Aké bylinky sú pre vás vhodné?

Miroslava Miková | 10. júl 2017
Aké bylinky sú pre vás vhodné?

Opäť listujem v poznámkach svojej starej mamy a ponúkam vám ďalšie tajomstvá o rastlinách, ktoré nám prisúdili hviezdy. Tentoraz pre býkov, blížencov, rakov a levov.

Mamy radia mamám: Tieto bylinky vám naštartujú mliečko!

Ľudstvo a rastliny sú od nepamäti navzájom spojené. Už naši predkovia poznali a využívali liečivú moc bylín. Boli obdobia, keď ich sila bola podceňovaná, zatracovaná alebo spochybňovaná. Súčasná doba znovuobjavila ich úžasnú liečivú schopnosť a využíva dary matky prírody.

Už v dávnej minulosti naši prastarí otcovia vedeli o tajomstve vesmíru, o magickom spojení liečivých rastlín so znameniami zverokruhu.

Aké bylinky sú prospešné pre Býkov?

Býk (21.4. - 20.5.)

Býkom je často okrem iných podstatných vlastností prisudzovaná tvrdohlavosť. Čo sa týka rastlín patrí k nim slez a borievka.

Slez je na pohľad krásna rastlina, avšak jej príťažlivý vzhľad nič neuberá z jej liečivých síl. Kvety sú sfarbené rôznymi odtieňmi modrej.

Najčastejšie sa na liečenie chorôb využívajú tri druhy slezov – SLEZ NEBADANÝ (MALVA NEGLECTA), SLEZ LESNÝ (MALVA SYLVESTRIS), SLEZ MAURSKÝ (MALVA FLOS).

Všetky majú identické využitie pre liečebné účely. Často nesú prívlastok „ukazovatele dusíka“ v pôde. Obsah slizu a trieslovín ich predurčuje na liečbu chorôb dýchacích ciest a močového ústrojenstva. Vhodné sú aj na kloktanie a obklady.

BORIEVKA (JUNIPERUS COMMUNIS)je známa predovšetkým ako diuretikum. Posilňuje žalúdok a lieči choroby pľúc. V minulosti ju Arabi využívali na prípravu lekváru a ospevovaná bola jej sila v boji proti epidémiám.

Spektrum využitia je naozaj pestré aj v oblasti kuchárskeho umenia. Borievka ako korenina, súčasť marinád, plniek či omáčok si podmaní každého gurmána.

Prečítajte si: Bylinky ku každému znameniu zverokruhu

Ktoré bylinky ocenia Blíženci?

Blíženci (21.5. - 21.6.)

Ochrannú ruku nad blížencami vykonáva lieska a ich liečivou rastlinkou je materina dúška. Pred vyrastením prvých lístkov niekedy vo februári alebo marci

LIESKU OBYČAJNÚ (CORYLUS AVELLANA)
zdobia kvietky – jahňady. Táto všestranne využiteľná rastlina okrem chutných orieškov a kvalitného dreva ponúka pre liečebné účely listy a kôru. Obsahom trieslovín, silice, flavonoidov, flobafénov a živých kyselín má svoje uplatnenie pri liečbe katarov tráviaceho ústrojenstva. Zvonku sa využíva na zmiernenie príznakov kŕčových žíl a hemoroidov.

MATERINA DÚŠKA (THYMUS SERPYLLUM) je drevnatá rastlinka, kvitnúca od júna do októbra obdarená omamnou vôňou. Najčastejšie sa využíva v boji proti kašľu.

Pomáha prinavrátiť telesnú a duševnú rovnováhu, pôsobí pri menštruačných ťažkostiach. Zaujímavosťou je fakt, že je spoľahlivým pomocníkom pri odvykaní si od fajčenia. Okrem iného podporuje tvorbu bielych krviniek v organizme, čím sa telo človeka stáva odolnejším voči rôznym infekciám.

Ktoré bylinky prospievajú Rakom?

Rak (22.6. – 22.7)

Upokojujúce účinky medovky lekárskej a schopnosti brezy zvyšovať obranyschopnosť organizmu sú najhlavnejšími vlastnosťami rastlín rakov.

MEDOVKA LEKÁRSKA (MELISSA OFFICINALIS)
zaslúžene nesie prívlastok elixír života. Má úžasnú schopnosť upokojiť celý organizmus a širokú škálu pôsobenia.

Problémy so žalúdkom, črevami, srdcom, ale aj migrénu či poruchy spánku určite odstráni táto na pohľad nie príliš skvostná rastlina. Uplatnenie našla aj ako korenina.

BREZA PREVISNUTÁ (BETULA PENDULA) alebo „čaro Indie“ na medicínske účely poskytuje listy, ktoré pôsobia ako diuretikum.

Externe našla uplatnenie pri dezinfekcii vlasovej pokožky a raste vlasov, pri reume a bolestiach kĺbov. Obsahuje mnohé účinné látky vrátane kyseliny askorbovej, ktorá zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Užitočná je aj v kúpeľnej liečbe.

Úžitok z bylín pre Levov

Lev (23.7. – 23.8.)

Stromom všetkých levov je olivovník a liečivou bylinkou hloh. CRATAEGUS LAEFIGATA alebo HLOH OBYČAJNÝ s rozkonárenou korunou a tŕnitými konármi kraľuje najmä v Taliansku a Bulharsku.

Vyskytuje sa aj u nás. Pozitívne vlastnosti spočívajú v zlepšovaní krvného prietoku, znižovaní krvného tlaku a upravujú rytmus srdca.

Treba mať na pamäti, že pôsobenie hlohu je veľmi pomalý proces a liečba vyžaduje trpezlivosť. V kombinácii s medom navodzuje pokojný a nerušený spánok, ktorý osvieži telo aj dušu.

OLIVA EURÓPSKA (OLIVOVNÍK) je známa predovšetkým ako chutná zložka rôznych jedál. Zároveň sa z nej vyrába jeden z najzdravším stolových olejov lisovaných za studena, známy aj ako panenský olej. Hlavným liečivým účinkom je podpora chuti do jedla a liečba popálenín alebo bodnutí hmyzom k čomu olivy predurčuje vysoký obsah lecitínu, vitamínov skupiny E a A.

Pomôžu pri otehotnení bylinky, čaje, tanec či iné netradičné metódy?

Soliť, alebo ochucovať bylinkami?

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: