Byť zdravá a v pohode

Mgr. Marika Koscelníková | 19. júl 2017
Byť zdravá a v pohode

Zdravie je vo všeobecnenosti tou najväčšou hodnotou. Je trendom súčasnosti mať zdravé telo, pre ktoré niečo robíme a zdravú myseľ, ktorá nám umožňuje zvládať stres.

Mám rada svoje telo a odpúšťam si. Zaslúžim si uzdraviť sa. Vyživujem svoje telo chutnou a zdravou potravou. Každá ruka, ktorá sa dotkne môjho tela, uzdravuje. Moje bunky sú zdravé a zo dňa na deň silnejšie. Som v bezpečí. Mám sa rada. Život ma miluje. (Afirmácie na uzdravovanie. Zdroj: Hayová, Richardsonová: Môžete si vytvoriť úžasný život).

Nezabúdajme na relaxáciu

Keď sa necítime byť zdraví

Na jednej strane sa od nás vyžaduje výkon, na strane druhej aj schopnosť nájsť si čas na regeneráciu síl. Dostať do rovnováhy výdaj a príjem energie.

Byť uvoľnený a pripravený zvládnuť povinnosti. Človek, ktorý je spokojný sám so sebou, je pozitívne prijímaný aj svojím okolím. Stáva sa však, že naše telo vypovedá poslušnosť napriek tomu, že sa mu venujeme.

Necítime sa v ňom dobre, akoby nám „nesedelo“. Napriek snahe oddychovať, relaxovať, absolvovaným hodinám jogy či zumby, necítime sa byť fit.

Objektívne nás nič nebolí, len ten pocit spokojnosti so sebou samým absentuje. Ani dokonalé telo nie je zárukou zdravého radostného pocitu zo života.

Fyzické a psychické je prepojené a telo ani naše pocity neklamú. Skúste sa otestovať podľa starých orientálnej kritérií zdravia. (Dajte si desať bodov za každú z troch prvých fyzických kritérií, dvadsať bodov za štvrtú a piatu podmienku a tridsať bodov za piatu. Ak sa ohodnotíte štyridsiatimi zo sto možných bodov v tejto sebadiagnostike, máte relatívne dobré zdravie).

  

Kedy môžeme povedať, že sme zdraví?

Japonský filozof, autor makrobiotickej stravy George Ohsawa definuje zdravie ako šesť základných podmienok. Sme zdraví, ak:

Necítime sa byť unavení

Únava je následok ochorenia. Zdravý človek sa necíti byť unavený pri zvládaní každodenných problémov. Nerezignuje. Je pripravený, ochotný a schopný prekonať ťažkosti, jednu po druhej.

Víta veľké problémy a zdanlivo bezvýchodiskové situácie. Pristupuje k nim ako k dobrodružstvu, výzve. Čím väčší problém, tým väčšie uspokojenie pri jeho prekonávaní, tým väčšia odmena.

Prečítajte si: Pozor na nadmerné preťaženie a únavu

Máme dobrý apetít

Chuť do jedla je znakom zdravia. Dokážete si vychutnávať aj tie najjednoduchšie jedlá? Uspokojí vašu chuť aj jednoduchý tmavý chlieb a ryža, nemáte potrebu siahať po ťažkých, sladkých a tučných jedlách?

Máte zdravý a silný žalúdok. Chuť na potraviny, ktoré vášmu telu dodajú potrebné látky, aby mohlo dobre fungovať.

Sexuálny apetít
a jeho radostné uspokojovanie sú rovnakou podmienkou zdravia. Muži alebo ženy, ktorí nemajú chuť na sex, alebo nemajú radosť z jeho uspokojovania, sú odcudzení od nekonečného poriadku vesmíru, porušujú zákony prírody a chýba im jedna zo základných ingrediencií zdravia.

Viete ako relaxovať tak, aby si vaše telo naozaj oddýchlo?

Máme dobrý spánok

Dokážete rýchlo zaspať hlbokým spánkom v priebehu troch alebo štyroch minút, za akýchkoľvek podmienok na akomkoľvek mieste?

Človek dokáže spať tvrdo bez rozprávania zo spánku a bez snov. Ak sa dokážete prebudiť v akýkoľvek čas, ktorý ste si priali (je zafixovaný v mysli ešte pred zaspaním), potom je váš spánok správny a zdravý. Pokiaľ niekto nedokáže spať týmto spôsobom, môže to byť prejavom zhoršeného zdravia.

Zdraví sme, ak nám slúži pamäť

Pamäť je kompasom pre náš život – najviac dôležitým faktorom našej osobnosti. Naša schopnosť zapamätať si by sa mala s vekom rozvíjať.

Bez silnej a bezchybnej pamäti by bola myseľ a telo len o trochu viac ako stroj. Bez dobrej pamäti nemôžeme mať dobrý úsudok a bez dobrého úsudku môže byť celá naša mentálna a fyzická snaha premárnená.

Do tej miery ako si pamätáme čo vidíme a počujeme, sa odráža naše zdravie. Akákoľvek porucha pamäti je známkou zhoršeného zdravia.

Prečítajte si: 6 tipov, ako si okamžite zlepšiť náladu

Zdraví sme, ak nestrácame zmysel pre humor

Zachováte si odstup a nadhľad aj v krízových situáciách? Viete sa zasmiať sám na sebe? Zdravý človek nedáva priestor rozčuľovaniu (hnevu, zlobe).

Je optimistický a čulý i v tých najťažších podmienkach. Jeho hlas, správanie sa, vzťahy k ostatným odrážajú vnútornú pohodu. Dokonca i v jeho kritike je vyjadrený zmysel pre humor.

Zdravý človek má obdiv ku všetkým veciam života - k zrnku piesku, ku kvapke vody a ku všetkým ľuďom.

Zdraví sme, ak máme presnosť v myslení a konaní

Človek, ktorý sa teší dobrému zdraviu je schopný pohotovo a inštinktívne robiť správne rozhodnutia, konať pohotovo a presne.

Tí, ktorí sú pohotoví, rýchli a presní sú vždy pripravení čeliť akejkoľvek výzve, krízovej situácii, akémukoľvek nešťastiu. Užívajú si dobrého zdravia.

Vynikajú svojou schopnosťou šíriť okolo seba krásu a poriadok v každodennom živote. Zdravie a šťastie človeka je vyjadrením vesmíru v každodennom bytí.

Prečítajte si: Pre všetky mamy: Rady, ako zvládať každodenný stres

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: