Bojnický svetlonos na zámku

Redakcia | 25. október 2011

Prijmite pozvanie na netradičnú nočnú prehliadku bojnického zámku so svetlonosmi. Že neviete, čo svetlonos je?

Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice pozýva návštevníkov v dňoch 28. a 29. októbra 2011 na netradičnú nočnú prehliadku bojnického zámku so svetlonosmi. Že neviete, čo svetlonos je? Spýtajte sa rodičov alebo starých rodičov, ktorí svetlonosom nazývali vyrezanú tekvicu s vloženou sviečkou.

Vyrezávané, strašidelne pôsobiace tekvice spájame najmä so sviatkom Halloween v americkom poňatí. No už dávno predtým svetlonosov vyrezávali naši predkovia. Nadväzovali na dávnovekú mytologickú predstavu Keltov, ktorí verili, že v posledný októbrový deň sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Ochranou proti týmto duchom bolo svetlo – najskôr v podobe ohnivých uhlíkov, neskôr sa presunulo do tekvíc. Ich vyrezané „tváre“ so strašidelným výzorom mali byť istotou živých pred mŕtvymi. V 17. storočí tento zvyk preniesli Európania do Ameriky.

Starí Slovania si od nepamäti pestovali kult predkov. Kmeť, starý človek, ktorého hlavu zdobil strieborný vlas, bol symbolom múdrosti, životných skúseností ale aj morálnou autoritou. Odchod takéhoto človeka do večnosti, nech už bola chápaná a zobrazovaná akokoľvek, bol vnímaný magicky. Fyzická smrť bola len sprievodným javom prechodu zo statusu reálneho bytia do ríše neznáma. A práve z neznámeho mávame často najväčší strach a zo strachu vznikajú mýty. Mytologickým prvkom sú tak pre nás aj oživené tekvice s hrôzostrašným výrazom, umocneným závojom tmy.

Zámok Bojnice sa po tieto dni zmení na pamätník. Pripomenieme si nielen jeho romantickú krásu a tajomné zákutia, ale aj jeho pominuteľnosť v duchu Pálfiho kréda : Omnia cum tempore – Všetko do času.  Množstvom rozžiarených tekvíc zaženieme zlých duchov, ktorí by chceli škodiť živým návštevníkom. No tých dobrých vyháňať nebudeme, tým budeme priať a načúvať... Načúvať múdrosti vekov. Unikátne zbierkové predmety, ktoré môžu návštevníci vzhliadnuť iba pri výnimočných udalostiach, po tieto dni dominujú znovuzrodenému príbehu bojnického zámku. Príbehu pokory pred múdrosťou, pravosti bytia  pred omamným šťastím ... Každý sa do neho môže zapojiť, napríklad aj tak, že si prinesie a zapáli svoju tekvicu na nádvorí zámku, kde mu bude svietiť ako imaginárny sprievodca na ceste za láskou, vierou a nádejou.

V období od 28. októbra do 6. novembra 2011 budú nádvoria bojnického zámku vyzdobené nielen svetlonosmi, ale aj jesennými dekoráciami. A oživení svetlonosi budú vašimi sprievodcami nočným Zámkom Bojnice v dňoch 28. a 29. októbra 2011, vždy o 19. hodine,  (v prípade väčšieho záujmu budú ďalšie vstupy organizované v 15 minútových intervaloch).


Viac informácií nájdete na www.bojnicecastle.sk

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: