Čierny kašeľ

redakcia Mama a ja | 7. február 2013

Čierny kašeľ, známy ako dávivý kašeľ, somársky kašeľ, v čínskej literatúre popisovaný ako stodňový kašeľ, je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Postihuje výlučne ľudskú populáciu, prvé záznamy o chorobe pochádzajú z 15. storočia, z Francúzska.

Epidémie čierneho kašľa sú známe z histórie, zasiahli mnohé európske krajiny, usmrtili tisíce ľudí, predovšetkým detí. Aj v dvadsiatom prvom storočí čierny kašeľ zostával obávanou a závažnou chorobou dojčiat a malých detí. 

Pani Júlia, mama šestnásťročnej Viktórie, nám porozprávala o tom, ako dcéra odcestovala do letného tábora zdravá, v plnej sile. Okrem krásnych táborových zážitkov medzi rovesníkmi si so sebou priniesla niečo neočakávané, nevítané a bolestivé. Nebezpečné infekčné ochorenie – čierny kašeľ.

Príbeh

„Posledný augustový týždeň Viktória prežila v letnom stanovom tábore. Vrátila sa v poriadku, vyzerala zdravo. V septembri, po prvom dni v škole, sa večer u nej spustila veľká nádcha, tieklo jej z nosa, začala trochu pokašliavať, mysleli sme, že to budú priedušky. Kašeľ však prerastal do kŕčovitej podoby, rapídne sa zhoršoval, dcérku napínalo, nútilo k vracaniu. Bola vystrašená, najmä keď sa nevedela nadýchnuť. Kašeľ bol skutočne nepríjemný, naša detská lekárka hneď v úvode vyjadrila podozrenie práve na čierny kašeľ. Výsledky laboratórnych testov diagnózu nepotvrdili, vyšli negatívne. Lenže naša pani doktorka sa rozhodla, že dcéru prelieči antibiotikami.

Tie zabrali, po desiatich dňoch liečby sa vrátila do školy, nie však nadlho. Vydržala tri dni. Zasa nádcha, kašeľ. Bolo to ako na hojdačke. Raz hore, raz dolu. Desať dní doma, tri dni v škole, chvíľu doma, chvíľu v škole. Záchvaty kašľa sa opakovali aj cez deň, najhoršie boli v noci. Pochopili sme, prečo sa tomuto kašľu hovorí somársky. Pri  záchvate lapala po dychu, híkala, vydávala zvuky pripomínajúce „híkanie“ somára. Viktorka bola unavená fyzicky, aj psychicky. Chcela byť zdravá, chodiť do školy, ale nedarilo sa jej to. Neustále sme kontaktovali pani doktorku, snažila sa dopátrať diagnózy. Viktóriu objednala na opäť útočí špeciálne vyšetrenie do nemocnice, ktoré zrušila vo chvíli, keď boli výsledky z vyšetrenia na čierny kašeľ pozitívne. Zopakovali sme liečbu antibiotikami, neustále brala probiotiká, vitamíny, pila bylinkové čaje. Koncom decembra, na základe opakovaných laboratórnych testov, sa potvrdilo prekonanie čierneho kašľa a znížená hladina protilátok. Organizmus a imunita zostali oslabené, rekonvalescencia, teda návrat do „normálneho“ zdravia môže potrvať aj mesiace. Dcérku sme počas celej liečby povzbudzovali, snažili sme sa stáť pri nej, ale len ona sama vie, akým trápením si musela prejsť. Momentálne je stabilizovaná, v relatívnom pokoji, telo sa spamätáva, chce to čas. Dúfame, že sa dcérka s týmto nepríjemným spoločníkom v podobe „somárskeho“ kašľa do leta nadobro rozlúči.“

Čo je čierny kašeľ

Ide o infekčné bakteriálne ochorenie, spôsobené baktériou Bordetellla pertussis, ktorá sa rozmnožuje na slizniciach dýchacích ciest, kde spôsobí zápalové zmeny a dochádza k produkcii väzkého hlienu. Toxíny baktérie vedú k zničeniu sliznice dýchacích ciest a pôsobia aj v mozgu na centrum pre kašeľ, čím dochádza k typickým záchvatom kašľa.

Vyvolávateľ ochorenia

je veľmi citlivý na vyschnutie a v prostredí prežíva veľmi krátko. Ochorenie sa šíri kvapôčkovou nákazou, pri kontakte chorého jedinca s jedincom vnímavým k tomuto ochoreniu, teda takým, ktorý nemá dostatok protilátok proti čiernemu kašľu. Sú to najmä adolescenti a mladí dospelí, po poslednom očkovaní už so značným poklesom hladiny protilátok proti tomuto ochoreniu. K ohrozenej skupine patria aj novorodenci matiek, ktoré nemali dostatočnú hladinu protilátok proti čiernemu kašľu v dobe tehotenstva, taktiež deti, ktoré ešte neboli očkované.

Zaujímavé: Očkovanie a slobodná voľba rodičov

Príznaky ochorenia

sa menia podľa veku chorého. Inkubačná doba je šesť až dvadsať dní. Spočiatku sa choroba prejavuje horúčkou, pokašliavaním, nádchou, toto štádium trvá asi desať dní. Následne horúčka ustúpi a charakter kašľa sa zmení. Kašeľ je dráždivý, prichádza v často sa opakujúcich záchvatoch, predovšetkým v noci. Pacient pri záchvate sčervenie až zmodrie, slzí, pri kašli má vyplazený jazyk. Na záver sa snaží nadýchnuť, pričom intenzívny nádych pripomína kikiríkanie, alebo zaerdžanie oslíka.

Nakoľko sa záchvaty čierneho kašľa často opakujú, chorého značne vyčerpávajú, vedú k jeho podvýžive, nadmernej únave, slabosti. Pacient je bledý, má typicky opuchnutú uplakanú tvár, prílišne prekrvené spojivky. Toto obdobie trvá dva až päť týždňov. Hoci záchvatov postupne ubúda, môže sa stať, že pri akejkoľvek infekcii dýchacích ciest, spôsobenej aj iným vyvolávateľom, sa charakter dráždivého kašľa znova zopakuje.

MUDr. Marta Špániková, pediatrička, upozorňuje:

„Veľmi nebezpečná a komplikovaná situácia je u dojčiat. Tie ešte nemajú vyvinutý kašľací reflex a tak často po prvom zakuckaní, vyvolanom rozvojom infekcie, dôjde k zástave dýchania a bezvedomiu, pričom hrozí zadusenie dieťaťa.“ Ďalej zdôrazňuje, že u týchto malých detí sa často vyskytujú komplikácie v podobe zápalov stredného ucha, ale aj zápalov pľúc.

Môže vás zaujímať: Zápal stredného ucha

Čierny kašeľ sa lieči antibiotikami. Pokiaľ sa s liečbou začne v prvom štádiu, predíde sa prepuknutiu štádia intenzívnych záchvatov. Ak sa však liečba začne až v čase, kedy je už typický záchvatový kašeľ rozvinutý, dôjde k likvidácii baktérií (je to dôležité hlavne pre ďalšie šírenie infekcie), ale nezmierni sa priebeh s typickým kašľom, ktorý pacientovi spôsobuje značné utrpenie. Samozrejme je dôležitá úprava prostredia s čistým vzduchom a primeranou vlhkosťou, zabezpečenie kvalitnej výživy a dostatku tekutín.

Čierny kašeľ stále prítomný

Aj v súčasnej dobe patrí čierny kašeľ k najčastejšie sa vyskytujúcim infekčným ochoreniam, na ktoré v krajinách tretieho sveta stále zomierajú tisíce detí. Ročne sa ním nakazí niekoľko desiatok miliónov ľudí. Čierny kašeľ sa však vždy vyskytoval aj v krajinách, kde sa vakcinácia prevádza. Pravdaže, nie v hrozivých epidémiách, nie u malých zaočkovaných detí, ani nie vo vysokom počte smrteľných prípadov. Objavuje sa hlavne u mládeže, u ktorej už odolnosť voči chorobe, zabezpečovaná vakcináciou z raného detského veku, vymizla. Ak ku ochoreniu dôjde, prebieha miernejšie, dokonca býva často nepoznané a liečené ako bežná infekcia dýchacích ciest, pravda, s dlhším priebehom. Práve títo jedinci sú však zdrojom infekcie pre ľudí vo svojom okolí. Nebezpečné je, ak sa stanú zdrojom ochorenia pre novorodenca či malé dojča, ktoré ešte nebolo očkované, ani nemá dostatok protilátok prenesených od matky z vnútromaternicového života. „V takých prípadoch ochorenie môže prebiehať veľmi závažne, život ohrozujúco,“ vystríha MUDr. Špániková, „preto by bolo vhodné, v rámci preočkovania proti tetanu, očkovať proti čiernemu kašľu už mladé ženy vo fertilnom veku, aby mali dostatok protilátok aj pre svoje budúce dieťa.“

Pomoc pri čiernom kašli:

  • ak vaše dieťa mladšie ako šesť mesiacov kašle, navštívte lekára, ktorý určí závažnosť ochorenia;
  • ak dieťatku pri kašli zmodrajú pery, má kŕče, lekára volajte okamžite;
  • pravidelne vetrajte, primerane zvlhčujte vzduch v miestnosti;
  • v žiadnom prípade v blízkosti chorého dieťaťa nefajčite (najvhodnejšie je, ak pri dieťati nefajčíte nikdy!)
  • ponúkajte chorému dostatok tekutín,
  • výživnú stravu (jemné, nedráždivé, kašovité jedlá);
  • ak neviete malému dieťaťu pomôcť
  • pri uvoľnení hlienov poproste o radu pediatra;
  • u väčších detí vydvihnite podložku lôžka takmer do sedavej polohy,
  • snažte sa udržať pokojné správanie, dieťa je samo zmätené a ubolené, potrebuje vo vás nájsť dvojnásobnú oporu;
  • dbajte o zabezpečenie očkovania dieťaťa nielen v ranom veku, ale aj v neskoršom období, najmä v trinástich rokoch;
  • aj dospelý, v prípade záujmu o svoje zdravie, môže očkovanie na vlastnú žiadosť absolvovať. 

Čierny kašeľ kvôli nepríjemným, opakujúcim sa záchvatom závažne zasiahne nielen do života chorého, ale aj celej rodiny. Aby ste sa vyhli celkovej únave a vyčerpanosti z nedostatku spánku, požiadajte ostatných členov rodiny o pomoc pri starostlivosti o dieťa, hlavne počas noci.

Prečítajte si tiež: Čierny kašeľ nevymizol

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: