Čo robiť, keď dieťa nechce zostať sedieť pripútané v autosedačke?

redakcia MAMA a ja | 11. január 2020
Čo robiť, keď dieťa nechce zostať sedieť pripútané v autosedačke?

Ak budete dieťa nasilu usádzať do autosedačky a zvýšeným hlasom mu prikážete, aby v nej poslušne sedelo, asi veľký úspech nedosiahnete.

Stres na ceste, krik a plač dieťaťa, ktoré nechce sedieť pripútané. Poznáte to?

Čo urobí mama, keď jej dieťa plače? Zoberie na ruky. Utíši a opätovne s nádejou vkladá do autosedačky...a dookola to isté. 

Čo robiť, ak dieťa odmieta sedieť v autosedačke?

Asi vás nepotešíme, ale dieťa si musí len zvyknúť. A vy trvať na svojom. Inak sa z vašich ciest stane nočná mora pre všetkých členov posádky auta.  

Dajte dieťaťu čas

Trvať na svojom neznamená kričať. Ak budete dieťa nasilu usádzať do autosedačky a zvýšeným hlasom mu prikážete, aby v nej poslušne sedelo, asi veľký úspech nedosiahnete.

Dieťaťu by ste mali dožičiť dostatočný čas na to, aby v aute mohlo skúsiť vliezť do autosedačky samo. Porozprávajte mu o tom, akú výhodu má jeho vynikajúca, vyvýšená autosedačka, ako dobre z okna všetko uvidí a že aj vy by ste chceli počas cesty autom v takej perfektnej sedačke sedieť. To by na začiatok mohlo zabrať.

Problémom bývajú bezpečnostné pásy – dieťa nechce, aby ste mu ich zapli

Ukážte dieťaťu, ako sa bezpečnostný pás zapína, a povzbuďte ho aby si ho skúsilo samo zapnúť. Väčšinou to dieťa zaujme a ešte, sa pri tom aj zvýši jeho sebavedomie – ono samo sa predsa zaplo, ono o tom rozhodlo. Keby však ani toto nezabralo, ukážte mu, že aj vy musíte byť v aute pripútaná, a zahrajte sa hru: „Kto sa skôr pripúta?“

Majte v aute prichystanú jeho obľúbenú hračku, ktorá bude určená iba na cestovanie autom a dieťa sa s ňou môže hrať iba vtedy,  keď bude pripútané.

Na trhu sú dnes dostupné rôzne "doplnky" na cestu s deťmi, ktoré sa vám zídu najmä počas dlhých ciest. Organizátor na sedadlo pred dieťaťom plný obľúbených hračiek alebo kníh, či postavičiek.  TV do auta, ktorá zabaví dieťa na dlhých cestách, počúvanie rozprávok alebo hudby. 

Porozprávajte dieťaťu, kam cestujete a čo všetko z okna uvidíte.Vymyslite si svoju vlastnú „cestovnú“ pesničku, ktorú si budete spievať vždy v aute. 

Máte svoj tip, ktorý vám pomáha pri cestovaní v aute s dieťatkom?

Napíšte ho v diskusii iným mamičkám!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: