Viete, čo sa sníva vášmu drobcovi?

Mgr. Andrea Baranovská, použitá literatura: Fink, G.: Dětské sny. Brno, Jota 1994 | 24. júl 2017
Viete, čo sa sníva vášmu drobcovi?

Čo znamenajú spánkové polohy detí?

Čo sa skrýva za detskými snami?

Poznáme veľa spánkových polôh, ktorým práve deti dávajú prednosť. Už asi trojmesačné bábätko začne v spánku zaujímať určitú pozíciu, ktorú si potom uchováva ako ideálnu polohu, v ktorej zaspáva a upokojí sa.

V neskorších mesiacoch sa dieťa pred zaspaním otáča sem a tam, pokým nezaujme polohu, ktorá je pre neho najvhodnejšia.

Niektoré deti spávajú na kolienkach s tvárou nadol a zadočkom vystrčeným nahor – v tzv. polohe sfingy. Iné deti s obľubou líhajú do čela postele. Ako bolo zistené, deti majú v tejto polohe veľmi živé sny. Živé deti zriedkakedy zostávajú ležať v polohe, v ktorej zaspávajú, po celú noc.

Aké sú obľúbené spánkové polohy detí?

Plodová poloha

Dieťa sa skrúti ako plod v lone a rukami a nohami si zakrýva takmer celú prednú časť tela – rukami si často schováva tvár. Deti, ktoré majú v obľube túto polohu, majú zvýšenú potrebu bezpečia a ochrany. Potrebujú silný citový vzťah – hlavne k matke.

Staršie deti zaujmú túto polohu už len zriedka. Ich najčastejšia poloha je tzv. poloplodová, až 75 % osôb v tejto polohe zaspáva – praváci na pravej strane, ľaváci na ľavej strane.

Tejto polohe dávajú prednosť hlavne deti, ktoré sú pozitívne naladené a nemajú problémy vyrovnávať sa so psychickými problémami. Na základe rôznych pozorovaní bolo zistené, že deti, ktoré spávajú v tejto polohe, takmer vôbec netrápili úzkostné sny.

Prečítajte si: 10 tipov na dobrý spánok bábätka v horúcom počasí

Poloha spania na bruchu

Deti, ktoré rady spávajú v tejto polohe, bývajú sebavedomé a veľmi dôkladné. Ak bránime dieťaťu zostať v tejto polohe, rozčúli sa a zobudí sa úplne spotené. Deti často mávajú nočné mory, pokiaľ sa v noci otočia do inej, menej zvyčajnej polohy.

Kráľovská poloha

Ide o polohu na chrbte. Deti spiace hlavne v tejto polohe často rozprávajú zo spánku. Dobrou vlastnosťou týchto detí je, že im nemôžete nahnať strach a zo všetkého si odnesú niečo pozitívne.

Z výskumu vyplýva, že v priebehu noci vystriedame dve či tri polohy.

Prečo sa nám sníva?

Sny sa deťom i nám, dospelým, snívajú v tzv. REM fáze. Rôznymi pokusmi sa zistilo, že pokiaľ je ľuďom bránené v snívaní – teda ich opakovane niekto budí v REM fáze – sú vo zvýšenej miere podráždení, úzkostliví a majú zníženú koncentráciu.

Keď ich ďalšiu noc nechali spať bez prerušenia, dohnali svoje stratené sny – namiesto štyroch REM fáz ich mali sedem.

Deti krátko po zaspaní upadnú väčšinou do dvojhodinového tvrdého spánku, potom spánok začína byť menej pokojný a dieťa začína snívať.

Ak rodičia dieťa prebúdzajú v tejto fáze, dlhodobo mu škodia, pretože spôsobujú, že koncentrácia dieťaťa je ďalší deň oslabená, dieťa je vo zvýšenej miere podráždené, v škole nedáva pozor a má tendenciu reagovať úzkosťou a plačom.

Ak sa prebudia na konci REM fázy samé, ohrozené nie sú – buď hneď zaspia, alebo porozprávajú rodičom svoj sen, ktorý pred chvíľou prežívali.

Ak dieťa prebudíme niekoľko minút po REM fáze, už si svoj sen nepamätá. Ale na zvlášť pôsobivé sny si dieťa dokáže spomenúť ešte hodinu po prebudení.

Sníva sa dievčatám viac než chlapcom?

Zistilo sa, že deti snívajú rovnako. Jediný rozdiel je v tom, že dievčatá asi do 9 rokov veku dokázali skôr ako chlapci hovoriť o svojich snoch. Ich popis bol podrobnejší, chlapci reprodukovali svoj sen krátko a menej podrobne.

Naopak pri nočných morách viac chlapcov ako dievčat vedelo, čo sa im v snoch prihodilo. Všeobecne chlapci reagovali omnoho ustráchanejšie, zatiaľ čo dievčatá sa prebúdzali vydesené len zriedka.

Táto skutočnosť je pravdepodobne spôsobená tým, že dievčatá sa dokážu zbaviť svojich frustrácií ešte pred zaspaním, zatiaľ čo chlapci zaspávajú veľmi rýchlo po tom, ako si ľahnú.

Rozdielna je i reakcia na nočnú moru v závislosti od pohlavia – dievčatá častejšie utekali do postele k rodičom, chlapci na svojich rodičov zavolali.

Sny detí majú veľkú výpovednú hodnotu. Do snov si deti premietajú nielen to, čo zažili v priebehu dňa, ale i svoj strach a úzkosť. Veľmi často sú maskované do rôznych podôb, ktoré nesúvisia s realitou.

Pre rodiča je preto dôležité, aby pozorne načúval rozprávaniu dieťaťa o jeho snoch.

Rodičia sa často čudujú, že oni sami sa v detských snoch prakticky vôbec neobjavujú. Vysvetlenie môže spočívať v jednoduchom fakte: rodičia sú pre deti – a nezáleží na tom, v akom veku – veľmi dôležité osoby.

Pokiaľ je dieťa menšie, je rodič takmer neporaziteľný, nepremožiteľný, nesmrteľný – niekto, kto je silnejší a lepší než Superman. Jeho slovo je zákon.

Pokiaľ sa teda vyskytne niečo (nejaká udalosť), čo je v rozpore s týmto presvedčením, jeho podvedomie skryje túto skutočnosť v sne do obrazu a premietne napätie medzi rodičmi a dieťaťom do podobenstva alebo bájky.

Prísny otec sa tak môže zmeniť na divokého tigra, ktorý dieťa ohrozuje, či nespravodlivý trest od rodiča môže byť prezentovaný ako úplná samota a púšť.

Hlavnou témou snov troj- až štvorročných detí sú zvieratá
.

Prečo bábätko nedokáže prespať celú noc? 4 fakty o spánku detí, ktoré by ste mali vedieť

Snívajú sa deťom farebné sny?

Čím je dieťa mladšie, tým sú jeho sny farebnejšie. Neskôr sa farby vytrácajú vplyvom rôznorodosti sna. Farby často vyjadrujú prežívanie, ktoré tiež poskytuje dôležité informácie o psychickom stave a zdraví dieťaťa.

Červená znamená nebezpečenstvo, modrá oduševnelosť, zelená rast, žltá intuíciu, fialová pokánie, hnedá zemitosť, čierna nevedomosť, biela je farba nevinnosti, ale tiež prázdnoty.

Štvor- až šesťročné dieťa dokáže rozprávať o veľmi pestrých snoch, o „oveľa krajších farbách ako v televízii“, „aké je všetko zelené a kvitne“.

Deti pri rozprávaní o snoch často používajú svoj vlastný slovník, niekedy pomôže nechať dieťa sen nakresliť a počúvať i komentár, ktorý dieťa ku kresbe má.

Jedno šesťročné dieťa tvrdilo, že jeho sny prebiehajú v pestrých obrazoch. Len tie zlé boli vždy šedé, čo mohlo byť spôsobené tým, že dieťa sa prebudí zmätené a nespomína si na „dekoráciu“ sna, len na šokujúci zážitok.

Malé deti málokedy robia rozdiel medzi bdením a snívaním. Pre nich je oboje životnou realitou. Až vo veku štyroch – piatich rokov sa naučia rozlišovať medzi skutočnosťou a tým, čo sa im snívalo. Práve preto je dôležité brať ohľad na to, čoho sa dieťa bojí a čo rozpráva.

10 tipov spánkovej odborníčky Jo Tantum pre lepší spánok bábätiek

Sprievodca detským spánkom v rôznych vekových obdobiach

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: