Ako muži vnímajú otcovstvo?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 5. október 2017
Ako muži vnímajú otcovstvo?

Spolu s našimi čitateľmi chceme hľadať odpovede na zopár otázok, ktoré sa rodičovstva, konkrétne otcovstva bytostne týkajú.

„Otec je človek, ktorý očakáva, že jeho deti budú také dobré, ako kedysi chcel byť on sám“

Mark Twain

Keď sa z muža stane otec

Moment, na ktorý muž zreje rokmi, a predsa sa naň nemožno úplne pripraviť. U niektorých mužov k tomu dôjde úplne prirodzene, no sú muži, ktorí zvyknú prežívať to, čo americký spisovateľ Don Hudson opísal, zažijúc na vlastnej koži:

„Utekal som ako o život. Pred čím? Neviem, ale bežal som. Neustále som sa vyhováral a obratne ľuďom vysvetľoval, že som jednoducho taký. Nemohol som sa však zbaviť pocitu, že bežím od vecí, ktoré najviac potrebujem.

Aj napriek tomu, že ma to desilo, zúfalo som túžil niekoho milovať a byť milovaný. Túžil som zdieľať svoj život s niekým pre mňa drahým, s niekým, kto pôjde po ceste života so mnou. Miloval som deti, ale nikdy som neveril, že by som mohol byť otcom...“

Aj muži môžu mať popôrodnú depresiu

Keď sa potom stane „to“ dlhoočakávané a do rodinky „vstúpi“ malý človiečik, muža môže daná situácia, ktorá úplne naruší doterajší chod rodiny, vohnať do popôrodnej depresie.

Hoci vôbec nerodil. Byť na druhej koľaji nie je príjemné a často to stojí príliš veľa síl, ktoré síce dokáže na chvíľu povzniesť opojný pocit hrdosti z otcovstva, no pričasto ho strieda príliš náročná realita. Istý otec to priznal takto:

„Nečakal som, že to bude až také ťažké. Veľmi som sa tešil na naše prvé dieťa, no to, čo nasledovalo v prvých mesiacoch, ma šokovalo a trvalo pomerne dlho, kým som to akceptoval. Odkedy sme sa stali rodinou, zistil som, že som oberaný o voľný čas, o súkromie, o spánok, peniaze, o manželku a intimitu. Áno, dokázal som si to racionálne zdôvodniť, ale keďže som bol dovtedy zvyknutý na akýsi luxus, prísť oň bolo ako prísť o seba samého. Som chlap a myslím, že mnohí to prežívajú rovnako.

Prečítajte si: Otcovia a dcéry

Čo je pre mužov v začiatkoch otcovstva najťažšie?

Niekedy sa zdá, akoby sa toho od mužov očakávalo príliš veľa – byť skvelým v práci, cieľavedome budovať svoju kariéru a prinášať domov dostatok peňazí; (nie v druhom rade) byť skvelým manželom, milencom a partnerom a napokon... byť ukážkovým otcom, venujúcim deťom všetok svoj voľný čas. A to sme ešte zabudli na kamarátov a záľuby... Nečudo, že to vnáša chaos do života.

Istý mladý muž na otázku, čo bolo preňho v „začiatkoch“ jeho rodičovstva najťažšie, priznal: „To, že som sám vyrastal bez otca. Ak by som ho zažil, a je jedno, aký by bol, mohol by som sa vo svojich myšlienkach, rozhodnutiach, polemikách opierať o neho.

Teda, prijímať to, čo by sa mi na jeho prístupe voči mne páčilo a vyhýbať sa tomu, čo by mi nesedelo... Ale keďže som to nezažil, musel som začínať akoby od nuly a zdalo sa mi to oveľa ťažšie.“

Mnohí muži majú v hlave uložené práve to – podvedome, alebo aj vedome sa porovnávajú so svojimi otcami (asi ako dcéry s matkami).
Nájdenie vlastnej identity otcovstva často stojí príliš veľa síl a niekedy trvá aj roky, kým sa muž skutočne stane otcom. Potom sa stáva, že sa pohybuje v akýchsi falošných „úlohách“:

  • otec ako kráľ – je s deťmi málo, ale keď už, tak ich rozmaznáva, nabúrava autoritu matky,
  • otec ako kritik – voči vlastným potomkom zaujíma iba postoje kritiky a posudzovania ich správania,
  • otec ako banka – rodinu iba financuje, čím si upokojuje svedomie, že tým robí pre svojich najbližších dosť,
  • otec ako prízrak – v rodine sa iba „nachádza“, jeho myseľ a záujmy sú mimo nej. Možno je to schopný muž, ale nie v kruhu svojej rodiny...

Akú úlohu zohráva pri výchove syna otec?

 

Partnerstvo VERZUS rodičovstvo

Je dôležité, aby si partneri nevyhovovali len ako manželia, ale aj ako rodičia. Pôsobenie na dieťa si totiž často vyžaduje množstvo polemík, ako aj kompromisov.

Nejednotnosť rodičov, prípadne ľahostajnosť či nerozhodnosť jedného z nich vytvára pričasto zbytočne zamotané situácie. A naopak, rôznorodosť muža a ženy obohacuje deti, pretože sú veci, ktoré lepšie prijímajú od otca, alebo, naopak, od svojej mamy.

Tridsiatnik Juraj, otec Martinky, Adrianky a Marcela, obohacuje túto tému z vlastnej skúsenosti: „Som presvedčený, že výchova je spoločnou zodpovednosťou oboch rodičov a je len málo záležitostí, ktoré sú pri výchove čisto doménou iba jedného z nich.

Možno z času na čas uspokojiť detskú zvedavosť o tom, ako veci fungujú, či po fyzikálnej alebo po technickej stránke, alebo byť určitým oporným múrom v čase, keď sa čosi vážne s deťmi deje, čo mama prežíva veľmi citovo a otec má chladnú hlavu, vníma veci racionálnejšie a situáciu upokojí (tak to býva v našej rodinke).

Ale to nie sú podstatné záležitosti ohľadne výchovy. Podstatný vo výchove je v prvom rade vzťah rodičov, nemyslím tým len ako dobrý príklad, ale ako vzťah, pretože život je o vzťahoch a tie sa musia deti naučiť žiť v rodine.“

Je logické, že ak z rôznych dôvodov zlyháva partnerský vzťah, len veľmi ťažko možno udržať kvalitný rodičovský vzťah. Deti nie sú hlúpe, veľmi rýchlo vycítia, že ‘medzi mamkou a ockom sa čosi deje‘.

Keď sa rodičia hádajú...

Jednotná výchova je pre dieťa dôležitá

Práve tá je kameňom úrazu mnohých rodín. Nájsť v konkrétnej situácii jediné správne riešenie je niekedy nad ľudské, teda rodičovské sily, a platí to rovnako u mužov, ako u žien...

„Myslím si, že dôležitá je jednota oboch rodičov, čo sa týka prístupu, postojov, zásad výchovy. Nie je nič horšie pre dieťa, ako keď mama za otcovej neprítomnosti má iný meter na deti (alebo naopak). Na toto sa snažíme dávať si s manželkou pozor a vôbec, vyvarovať sa všetkého, čo by mohlo podkopať autoritu druhého rodiča,“ objasňuje Juraj.

Tip MAMA a ja

Existujú rodiny, ktoré majú v tomto smere akýsi rituál. V piatok večer si vyhradia určitý čas, vypnú televízor a spolu hodnotia uplynulý týždeň. (Táto „metóda“ sa osvedčila najmä u starších detí, ktoré už dokážu vyjadriť svoje pocity, túžby, ako i sklamania).

„Hodinka pravdy“
je časom vzájomného poďakovania, ak je to potrebné – napr. aj požiadania o prepáčenie ap. Deti si na ňu dokážu rýchlo zvyknúť a je neopísateľné, ako takéto okamihy vedia umocňovať rodinu.

„Hodinka pravdy“ je výbornou pomôckou aj pre manželov, ktorých trápi problém nejednotnej výchovy. Otvorená pravidelná debata v pokojnom duchu dokáže predísť mnohým neskorším zbytočným hádkam.

Aký typ otca má vaše dieťa?

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: