Cestoviny

evaba | 11. november 2010

Prečítajte si zaujímavé informácie, čo ste možno nevedeli a vyskúšajte niekoľko chutných receptov.

Pozná ich každý, skoro každému chutia. Ale viete, že ich vznik sa datuje až do doby pred Kristom? Grécko je dokonca krajinou prvej zmienky o cestovinách. Gréci koláčové cesto sušili na slnku, natrhali ho na kúsky a varili. Rimania už cesto nakrájali na rovnaké pásiky. Prvé cestoviny sa vyrábali doma, pričom v továrňach sa cestoviny začali vyrábať až v 17. storočí v Taliansku.

Cestoviny sa vyrábajú z múky a vody a používajú sa sušené alebo čerstvé. Sušené biele cestoviny sa vyrábajú z vody a hrubej múky, ktorá sa získava z tvrdej pšenice, bohatej na bielkoviny. Biela múka obsahuje vlákninu a rezistentný škrob, ktorý pomáha udržiavať zdravý tráviaci trakt. Vyrábajú sa aj cestoviny z celozrnnej pšenice alebo hrubej sklovitej pšeničnej múky. Majú hrubšiu štruktúru ako biele cestoviny a viac vlákniny, tiamínu, B vitamínu. Oba druhy sa obohacujú aj vajcom. Kvôli farbe a vôni cesta sa pridávajú aj rôzne bylinky, paradajky, špenát.

Poznáme ich v rôznych tvaroch, veľkostiach a farbách: biele a celozrnné špagety, makaróny, vaječné rezance, tortellini, rigatoni, fusilli, farfalle, ravioli, semolina, tagliatelle a iné.

Na prípravu jednoduchých jedál z cestovín sa používajú rôzne druhy omáčok. Najčastejšie používané prísady sú: olivový olej, cesnak, cibuľa, paradajky, huby, čerstvá bazalka. Snáď najobľúbenejšou omáčkou je salsa al pesto, ktorá je vyrobená zo špeciálneho panenského olivového oleja, parmezánu, veľkého množstva čerstvej bazalky a píniových orieškov. Ďalej je známa salsa pomodori (Neapolitana), ktorú pripravíme z olivového oleja, cibule, paradajok a cesnaku. Chutná je aj omáčka salsa alla Bolognese, ku ktorej potrebujeme hovädzie mäso, paradajky a biele alebo červené víno.

Recepty na prípravu jednoduchých a rýchlych cestovín:

Špagety s omáčkou

špagety
slaninka
čerstvé huby
šľahačková smotana
oregano
syr Niva
šunka

Špagety uvaríme. Slaninku pokrájanú na kocky opečieme na oleji, pridáme huby, smotanu, oregano a chvíľu podusíme. Potom pridáme syr Niva, trocha povaríme. Vypneme a pridáme na rezance pokrájanú šunku. Špagety polejeme takto pripravenou omáčkou.

Cestoviny s brokolicou a nivovou omáčkou

cestoviny (kto aké chce)
brokolica
syr Niva
kyslá smotana

Cestoviny uvaríme. Brokolicu varíme 5 minút, ochladíme ju v ľadovej vode. Nivu rozmixujeme s kyslou smotanou. Cestoviny zmiešame s brokolicou a polejeme omáčkou.

Špagety s tuniakom a kukuricou

špagety
tuniak v konzerve
kukurica
oregano

Špagety uvaríme. Na panvicu dáme konzervovaného tuniaka v olivovom oleji a pridáme lyžicu kukurice. Chvíľu opražíme a zmiešame so špagetami. Nakoniec posypeme oreganom.

Zapekané cestoviny so slaninou

cestoviny
cibuľa
údená slanina
1 dl smotany
1 vajce
tvrdý údený syr
oregano
soľ
2 paradajky

Cestoviny uvaríme v osolenej vode, necháme odkvapkať a preložíme do misy. Slaninu pokrájame na rezance, krátko opražíme na panvici. Pridáme pokrájanú cibuľu, premiešame a vmiešame do cestovín. Cestoviny dáme do zapekacej nádoby, ochutíme oreganom, zalejeme smotanou premiešanou s vajcom. Zapekáme asi 20 minút. Päť minút pred dopečením posypeme postrúhaným syrom a obložíme pokrájanými paradajkami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: