Čo mám robiť, keď milovanie bolí?

Redakcia | 24. apríl 2017
Čo mám robiť, keď milovanie bolí?

Milovanie po pôrode nemusí byť vždy len vášňou a príjemným zážitkom. Čo ak sa stane bolestivou záležitosťou? Našej čitateľke radí odborník.

Vaša otázka:

Od druhého pôrodu pociťujem bolesť pri každom pohlavnom styku – teda najmä pálenie či rezanie v oblasti okolo hrádze. Pri prvom pôrode som nastrihnutá nebola, pri druhom len veľmi máličko – na jeden steh. Moja lekárka mi v tejto súvislosti navrhuje riešenie plastikou. Čo všetko je v operačnom riešení obsiahnuté? Je vôbec nevyhnutné, neexistujú nejaké iné metódy, ako bolesť pri milovaní vyriešiť? Ešte som zabudla podotknúť, že po druhom pôrode sa u mňa často objavujú kvasinkové infekcie, nemôže to mať súvis aj s nimi?

Čo spôsobuje bolesť pri milovaní?

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Karol Holomáň, CSc.: Trápi vás problém s nepríjemnými pocitmi v oblasti hrádze počas pohlavného styku. Hoci vaše predchádzajúce dva pôrody boli nekomplikované, takmer bez pôrodného poranenia, bola vám navrhnutá chirurgická liečba – plastika.

Akokoľvek by sme chceli, bez vyšetrenia nie je možné zaujať jednoznačný postoj k tomu, či by bola chirurgická liečba namieste, teda či by vyriešila váš problém. Zväčša volíme takýto postup vtedy, keď pacientka už neplánuje ďalšiu graviditu, alebo pôrodné poranenie a jeho hojenie bolo natoľko komplikované, že zachovalo závažné funkčné a estetické zmeny
Je namieste zamerať sa na ďalší problém, ktorý vás tiež veľmi trápi a môže prispievať k vyššie spomínanému dyskomfortu v oblasti hrádze. 

Predpokladajme, že ochorenie vo vašom prípade skutočne opakovane spôsobujú kvasinky. Obraz ochorenia je akútne svrbenie a výtok, avšak upozorňujeme, že sa môžu vyskytovať aj pri iných vulvovaginitídach (zápaloch pošvy a vonkajších genitálií). 
Zväčša sa vyskytuje aj typický tvarohovitý výtok, ktorý však môže byť aj vodnatý alebo hustý, homogénny. Častá je bolestivosť pošvy, pálenie rodidiel, bolestivý pohlavný styk a pálenie a rezanie pri močení.

Zápach nie je obvykle prítomný. Príznaky ochorenia začínajú týždeň pred menštruáciou a počas krvácania sa zmierňujú. U partnerov žien s kvasinkovou infekciou môže po pohlavnom styku vzniknúť zápal vonkajšieho genitálu, ktorý sa prejaví začervenaním, opuchom, svrbením a pálením penisu
Prečítajte si: Bolesť pri milovaní: pravda alebo výmysel?

Ako liečiť kvasinkovú infekciu? 

Je nevyhnutná dlhodobá profylaktická (preventívna) liečba antimykotikami (lieky proti pôvodcom plesňových infekcií). Viacero štúdií i naše skúsenosti potvrdzujú signifikantnú redukciu epizód akútnych atakov infekcie pri dlhodobej liečbe.

Najvhodnejšie je podávať lieky celkovo (t. j. tablety aplikované cez ústa). Odporúčame liečbu na začiatku menštruácie a trvať by mala 4 – 12 mesiacov. Pri rezistencii (priebeh ochorenia sa nezlepšuje napriek terapii) odporúčame pátrať po menej bežných infekčných agensoch a podľa toho liečbu upraviť.

V niektorých prípadoch prináša liečebný efekt tzv. desenzibilizácia kandidovým antigénom. Chýbajú však štúdie, ktoré by potvrdili efekt takéhoto liečebného postupu. Vhodným doplnením liečby je lokálna aplikácia preparátov obsahujúcich laktobacily. Objektívne treba priznať, že liečba je veľmi obtiažna.

Pred začatím liečby musíme potvrdiť diagnózu rekurentnej kandidovej vulvovaginitídy. Je nevyhnutné identifikovať a vylúčiť všetky predispozičné faktory, napr. diabetes mellitus (cukrovku), vysadiť hormonálnu antikoncepciu.

Ak je to možné, absolvovať imunologické vyšetrenie. Odporúčame vhodnú spodnú bielizeň, vyhýbať sa používaniu intímnych sprejov, po stolici sa vždy umývať spredu dozadu.

Nie je vhodné kúpať sa v bazénoch. Treba sa vyhýbať noseniu syntetických materiálov a úzkym spodným nohavičkám. Diétne opatrenia nemajú zväčša žiadny efekt (obmedzenie príjmu cukrov).

Prečítajte si: Sex po pôrode - malý sprievodca

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: