Liečivá sila bylín pre konkrétne znamenia

Miroslava Miková | 14. júl 2017
Liečivá sila bylín pre konkrétne znamenia

Ďalšie štyri znamenia zverokruhu a bylinky, ktoré sú prospešné pre ich organizmus.

Bylinky ku každému znameniu zverokruhu

Narodili ste sa v symbole panny, váh, škorpióna či strelca? Ak odpoveď znie áno, predstavujem vám „osudové“ rastliny späté s obdobím vášho narodenia.

Aké bylinky sú prospešné pre ľudí v znamení Panna?

Panna (24.8. – 22.9)

Príjemná vôňa a fialové kvety patria rastlinke menom levanduľa úzkolistá (LEVANDULA ANGUSTIFOLIA). Pri problémoch s nespavosťou, hystériou alebo migrénou je vďačným a neoceniteľným pomocníkom.

Výborné účinky má na pečeň a žlčník. Pomáha liečiť plynatosť a astmu. Tento rozkonárený poloker má svoje uplatnenie pri kúpeľoch a inhalácii.

Pokojný spánok zaručí plátenné vrecko naplnené touto aromatickou bylinkou, ktoré uložíme pod vankúš. A teraz dámy pozor, levanduľa pôsobí proti celulitíde.

Mäta prieporná (MENTHA X PIPERITA) kvitne v období od júna do septembra. Charakterizuje ju výrazná vôňa. Významnou zložkou rastlinky je práve mentol, ktorý pôsobí proti svrbeniu a znižuje sekréciu žliaz.

Je súčasťou kloktadiel a dôležitou zložkou pri inhalácii. Bylinka zastavuje zvracanie, lieči choroby črievžlčníkové kamene. Zaujímavosťou je, že tento druh rastliny sa rozmnožuje iba s koreňových výhonkov, teda nie zo semien.

Mamy radia mamám: Tieto bylinky vám naštartujú mliečko!

Ktoré bylinky ocenia ľudia v znamení Váh?

Váhy (23.9. – 23.10)
Váhy by mala životom sprevádzať čierna ríbezľabazalka pravá. Ríbezľa čierna (RIBES NIGRUM) rastie takmer v každej záhrade.

Pre terapeutické účely sa používa asi od polovice 16. storočia, ale stále jej nie je z hľadiska medicínskej významnosti venovaná dostatočná pozornosť. Pestuje sa najmä pre plody, pretože sú nielen chutné, ale aj zdravé.

Obsahujú rôzne kyseliny, vitamíny skupiny C, B, P a cukry. Listy pôsobia diureticky a majú protizápalové účinky. V minulosti sa podávala pri nechutenstve, črevných a žalúdočných problémoch.

Jemná korenisto klinčeková aróma je hlavným znakom rastlinky pochádzajúcej  z južnej  Ázie, bazalky pravej (OCIMUM BASILICUM).

V niektorých krajinách bola považovaná za rastlinu s „božskou silou“. Do Európy sa dostala v 16. storočí z Indie a Iránu. Známa je predovšetkým ako korenina rôzneho mäsa a rýb. Pre terapeutické účely sa využíva pri poruchách trávenia a kŕčoch.

Aké bylinky sú pre vás vhodné?

Škorpión (24.10. – 22.11)

Cesnakjarabina, tak znie tajomstvo hviezd o spätosti rastlín a znamenia zverokruhu - škorpióna. Cesnak medvedí (ALLIUM URSINUM) rastie v listnatých lesoch a lužných hájoch. Obsahuje sírne zlúčeniny a vitamín C. Cesnak zlepšuje krvný obeh, posilňuje srdce a pôsobí ako antibiotikum a antiseptikum.

Jarabina vtáčia (SORBUS AUCUPARIA) bola v minulosti zasvätená bohu hromu a spoznáme ju podľa červených plodov bohatých na vitamín C.

Uplatňuje sa pri chrípke či avitaminóze. Zaručene odstráni hnačku alebo zápchu. V súčasnosti nie je dostatočne ocenená jej liečivá schopnosť, čo je veľká škoda, pretože z hľadiska medicíny si zaslúži pozornosť.

Chutným a zdravým doplnkom našej stravy môže byť práve kompót z plodov jarabiny a labužníci ocenia lahodné víno.

Prečítajte si: Avitaminóza

Aké bylinky by mali preferovať Strelci?

Strelec (23.11. – 21.12)
Strelci by sa mali sústrediť na využívanie liečivých účinkov duba a šalvie.

Dub letný (QUERCUS ROBUR)je vzácny v liečiteľstve pre kôru, žaľude aj listy. Liečivá sila duba sa využíva na rany, hemoroidy, vredy či kŕčové žily.

Spoľahlivo vylieči zápaly v ústnej dutine a zápaly očí, omrzliny či popáleniny. Tento krásny a mohutný strom bol pre liečivé účely známy už v staroveku a obľube sa teší aj dnes, hoci treba venovať zvýšenú pozornosť dávkovaniu, aby organizmus na látky obsiahnuté v dube nereagoval zvracaním.

Šalvia lekárska (SALVIA OFFICINALIS) je charakteristická príjemnou vôňou a zdobia ju fialové, biele či ružové kvety. V homeopatii sa využíva na výrobu prípravkov proti poteniu.

Rastlinka odstráni alebo zmierni pracovnú preťaženosť, nervozitu a upravuje menštruáciu. Slúži aj ako korenina do hydinových plniek, zvýrazní chuť hydiny a syrov. Už stredovekí lekári poznali jej silu, preto nesie prívlastok „rastlina dlhovekosti“.

Ako v kuchyni využiť voľne rastúce byliny?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: