Dajte STOP opuchnutým nohám!

Redakcia | 4. apríl 2017
Dajte STOP opuchnutým nohám!

Po dlhšej ceste autom, lietadlom, alebo po dlhom státí nohy dostávajú neviditeľné, no poriadne ťažké závažia. Ak sa k tomu pridá aj opuch, donedávna pohodlná topánka sa do nohy doslova zareže tak, že sa každý krok premení na utrpenie

A odrazu sa nepríjemné pocity ako tupá bolesť, únava dolných končatín, napätie v lýtkach i opuch stávajú nevítaným, zato pravidelným spoločníkom. Opúchajúce nohy môžete dostať do pohody, začnite však problém riešiť včas. 

Opuch – varovanie či zdravotný problém?

Žilový systém sa stará o zdravú cirkuláciu krvi v nohách. Ak funguje tak, ako má, odvádza krv z dolných končatín späť do srdca a bez ťažkostí prekonáva gravitáciu.

Pokiaľ príde k narušeniu systému napr. obezitou, tehotenstvom, genetickou predispozíciou alebo nezdravým životným štýlom (dlhé sedenie/státie, nedostatok vlákniny v potrave, vitamínu C, nosenie tesného oblečenia a nevhodnej obuvi, málo telesného pohybu či fajčenie...), a príde k strate pružnosti žilových ciev či nedovieraniu žilových chlopní, môže sa objaviť hromadenie krvi v dolných končatinách a vzniknúť problém s cirkuláciou krvi.

Ťažkosti začnú, keď sa krv pôsobením tlaku a spätného toku v nohách hromadí a dôjde k zápalovým procesom, alebo chorobným zmenám v podobe kŕčových žíl, opuchu, poškodení kože, či dokonca až vredov predkolenia.
Neliečenie počiatočných fáz žilových ochorení má za následok rozvoj ochorenia do závažných klinických štádií, medzi ktoré patria:

Kŕčové žily (varixy)

sú abnormálne rozšírené, vakovité a kľukaté žily (cievy vedúce krv smerom k srdcu), hrubé viac ako 3 mm, nachádzajúce sa na viditeľných (dolné končatiny) ale aj na neviditeľných miestach (pažerák, u žien v panve okolo maternice).

Zápal žíl

sa najčastejšie prejavuje na dolných končatinách. V prípade spomalenia toku krvi v žilách dochádza k upchaniu žilového priesvitu, čo je spúšťacím mechanizmom zápalu žíl. Zápal sa delí na zápal povrchových žíl (tromboflebitída) a zápal hlbokých žíl (flebotrombóza).

Prečítajte si: Chcete mať krásne nohy? Vyložte si ich!

Opuch (lymfedém)

spôsobený nahromadením tekutiny pod kožu vzniká vtedy, keď lymfatický systém nie je schopný v dostatočnej miere odvádzať stále sa tvoriaci tkanivový mok.

Zjavuje sa kdekoľvek, no najčastejšie postihuje dolné a horné končatiny. Opuch dolných končatín môže vyvolať dlhé státie, dlhé sedenie (napr. pri cestovaní na dlhé vzdialenosti), menštruácia, tehotenstvo, užívanie antikoncepcie, steroidov, antidepresív, i niektorých liekov na zníženie krvného tlaku, dna – ochorenie, pre ktoré je typické hromadenie kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch (prejaví sa opuchom členkov), obezita alebo nadváha.

Často sa objaví aj počas horúcich letných mesiacov, pretože vplyvom tepla sa cievy a žily rozširujú a cez ich oslabené steny sa prienik tekutiny zvyšuje.

Opuch je znakom aj chronickej žilovej nedostatočnosti, čo je pomerne široký pojem a zahŕňa všetky ochorenia alebo anomálie žilového systému s chronickým priebehom.

Vzhľadom na to, že opuchy dolných končatín môžu byť príznakom život ohrozujúceho stavu, vhodné je lekára oboznámiť so všetkými príznakmi sprevádzajúcimi opuch.

Ak spozorujete opuchy dolných končatín spojené s bolesťou na hrudníku, závratmi, zmätenosťou, dýchavičnosťou či inými ťažkosťami s dýchaním, okamžite privolajte lekársku pomoc (tiesňové volanie 112).

Žilové vredy predkolenia

sú až v 73 % najťažšou komplikáciou chronickej žilovej choroby. Spôsobuje ich dlhodobý žilový pretlak, ktorý vedie až k popraskaniu kože a odumretiu tkaniva. Za počiatočnú príčinu sa považuje opuch, ktorý vznikne dlhodobým tlakom a ten potom bráni dostatočnému vyživovaniu pokožky tela.

V podkoží sa hromadí farbivo z odumretých červených krviniek a to následne vedie k fialkastým pigmentovým škvrnám. Postupne dochádza k vzniku vredu a infekcii. Najčastejšie postihuje oblasť členku a je sprevádzaný pálčivou a neutíchajúcou bolesťou. Vred predkolenia predstavuje chronické ochorenie s častými recidívami, spravidla s dlhou dobou hojenia.

Hemoroidy

častou chorobou žilového pôvodu, známe aj pod pojmom „zlatá žila“, a aspoň raz v živote ich prekonala polovica pacientov s ochorením žíl. Ide o postupujúci chorobný stav, ktorý znepríjemňuje každodenný život pacientov.   

Opuchnuté nohy sa nevyhýbajú ani tehuľkám 

V dôsledku zmeny hormonálnych pomerov telo tehotnej ženy zadržiava viac tekutín, pretože bábätko v brušku rastie a krvný obeh postupne zväčšuje svoj objem.

Rastom dieťatka sa však vyvíja aj tlak na dolnú dutú žilu, ktorá prijíma krv z dolných končatín a tlakom rastúceho bábätka sa spomaľuje krvný obeh v oblasti malej panvy a tým aj prienik tekutiny mimo cievnu stenu.

Táto tekutina sa za normálnych okolností vstrebáva, no u tehuliek, ktoré zadržiavajú viac vody, môže vyvolať opuch. U tehotných žien však opuch dolných končatín môže byť varovným príznakom tzv. preeklampsie, najmä ak je opuch sprevádzaný rýchlym priberaním, vysokým krvným tlakom a bielkovinou v moči.
Prečítajte si: Hypertenzné choroby v tehotenstve - preeklamsia a eklamsia

Ak pretrváva dlhšie ako jeden deň a počas noci sa nezlepší, pre istotu kontaktujte svojho gynekológa. 

Máte príznaky chronického žilového ochorenia?

  • pocit ťažkých nôh,
  • únava dolných končatín,
  • pocity horúčavy alebo naopak pocit chladu,
  • svrbenie kože,
  • kŕče v lýtkach, výrazné najmä počas noci,
  • tupá bolesť dolných končatín objavujúca sa po dlhom státí alebo sedení,
  • opuchy,
  • zmena pigmentácie kože nôh od hnedých fľakov cez ekzém až po belavé fľaky so stenčením kože 

   

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: