Banská Bystrica sa na jeden deň zmení na „Mesto zdravia 2014“

Redakcia | 28. máj 2014

Unikátny projekt „Mesto zdravia 2014“ prichádza tento rok aj do srdca stredného Slovenska. Banská Bystrica sa môže pochváliť tým, že bude po troch slovenských mestách, Košiciach, Žiline a Nitre štvrtým slovenským mestom, ktoré sa zapojí do rozsiahlého osvetovo - charitatívneho podujatia. Záštitu nad ním prevzal primátor mesta  Peter Gogola, personálne a odborne ju podporilo vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta a celkovú organizáciu a financovanie zabezpečila spoločnosť Gedeon Richter Slovakia.

Unikátny projekt „Mesto zdravia 2014“ prichádza tento rok aj do srdca stredného Slovenska. Banská Bystrica sa môže pochváliť tým, že bude po troch slovenských mestách, Košiciach, Žiline a Nitre štvrtým slovenským mestom, ktoré sa zapojí do rozsiahlého osvetovo - charitatívneho podujatia. Záštitu nad ním prevzal primátor mesta  Peter Gogola, personálne a odborne ju podporilo vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta a celkovú organizáciu a financovanie zabezpečila spoločnosť Gedeon Richter Slovakia.

V piatok 30. Mája o 10.00 hod. sa Námestie Štefana Moysesa premení na mobilné lekárske ambulancie, t.j. tematicky orientované stanovištia zamerané na zdravotné poradenstvo. Návštevníci tak dostanú jedinečnú príležitosť bezplatne absolvovať základné vyšetrenia, vypočuť si informácie z oblasti medicíny a zároveň šancu finančne podporiť Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F.D. Roosevelta.

Banskobystrická nemocnica zabezpečila účasť svojich odborníkov a všetci, ktorí osvetovo-charitatívne podujatie navštívia, ju zase podporia prostredníctvom aktívnej účasti na jednotlivých stanovištiach. Hlavný organizátor venuje nemocnici základnú sumu 3-tisíc eur. Návštevníci „Mesta zdravia 2014“ však môžu túto sumu navýšiť zbieraním nálepiek za jednotlivé aktivity. Čím viac ich bude, tým viac Gedeon Richter navýši finančné prostriedky adresované nemocnici.  „Veľmi sa tešíme, že môžeme už štvrtý krát priniesť podujatie, na ktorom spájame príjemné   s užitočným, práve do Banskej Bystrice. Otázkam prevencie totiž ľudia stále nevenujú dostatočnú pozornosť. Našou snahou je, aby ľudia neodkladali možnosť dozvedieť sa viac o svojom zdravotnom stave,“ povedal Dr. Miklós Réz, generálny riaditeľ spoločnosti Gedeon Richter Slovakia.

"Sme radi, že sa naši odborníci môžu podeliť so svojimi skúsenosťami s občanmi nášho mesta a poradiť im, ako predchádzať vzniku závažných civilizačných ochorení a chrániť si to najcennejšie čo máme, teda naše zdravie. Ceníme si, že sa spoločnosť Gedeon Richter rozhodla venovať finančné prostriedky práve nášmu zdravotníckemu zariadeniu. Darovanú sumu použijeme na renováciu sociálnych zaradení pre našich pacientov.," vysvetlil Vladimír Baláž, riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Myšlienka aktivizovať verejnosť v oblasti prevencie a zodpovednosti za svoj zdravotný stav nenútenou a zábavnou formou vznikla u našich južných susedov. Na Slovensku táto inšpirácia z Maďarska nadobudla konkrétnu podobu s titulom  „Mesto zdravia 2014“ vďaka farmaceutickej spoločnosti Gedeon Richter. Už tradičné podujatie, ktoré sa uskutočnilo v troch krajských mestách (Košice, Žilina, Nitra) zožal medzi obyvateľmi veľký úspech. Aj to je jedným z dôvodov aktuálneho pokračovania v ďalších slovenských mestách s cieľom zainteresovať celé rodiny.

„Zdravotný stav obyvateľstva nám nemôže byť ľahostajný. Považujem preto za veľký prínos, že aj v našom meste budú môcť ľudia bezplatne preveriť stav svojho zdravia. Vďaka podujatiam, akým je aj Mesto zdravia 2014, je možné odhaliť začínajúce ochorenia a predísť tak vážnym následkom. Teší ma však aj charitatívny rozmer podujatia, za čo ďakujem jeho organizátorom, “ zhodnotil primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Mobilné ambulancie budú k dispozícii v centre Banskej Bystrice od 10.00 do 17.00 h. Návštevníci „Mesta zdravia 2014“ si budú môcť dať zadarmo zmerať hustotu kostí, tlak, cholesterol, tuk,  hladinu cukru v krvi. Novinkou tohto ročníka bude taktiež vyšetrenie krvnej skupiny a znamienok.  Prípadné problémy s nimi priamo na mieste prekonzultuje lekár či iný odborný zdravotnícky personál. Poradenstvo je pripravené pre onkologických pacientov, pre ženy s gynekologickými problémami, ľudí s bolesťami kĺbov či všetkých, čo bojujú s obezitou. Mamičky budú mať k dispozícii rady pediatrov, ľudia s chorobami pohybového aparátu dostanú inštrukcie kvalifikovaných fyzioterapeutov. Milovníci pohybu si môžu prísť zacvičiť a poradiť sa s trénerkou Luciou Medekovou, ktorá ukáže ako  správne cvičiť.

Návštevníkov budú čakať tematicky zoradené stanovištia s odborníkmi z oblasti medicíny. Postupne sa tak budú môcť interaktívne zoznámiť s najnovšími poznatkami z oblasti zdravej výživy, antikoncepcie, liečby osteoporózy alebo ochorenia srdca, ciev a mnohých ďalších. Keďže ide o rodinné podujatie, na svoje si prídu aj najmenší v detskom kútiku, kde ich privíta Majster „N“ so svojimi pokusmi,  zabaví ich bábkové divadlo či maľovanie na tvár. O bohatý kultúrny program sa postarajú rôzni známi umelci –tanečník Laci Strike, hudobná skupina Steve revival, ktorá spestrí program beatlesáckymi pesničkami, trénerka Lucia Medeková a všetkých bude pripravovaným „Mestom zdravia 2014“ sprevádzať moderátor Gregor Mareš. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: