KONEČNE mám setričku...pomóc

Martina Balážová | 23. október 2017
KONEČNE mám setričku...pomóc

Mami, mami, prosííím si bračeka..alebo sestričku.

Určite to mnohé poznáte. Vaša milujúca ratolesť je ako anjelik vystrihnutý z obláčika v rozprávkovej knižke. Poslúcha na slovo, podelí sa o hračky, rozumie si s kamarátmi. Ste naň právom hrdý. Má rado zvieratká, číta knihy a rado sa mojká...

Miluje chvíle, keď môže mať svoju mamičku pri sebe a túliť sa v jej náručí. Dokonca sa nebojí ani zaspávania, ak mu jeho milovaná mamka prečíta rozprávku na spanie. Je to ideálne dieťa.

Prečítajte si aj: Keď jedináčik dostane súrodenca

Prosím si bračeka, alebo sestričku

Má len jednu malú prosbu. Mať malého súrodenca. Bračeka, s ktorým by mohol stvárať huncútstva, alebo krásnu sestričku, ochotnú pritúliť sa k nemu vždy, keď mama nebude naporúdzi. Chce byť veľké a ochraňovať to úbohé malé stvorenie, učiť ho liezť, rozprávať. Skrátka, túži po živej hračke...

Keďže svoje dieťatko neskonale ľúbite a nechcete aby trpelo akýmkoľvek nedostatkom, splníte mu aj túto "drobnosť". Vaše najstaršie dieťa pociťuje obrovské šťastie, keď vám začne rásť bruško. Radosť narastá každým pohybom vášho druhého dieťatka. Tešíte sa, viete, že ste urobili správnu vec. Blíži sa deň pôrodu. Nervozita mierne narastá. Bojíte sa, ako príjme dieťa svoju sestričku.

"Živá hračka" je na svete

Obavy boli neopodstatnené. Ihneď si padli do oka. Veľký brat či sestra sa o ňu vzorne stará. Nežne jej spieva uspávanky, kolíše v kočiariku.

Akurát ho znepokojuje fakt, že mama je s malou viac než s ním. Pre dobro rodiny, obetujete sa a snažíte sa dobehnúť zameškané. Občas ste z toho na nervy, keď drobec celú noc nespí a namiesto poobedňajšej siesty, čítate si so starším knižky. Našťastie to chápe. Treba ale navariť, upratať...Staršie dieťa zostáva samé vo svojej veľkej izbe.

NEPREHLIADNITE: Tipy, ako eliminovať žiarlivosť staršieho súrodenca

surodenci

Začínajú sa prvé nezhody. Vaše dieťa začína protestovať. Nebaví ho hrať druhé husle. Chce rovnoprávnosť! A tak nastáva obdobie vysvetľovania. Zdá sa, že pochopil. Mamu nahradí náplasť v podobe kamarátov. Večery sú najhoršie. Prechádzate z postele do postele, či skôr k postieľke. Vaše Ja sa zmenšuje, nervozita stúpa, vyčerpanosť naberá na obrátkach. Túžite po odpočinku.

Svitá nádej. Otecko sa presťahuje do izby ku synovi a vy so svojou princeznou spíte v manželskej posteli. Funguje to! Zvládli ste to! Manželský život síce nie je ideálny, ale čo, všetko sa časom spraví... Usínate.

Z radostného snívania vás  preberá krik a detský plač. Strhnete sa. Je čas na návrat. Návrat do reality. Ten krik nejde zvonku. Plač nevychádza od susedov.

Môže vás zaujímať: Keď starší súrodenci vychovávajú mladších

Braček a sestrička sú si vo vlasoch

S hlbokým nádychom vstupujete do ich detského kráľovstva. Viete presne, čo tam uvidíte. Izbu zasypanú hračkami a vaše dve malé slniečka bijúce sa o koníka. Čo na tom, že podobných je v izbe asi desať. Každý z nich ho chce práve v tejto chvíli. Čo robiť?

Nechať mladšiu dcérku vyhrať? Urobili ste to toľkokrát, že si na to zvykla. Na všetko reaguje slovami - to je moje. Začína z nej byť malý rozmaznaný sebec. A to nechcete. Alebo dať za pravdu staršiemu, ktorý si bráni svoje teritórium? A zároveň odmieta akúkoľvek spoluprácu s kýmkoľvek?

Určite opäť skĺzneme k vysvetľovaniu, prehováraniu...Vypočujeme pár detských prosieb, more sťažností, niekoľko nadávok. Nakoniec starší tresne dverami, alebo sa mladšia rozplače.

Po polhodine sa budú hrať ako dvaja najlepší kamaráti. A večer sa budú držať v posteli za ruky. Keby niekto ublížil jeho malej sestričke, má ,,po prdeli“. A mladšia s radosťou vezme na seba mamin hnev, len aby sa nehnevala na jej veľkého brata. Viem,  že sa majú radi a budú stáť celý život pri sebe, no niekedy je to ťažké. ,,Treba len vydržať. Nebude to trvať večne“, povzdychnem si a tíško zavriem dvere. Tentoraz si to vyriešte sami...

Spoločné hry pre súrodencov
Žena doma: Čo mi z vás, deti, vyrastie?

surodenci

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: