedomujeme si, že život, ktorý v nej prebieha je pre dieťa veľmi zaujímavý. Možno z neho vytvoriť rozprávku, kde je hlavným hrdinom pôda, rastliny a živočíchy. Život obyčajného semienka a jeho premena na rastlinu je pre dieťa malým zázrakom. Najmä vtedy, keď prebieha pred jeho očami. Azda najdôležitejšie zo všetkého je v dieťati vzbudiť primeraný záujem a motivovať ho.

deti a práca v záhrade, deti pomáhajú, záhrada

Práca v záhradke vôbec nemusí byť pre najmenších nudná ani nebezpečná. V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame zopár tipov, ktoré vás navedú správnym smerom. Skôr ako dieťa vezmete prvýkrát so sebou do záhradky, vysvetlite mu základné fakty o živote v záhradke.

Ak si s tým neviete poradiť sami, existujú publikácie určené najmenším deťom a ich rodičom, ktoré vám v tomto smere určite pomôžu. Menšie deti môžu začať s budovaním kráľovstva rastlín v interiéri alebo na balkóne. Aj týmto spôsobom môžete dieťa zasvätiť do úžasného kolobehu, ktorý neustále prebieha v prírode. Predprípravou na ozajstné záhradkárske práce môže byť starostlivosť o izbové kvety. Zalievanie, dopĺňanie živín prostredníctvom hnojiva alebo presádzanie črepníkových rastlín môžu byť aktivity s ktorými vám dieťa pomôže.

Mohlo by vás zaujímať: Liečivá sila bylín pre konkrétne znamenia

Oveľa pôsobivejšie však je, keď dieťa sleduje samotnú premenu semienka na zelenú rastlinu, ktorú môže neskôr skonzumovať. Skvelou rastlinou, ktorá poslúži na tento účel je napríklad žerucha. Starším deťom, ktoré prejavujú dostatok záujmu, môžete zveriť do starostlivosti vlastný záhon. Vašou úlohou je dieťaťu vysvetliť zásady prípravy pôdy, vysádzania a následnej starostlivosti.

Vlastná hriadka v rodičovskej záhrade

Hriadka vášho dieťaťa by sa mala nachádzať na mieste, kde máte dieťa pod dostatočnou kontrolou. Aká má byť veľká? Na začiatok postačí záhon v rozmeroch meter na pol metra. Neskôr ho môžete zväčšiť. Kyprenie pôdy a jej príprava na siatie by mali byť záležitosťami, ktoré urobíte spoločne s dieťaťom.

deti a práca v záhrade, deti pomáhajú, záhrada

Podobne by ste mali spoločne prediskutovať, ktoré rastliny na hriadku zasadíte. Vhodnou alternatívou je zelenina, ale aj kvitnúce rastliny. Všetko závisí od chute a fantázie vášho dieťaťa. Nezabudnite mu však vysvetliť, že nie všetky rastliny dokážu v harmónii nažívať ako susedia. Dieťaťu pripomeňte, že hrášok sa neznáša s rajčinou alebo kaleráb s cesnakom.

Po úvodných prácach, keď nastane vhodné počasie, nastáva čas sadenia a vysádzania. Nezabúdajte dieťaťu zaobstarať primerané náradie a ochranné pomôcky. Ak máte toto štádium za sebou, môžete sa pustiť do práce. Kolíky a špagát alebo páska na siatie budú pre dieťa užitočnými pomocníkmi. Jednotlivé riadky budú rovné a semienka v dostatočnom odstupe.

Zaujme vás: Mamičky, pripravte košíky! V Jamieho záhrade sa začína sezóna!

Čo sa dieťa naučí?

Dieťa by malo vedieť, že každá rastlina potrebuje dostatok priestoru na to, aby sa mohla dobre vyvíjať. Rastliny treba polievať, plieť, hnojiť alebo pôdu okolo nastielať alebo prekypriť. Nezabudnite dieťa zoznámiť aj s nepriateľmi živých rastliniek, ktorými sú napríklad kvetovka cibuľová alebo vŕtavka mrkvová. Včely, motýle, rôzne druhy vtákov, dážďovky, občas aj kamaráti krtkovia sú neodmysliteľnou súčasťou každého spoločenstva. Dieťa môžete pomaly a postupne zasvecovať do tajov záhradného života.

S troškou fantázie a dostatočnej motivácie môžete dieťaťu vytvoriť nezabudnuteľné chvíle vo vlastnej záhradke.

Naučí sa mnohé zaujímavosti zo sveta rastlín a živočíchov a bude si uvedomovať, že bez jeho pomoci a starostlivosti sa rastlinkám jednoducho dariť nebude. Odmenou mu budú nielen plnohodnotne prežité chvíľky, ale aj úroda, ktorú si dopestuje. S iskrami v očiach si bude vychutnávať vlastnoručne dopestované reďkvičky alebo mrkvičku.

Ako si užiť prázdniny doma?

Úrazy detí v lete.

  deti v záhrade, deti pomáhajú, chrobáky, bylinky, lopatka, leto

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: