Cysta a myóm – čo s nimi?

MUDr. P. Brenišin | 20. december 2016
Cysta a myóm – čo s nimi?

Nejedna žena odchádza z preventívneho vyšetrenia u gynekológa s diagnózou, ktorá ju nepoteší. Myóm či cysta – názvy, ktoré môžu naháňať strach. Našťastie, vo väčšine prípadov je pri týchto útvaroch dostupná a účinná liečba.

Čo je to vlastne cysta?

Cysta je nádor, ktorý má puzdro s riedkym alebo hustým obsahom – istým spôsobom sa dá, nadnesene, prirovnať k čokoládovej figúrke s náplňou. Najčastejšie sa cysty vyskytujú na vaječníkoch, menej často na vajíčkovodoch.

Cysta na vajíčkovode sa spravidla vyskytuje na mieste, kde sa vaječník spája s vajíčkovodom. Ide o útvar, ktorý sa zvonku pripája na vajíčkovod tenkou stopkou, čím dochádza k deformácii dôležitej časti ústia vajíčkovodu. To môže spôsobovať, že vajíčko sa v tomto mieste uchytí a nedoputuje ďalej. Samotná cysta nemusí byť veľmi veľká, no môže byť príčinou neplodnosti, u ktorej sa nedarí nájsť príčinu.

Keďže závažnejšie sú najčastejšie sa vyskytujúce cysty na vaječníkoch (ovariálne cysty), sústredíme sa predovšetkým na túto problematiku.

Ovariálne cysty - cysty na vaječníkoch

Cysty na vaječníkoch delíme na funkčné, retenčné a iné, pričom väčšina cýst vaječníkov patrí k funkčným cystám. Najčastejšie sa vyskytujú u pohlavne zrelých žien.

Funkčné cysty môžu vznikať kvôli zmenám na vaječníku, ktoré sú podmienené vlastnými hormónmi. Môžu súvisieť s narušeným hormonálnym regulačným systémom alebo ako vedľajší účinok hormonálnej liečby.

Časté sú cysty ovárií (vaječníkov) s veľkosťou niekoľko centimetrov, ktoré nespôsobujú žiadne ťažkosti. Zvyčajne sa nájdu ako náhodný nález v rámci ultrazvukového vaginálneho vyšetrenia u gynekológa. Keďže ultrazvukovým vyšetrením sa nedá rozlíšiť zhubný a nezhubný nádor na vaječníku, pre kompletnú diagnostiku je potrebné vykonať ďalšie vyšetrenia.

Funkčné ovariálne cysty

Cysta, ktorá vznikne v dôsledku nesprávnej funkcie folikulu (časť vaječníka, v ktorej dozrieva vajíčko) sa nazýva funkčná cysta. Funkčné cysty sa delia na folikulárne a luteálne.

Folikulárna cysta vzniká, keď folikul nepraskne, takže vajíčko sa z neho neuvoľní. Deje sa tak v dôsledku zhrubnutia blanky obaľujúcej vaječník alebo pri poruche funkcie regulačných hormónov.

Folikul naďalej rastie a vzniká cysta. Folikulárne cysty môžu pretrvávať dlhšiu dobu a môžu byť aj hormonálne činné. Väčšinou však spontánne zmiznú alebo prasknú.

Luteálna cysta vzniká zo žltého telieska (žlté teliesko – luteum) po ovulácii, keď sa uzavrie otvor, ktorým bolo vajíčko uvoľnené. Vtedy sa začne hromadiť tekutina a vzniká cysta.

V tehotnosti ostáva žlté teliesko v prvých troch mesiacoch zachované, keďže je kvôli svojej hormonálnej produkcii dôležité pre udržiavanie tehotnosti. Preto sa cysta v tomto období iba sleduje, ale spravidla sa neodstraňuje, pretože by to zároveň viedlo k zániku gravidity.

K jej odstráneniu sa prikročí iba v prípade, ak spôsobuje vážnejšie problémy (napr. ak sa obtočí okolo svojej osi, čím sa „priškrtí“ a preruší sa prívod krvi do cysty – vtedy sa musí odstrániť).

Luteálne cysty sa zvyčajne objavujú v oboch vaječníkoch viacnásobne. Príčinami sú ochorenia alebo stavy, ktoré sú spojené so zvýšenou produkciu tehotenského hormónu HCG (hormón tvorený placentou v prvých mesiacoch tehotnosti). Cysta žltého telieska spravidla nespôsobuje žiadne problémy a zaniká asi za tri mesiace.

V súvislosti s funkčnými cystami ešte treba spomenúť pojem polycystické ováriá. Ako osobitná forma funkčných cýst sú hlavným znakom samostatného obrazu choroby, pri ktorej sú vaječníky „postihnuté“ zvýšenou tvorbou cýst, ktoré sa tvoria na úkor zdravého tkaniva vaječníka.

Prečítajte si: Poruchy vývoja maternice

Tým dochádza k postupnej redukcii zdravého tkaniva vaječníka, čo môže viesť k zníženej produkcii hormónov a následným, z toho vyplývajúcim ťažkostiam, napr. nepravidelná menštruácia, zvýšené ochlpenie na tvári a na tele a podobne.

Prečítajte si aj: Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS)

Retenčné cysty

V porovnaní s funkčnými cystami sa vyskytujú zriedkavejšie. Vznikajú zadržiavaním (retenciou) sekrétu žliaz.

Medzi príčiny vzniku ovariálnych cýst môže patriť:

  • nepravidelný menštruačný cyklus
  • hormonálna nerovnováha
  • znížená činnosť štítnej žľazy
  • fajčenie cigariet
  • skorý nástup menštruácie – pred 11. rokom
  • obezita
  • užívanie niektorých liekov
  • zápaly vaječníkov
  • nevyvážené stravovanie ap.

Ďalšie typy ovariálnych cýst

Ide o cysty, ktoré nesúvisia s menštruačným a ovariálnym cyklom:

Dermoidná cysta vzniká z buniek produkujúcich vajíčka. Tento typ cýst môže niekedy obsahovať vo vnútri čiastky vlasov, zubov alebo pokožky. Tieto cysty iba zriedka podliehajú malígnemu (zhubnému) bujneniu.

Cystadenóm je cysta vyvinutá z tkaniva vaječníka, naplnená tekutinou alebo hlienom.

Endometriálna cysta vzniká, keď sa endometriálne bunky prichytia na vaječník a prerastú dovnútra, čím sa sformuje cysta. Nazýva sa aj čokoládová cysta, keďže jej obsah skutočne pripomína čokoládovú kašu.

Príznaky ovariálnych cýst

O mnohých cystách ženy ani nevedia a niekedy ich ťažko zistiť aj v rámci gynekologického vyšetrenia. Platí však, že čím väčšia cysta, tým skôr bude vyvolávať ťažkosti.

K príznakom môže patriť:

  • bolesť v panve na strane, kde je prítomná cysta (bolesť môže byť náhla, ostrá, kŕčovitá, prípadne prichádza a odchádza v priebehu cyklu),
  • nepravidelná menštruácia,
  • anovulačné cykly spravidla naznačujú prítomnosť folikulárnej cysty (zaznamenávanie bazálnej teploty pomáha určiť anovulačné cykly),
  • bolesť v panve po pohlavnom styku alebo namáhavom cvičení,
  • nevoľnosť a zvracanie – objavuje sa obvykle po prasknutí cysty,
  • bolesti v oblasti vagíny, špinenie (slabé, nepravidelné krvácanie mimo menštruácie),
  • pocit tlaku a/alebo nafúknutia v bruchu,
  • bolesť alebo tlak pri stolici alebo močení.

Diagnostika ovariálnych cýst

Veľké cysty ovárií sa dajú rozoznať pri vaginálnom vyšetrení pohmatom v rámci preventívnej prehliadky. Doplnkové vyšetrenia ultrazvukom cez brušnú stenu alebo cez vagínu umožňujú zistiť aj menšie cysty, ktoré môžu byť bez symptómov.

Prečítajte si: Desatoro proti rakovine

Cyklicky sa objavujúce bolesti v podbrušku a poruchy krvácania u pohlavne zrelej ženy poukazujú v prvom rade na funkčné cysty. Diagnostika sa dopĺňa laparoskopicky, pričom sa odoberie a následne posúdi vzorka tkaniva. Ak sa diagnóza cysty potvrdí, môže nasledovať cielená hormonálna terapia.

Ak sa v krvi pacientky súčasne objavuje aj zvýšená hodnota nádorového markera, je potrebné zistiť, či nejde o rakovinu vaječníka, endometriózu alebo zápal vaječníka.

Terapia ovariálnej cysty

Terapia závisí od typu cysty. Liečbu delíme na konzervatívnu (založená na podávaní liekov) a operačnú.

Pokiaľ sa cysta nelieči, môžu vzniknúť komplikácie, a to aj dosť závažné, napríklad prasknutie cysty s krvácaním do brušnej dutiny alebo vyššie spomínaný prípad, keď sa cysta obtočí okolo vlastnej osi a preruší sa prítok krvi, čím dochádza k „odumretiu“ tohto tkaniva a musí sa odstrániť.

Liečba je potrebná:

  • ako prevencia vzniku cýst,
  • ak cysty pretrvávajú,
  • ak sú silné ťažkosti,
  • pri komplikáciách,
  • ak sa opakovane objavujú cysty ovárií po prechode   

Prevencia ovariálnych cýst

Tak, ako existujú rôzne typy ovariálnych cýst, tak aj prevencia (profylaxia) cýst môže mať rôzne podoby – a niekedy aj žiadnu. Napríklad dermoidné cysty sú vrodenými vývojovými anomáliami, takže u nich žiadna prevencia neexistuje.

Inak je to však s funkčnými cystami. Keďže funkčné cysty vaječníkov sa môžu tvoriť pod vplyvom telu vlastných pohlavných hormónov, zvyčajne výborne zaberá hormonálna profylaxia.

Je založená na podávaní hormonálnych preparátov, cieľom ktorých je tlmiť činnosť vaječníkov, čím sa pomerne účinne darí predchádzať vzniku cýst na vaječníkoch. Často sú takto využívané niektoré antikoncepčné tabletky.

Ak ide o cysty v rámci rozsiahlej a symptomatickej endometriózy, hormonálna liečba je zároveň aj terapiou, aj profylaxiou. Aj tu hormonálna terapia umožňuje predchádzať vzniku ďalších cýst. Cysty žltého telieska na začiatku gravidity sa profylakticky ovplyvniť nedajú.

Prečítajte si: Endometrióza a neplodnosť

Myómy patria medzi najčastejšie nezhubné nádory a rastú v svalovine maternice

Pravdepodobnosť ich výskytu narastá s vekom ženy. Žene nemusia nevyhnutne spôsobovať ťažkosti, ale takmer v polovici prípadov sú príčinou závažných príznakov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: