Čo by som urobila inak alebo Čím viac detí, tým som múdrejšia

Mia | 9. február 2019
Čo by som urobila inak alebo Čím viac detí, tým som múdrejšia

S pribúdajúcimi deťmi a narastajúcimi skúsenosťami, robíme veci inak. Či?

Chyby pri prvom dieťati

Keď teraz premýšľam nad tým, akých chýb som sa dopustila pri našom prvom dieťatku, synovi Samkovi, hnevám sa na seba. Vtedy som síce robila to, čo som uznala za najlepšie a určite som mu nechcela uškodiť, no keby som mala tie informácie, aké mám dnes, veľa by som urobila inak.

A tak to je aj pri dcérke. Pri nej som už bola rozumnejšia, no stále zisťujem, že tam bolo mnoho nedostatkov. Je mi jasné, že doba ide stále dopredu, vedecké poznatky sa rozširujú a veľa vecí sa stále mení, takže je prirodzené, že sa nedá byť dokonalá v starostlivosti o bábätko.

Viac detí - viac skúseností. Alebo pri treťom dieťati, určite inak...

Skúsim vymenovať aspoň základné veci, ktoré by som po tretíkrát (ak Pán Boh dá) urobila inak.

Nekupovala by som zbytočnú kozmetiku

Ešte pred narodením synčeka som sa zásobila úžasne voňajúcimi detskými mliekami, krémikmi, šampónikmi a neviem čím ešte. Veď kto by nechcel voňavé bábätko? Dnes je mi jasné, že to bola veľká chyba. Napriek tomu, že synček je celkom v poriadku, bez alergií a nikdy nemal ani nejaké podráždenie pokožky, predsa len by som túto chybu už nezopakovala.

Keď si predstavím, aká jemná je pokožka bábätka a koľko chémie som mu už od prvých týždňov života dopriala, mrzí ma moja nevedomosť. Pri dcérke som už bola múdrejšia, vystačili sme s detským mydlom a aj to sme používali len občas a s krémom proti zapareninám.

Poradíme Vám: Ako na zapareniny
Prečítajte si tiež:

Poradíme Vám: Ako na zapareniny

Keďže mala suchú pokožku, natierala som ju občas detským mliekom (odporučila mi to detská lekárka, tak som to brala ako samozrejmosť).  Pri treťom dieťatku by som volila ešte radikálnejší prístup – myslím, že by som v pohode vystačila s čistou vodou.

Jednoducho, čím menej chémie, tým lepšie. Aj teraz pre deti používam len občas detské mydlo, ak sú veľmi špinaví a sem-tam detský šampón. Dcérke však kvôli ekzému treba aj natierať postihnuté miesta – vyhovuje nám prírodné bambucké maslo.

Neprevárala by som  materské mlieko kvôli novorodeneckej žltačke

Áno, áno, aj týmto sme si prešli. Keď bolo treba dcérke zraziť žltačku, ktorá sa nechcela stiahnuť do úzadia, odporučili mi, respektíve to bolo skôr nariadenie, aby som materské mlieko niekoľko dní prevárala a dávala dcérke z fľaše.

Nechcem na to už ani spomínať. Zdalo sa mi to neprirodzené, choré a hlavne som sa bála, že to dcérke ublíži – jednak že ma potom bude odmietať a tiež, že neodhadnem správne teplotu, pri akej mám mlieko prevárať (nemalo to byť 100°C, ale o niečo menej).

Napokon som sa ale nechala prehovoriť, pretože nám hrozila kvôli tomu hospitalizácia a neviem, ako by som takéto odstriekavanie, preváranie a kŕmenie zvládala tam. Doma som si aspoň dcérku kŕmila striekačkou, aby sa mi neodstavila.

Dnes však viem, že by som konala inak. Vzoprela by som sa, pretože dcérkina žltačka vôbec nebola v takých vysokých hodnotách, ktoré by ju ohrozovali a i keď pomaly, ale stále klesali hodnoty bilirubínu. Lekári to zrejme chceli len urýchliť. Ak by sa mi to stalo opäť, kontaktovala by som poradkyňu dojčenia, snažila sa konzultovať takýto postup s viacerými lekármi. Našťastie sme to ale zvládli a dcérka sa dojčí ešte aj dnes  (má viac ako dva roky).

Nedala by som dieťaťu žiaden cumlík

Tak túto chybu by som tretíkrát už určite nezopakovala. Synčekovi sme cumlík dali asi vo veku necelých dvoch mesiacov. Pritom bol také dobré bábätko, len papal a spal, že ten cumlík vôbec nepotreboval. No všetci ma akosi utvrdzovali v tom, že k bábätku cumlík proste patrí a ja som sa nejako nebránila.

Nevidela som v tom problém. Ten nastal, keď si syn ešte aj v 2,5 rokoch nemohol od svojho milovaného cumlíka odvyknúť a chcel ho čoraz častejšie, navyše som sa bála o jeho zúbky a výslovnosť, ktorú cumeľ môže narušiť. Museli sme si prejsť bolestivým odúčaním.

Dcérka bola zasa veľmi uplakané dieťa a aj keď som sa cumlíku už trošku bránila (bála som sa odúčania aj narušenia dojčenia), jej nepokoj a bolesti bruška ma doviedli k tomu, že som rezignovala a cumlík jej dala. Našťastie, odnaučila sa úplne bez problémov (mávala cumeľ aj tak len na zaspávanie). Tretie dieťatko by u nás bolo určite bez tejto zbytočnej „drobnosti“.

Nepoužívala by som už aviváž

Aj toto som pochopila až neskôr. Celkom zbytočná záťaž detskej pokožky aj životného prostredia. Aviváže som sa radšej úplne zriekla a namiesto nej používam ocot.

Žiadne praktické detské nápoje „plné zdravia“

Ach, keď si predstavím, koľko takých chutných vodičiek náš syn vypil, je mi až zle. Verila som nápisu na obale „Bez umelých farbív a sladidiel“ a viac som neriešila. Veď to pili a stále pijú všetky deti (takmer). Aké bolo moje prekvapenie, keď som tie „super zdravé“ nápoje videla podrobené testom a výsledky boli viac než hrozivé.

Síce neobsahovali umelé farbivá ani sladidlá, no boli plné cukru a konzervované ako inak, chemicky. Odvtedy som verná doma uvarenému a jemne osladenému čaju (žiaľ, nesladené mi deti nevypijú), prípadne vode so sirupom domácej výroby. Občas dostanú aj riedené ovocné šťavy, no tie detské nápoje v lákavo vyzerajúcich fľaštičkách už v mojom nákupnom košíku neskončia...(i keď, samozrejme, nie všetky sú také zlé). 

...takto by sa dalo pokračovať donekonečna. Ja som tu spomenula len pár vecí, ktoré viem, že by som už urobila inak. Dúfam, že ešte budem mať tú možnosť urobiť tieto veci o niečo lepšie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: