Cestovanie vs. intolerancia?

redakcia MAMA a ja | 31. júl 2017
Cestovanie vs. intolerancia?

Cestovanie je pre mnohých lákavé, otvára možnosti nových skúseností i zážitkov. Mnohé rodiny cestujú spolu s deťmi počas celého roka, najmä kým im ešte nepribudli školské povinnosti.

Toto musíte na dovolenke ochutnať!

Pri balení kufrov by si ľudia s poruchou trávenia mlieka nemali zabudnúť preštudovať miestne špeciality, aby sa vyvarovali zbytočným žalúdočným problémom. 

Ideálne je, ak si vopred naštudujú miestne kulinárske maškrty a ich zloženie, aby sa vyhli tráviacim ťažkostiam, ktoré môžu dovolenku riadne znepríjemniť.

Ak máte intoleranciu, radšej sa im vyhnite

Obľúbené Chorvátsko je známe chutnými tvarohovými závinmi a ovčím syrom, v Grécku určite narazíte na tsatsiky (uhorkovo -jogurtový šalát), v Turecku sa na osvieženie pije biely jogurt zriedený s vodou.

Francúzsko i Taliansko sú známe vynikajúcimi plesnivými a zrejúcimi syrmi, v Bulharsku je neodolateľný šopský šalát s tradičným kaškavalom a často sa necháme zlákať studeným dezertom, zmrzlinou.

Štúdia potvrdila: Nezdravé jedlo nemusí byť až také nezdravé

Intolerancia laktózy aj na dovolenke

Chutných pokušení, ktoré obsahujú laktózu je veľa, a preto ak máte deti trpiace intoleranciou laktózy, je to ešte horšie.

Často im musíte odopierať sladké pochúťky – palacinky, zmrzlinu, zákusky, ktoré ostatní môžu bez problémov zjesť. "Dá sa to riešiť napríklad podávaním enzýmu laktáza, ktorý dokáže laktózu v tele štiepiť, a tak im jedlá, ktoré obsahujú mlieko nespôsobia bolesti bruška a kŕče,“ odporúča Rastislav Stolárik, zakladateľ Združenia pre osvetu intolerancie laktózy.

Dovolenkové menu: Čo a kde ochutnať?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: