V zdravom tele bez JO-JO efektu

redakcia Mama a ja | 19. júl 2019
V zdravom tele bez JO-JO efektu

Chcete jedálniček šitý na mieru podľa vášho metabolizmu?

Leto je tu a s ním aj oblečenie, pod ktorým asi ťažko schováme faldíky a pravda o našom životnom štýle vyjde najavo.

Každá žena chce vyzerať čo najpríťažlivejšie a určite mnohé z nás už “do plaviek” chudnú a mnohé to budú riešiť na poslednú chvíľu – veď do dovolenky ostáva ešte pár týždňov či aspoň dní a aj pár zhodených kíl zmení takmer odhalenú postavičku a pridá na sebavedomí…

Strava je 70% úspechu

Cvičením dokážeme ovplyvniť našu postavu len z 30%. Zvyšných 70% toho, ako vyzeráme a ako sa cítime, tvorí strava. Preto ak chceme viditeľné výsledky a zdravé chudnutie, mali by sme najväčšiu pozornosť venovať hlavne tomu, čo, ako a kedy dávame denno-denne do úst.

ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ, ako sa zbaviť nadbytočných kilogramov 

  • Jedlo si rozdeľte do 5-6 denných porcií, pretože jedine tak pomôžete naštartovať svoj metabolizmus. Snažte sa naplánovať si časový rozostup medzi jednotlivými jedlami 2-3 hodiny, aby ste zabránili prípadným výkyvom hladiny krvného cukru, a vyhli sa tak pocitu hladu a chuti na sladké. Aj napriek tomu, že prioritou je teraz pre vás bábätko, nemali by ste zabúdať, že jesť sa má 5-6x denne.
  • Vďaka pravidelnému stravovaniu bude organizmus lepšie hospodáriť s prijatou energiou a nebude si ju vo forme tukov ukladať tzv. „na horšie časy“. Jedzte primerane veľké porcie. Keď budete jesť pravidelne v menších dávkach, nebudete mať nikdy taký veľký hlad, aby ste boli nútení zjesť veľkú porciu jedla naraz.
  • Prvým jedlom by mali byť vždy raňajky, ktoré by mali byť do 0,5-1 hodiny po tom, ako vstanete. Je dokázané, že ľudia, ktorí dlhodobo nezaradia do svojho jedálnička raňajky, majú paradoxne vyššiu telesnú hmotnosť. Ak je vaším prvým jedlom dňa až obed, tak prirodzene dôjde k väčšiemu príjmu energie v popoludňajších a večerných hodinách. To má za následok zmenu metabolických pochodov a väčšie ukladanie tuku v tele.
  • Pri zostavovaní jedálnička by ste mali myslieť aj na to, aby strava nebola príliš jednotvárna a nechýbali jej dôležité živiny, bez ktorých nie je možné chudnúť správne a zdravo. Určite chcete chudnúť zdravo, preto myslite na dostatočný prísun bielkovín a nezabúdajte ani na ich rastlinné zdroje, ktoré sú u nás často zabúdané (strukoviny, sójové výrobky - samozrejme s ohľadom na dojčenie a prípadné nadúvanie).
  • Dbajte na to, aby vo vašom jedálnom lístku bola dostatočne zastúpená vláknina. Vyhnete sa tak zažívacím problémom, ako napríklad zápcha, ktorá často trápi ženy v popôrodnom období. Vlákninou sa rozumie nestráviteľné časti rastlinnej potravy. Jej najbohatším zdrojom sú obilniny (celozrnné výrobky, ovsené vločky), strukoviny, orechy, semienka (napr. ľanové, tekvicové), čerstvá zelenina a ovocie.
  • Pite dostatok tekutín. Okrem toho, že je pitný režim dôležitý pre správnu tvorbu mlieka, pomôže vám aj počas obdobia redukcie váhy. Častým problémom u ľudí, ktorí nedostatočne prijímajú tekutiny, býva zadržiavanie vody v tkanivách organizmu. Ak totiž človek dlhodobo prijíma malé množstvo tekutín, telo prechádza do úsporného režimu a zadržiava si tekutiny do zásoby. Nedostatok tekutín spomaľuje látkovú výmenu (metabolizmus) a prenos nervových impulzov, čo spôsobuje únavu a nepokoj, ktorý sa mnoho ľudí snaží zahnať jedlom. Ideálnou tekutinou je obyčajná voda, pretože nemá žiadnu energetickú hodnotu. Denne by ste mali vypiť aspoň 2,5 l zdravých nápojov.
  • Dôležitý je i vhodný pohyb, okrem každodenných prechádzok s kočíkom je dobré aj plávanie či bicykel, rotoped, svižná chôdza – teda aeróbne aktivity. Ideálne je venovať sa cvičeniu asi 30-40 minút denne. Pravidelný pohyb je nielen účinným pomocníkom pri chudnutí, ale aj zlepšuje náladu. Dôležité je, aby vás daný šport bavil a napĺňal. Silové športy (posilňovanie) zase zvyšujú v tele podiel svaloviny, a tá urýchľuje metabolizmus, preto pri chudnutí majú tiež svoje dôležité miesto.

Tip MAMA a ja: Výživový špecialista Sveta zdravia vám zostaví jedálniček šitý na mieru podľa vášho typu metabolizmu. Žiadne hladovanie či počítanie kalórií. Nehrozí ani jo-jo efekt, pretože nebudete držať diétu. Budete sa skrátka stravovať tak, ako to vyhovuje vášmu organizmu. Obmedzíte alebo vylúčite zo svojho jedálnička potraviny, po ktorých priberáte a zvýšite konzumáciu tých, ktoré vám geneticky pomáhajú chudnúť.

Viete, aký ste metabolický typ?

Tak ako sa odlišujeme výškou, stavbou tela, krvnou skupinou či zdravotným stavom, tak aj typom metabolizmu. A keďže ho máme každý iný, je naivné domnievať sa, že chudnutie bude u nás prebiehať rovnako ako u iných ľudí. Sme geneticky odlišní a je teda logické, že nemôžeme mať rovnakú stravu a používať rovnakú diétu.

Chudnutie prebieha u každého jedného inak. Poznanie vášho typu metabolizmu vám napovie, ktoré potraviny sú pre vás vhodné a ktoré by ste mali zo stravy vylúčiť. Niektoré vám totiž proces chudnutia môžu urýchliť a z iných, naopak, priberáte. Typ metabolizmu sa určí na základe KNT testu a vyšetrenia krvi, ktoré zároveň odhalí aj ďalšie možné zdravotné problémy.

JO-JO efekt nehrozí

Na základe zistených výsledkov vám výživový špecialista navrhne unikátny jedálniček šitý na mieru pre váš typ metabolizmu. Bude obsahovať len tie potraviny, ktoré vám pomôžu schudnúť a cítiť sa skvele. Ak ste mali problémy s nafukovaním, je veľmi pravdepodobné, že to bolo konzumáciou nevhodných potravín. Poznanie vhodných potravín vám pomôže vybudovať si správne stravovacie návyky na celý život. Už žiadne psychicky a časovo náročné počítanie kalórií, ale chudnutie šité na mieru!

Práca špecialistu zostavením jedálnička zďaleka nekončí. Naďalej vám bude poskytovať individuálnu starostlivosť a sprevádzať vás na ceste zmeny životného štýlu. Pravidelnými stretnutiami a prístrojovou diagnostikou uvidíte pokroky nielen v zrkadle, ale aj vo výsledkoch o stave vášho tela.

 

Ako som schudla JA!
Prečítajte si tiež:

Ako som schudla JA! 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: