Baby friendly hotel

Mgr. Marika Koscelníková | 13. jún 2012

Ako vybrať ten správny hotel, v ktorom by sa vášmu dieťatku aj vám páčilo?

Vybrať sa na dovolenku s malým dieťaťom chce samo osebe dosť odvahy. Balenie, cestovanie, vybaľovanie, aklimatizácia, strava, choroby, počasie... Na rodinku s drobcom čaká na letnej dovolenke veľa nástrah. Zamerajme pozornosť na jednu z nich. Ako vybrať ten správny hotel, v ktorom by sa vášmu dieťatku aj vám páčilo?

Pri výbere si všímajte, či má dané ubytovacie zariadenie označenie Baby friendly, a teda či je prezentovaný ako hotel pre deti. Ak áno, teoreticky by sa vám v takomto hoteli mohlo dovolenkovať s vašim bábom jedna radosť. Je prispôsobený pre rodinu s deťmi po všetkých stránkach. V reštaurácii nechýbajú detské stoličky, máte možnosť objednať si detské porcie, detské menu, alebo dokonca aj špeciálnu stravu pre najmenšie deti. V izbe je k dispozícii postieľka, v priestoroch hotela detský kútik s hračkami, obchod s detskými potrebami. Nielen vo vnútri hotela, ale aj v jeho okolí by mali mať deti prispôsobené podmienky na zábavu aj oddych.

Vonku ihrisko, zvieratká, prípadne detský bazén a iné atrakcie. Pri výbere ubytovacieho zariadenia sa pýtajte aj na to, v akom prostredí je zasadené. Darmo bude v hoteli detský bazénik a v izbe postieľka, ak vám každý večer zobudí spiace deti diskotéka pod oknami, alebo ranný rozvoz surovín do kuchyne. Baby friedly doslova znamená byť priateľský k deťom. Mať k nim dobrý prístup, umožniť im hrať sa, zabávať a cítiť sa príjemne. Zo služieb je dôležitá 24 hodinová zdravotná starostlivosť.

Animačné programy pre deti

Aby sa dovolenka s deťmi nestala otročinou pre rodičov, súčasťou týchto hotelov sú aj animačné programy pre deti. Každodenné chodenie na pláž, síce maminku a tatina baví, ale deti potrebujú zmenu, potrebujú sa zabaviť. Program aktivít pre deti si zistite ešte pred tým, ako si vyberiete hotel. Treba dobre hľadať a vybrať podľa toho, čo vaše dieťa baví. Maľovanie, kreslenie, rôzne súťaže, karneval, detská diskotéka. Hry a zábava je organizovaná podľa dennej hodiny, podľa sily slniečka a podľa počasia. V detskom klube, v záhrade, v lese, na ihrisku, v bazénoch, alebo aj na pláži. Animátori vám deti postrážia a zabavia. Niektoré baby friendly hotely ponúkajú aj samostatné stráženie a opatrovanie detí.

Pozornosť by ste mali zamerať na hotely v ktorých sú animačné programy špeciálne zamerané na pobyt s drobcami. Nenájdete ich len v exotických krajinách, ale aj na Slovensku. Je ich však stále málo a kvalita zaostáva. Označenie baby friendly niekedy znamená iba to, že v hoteli uvítajú rodiny s deťmi. Inak sa tam okrem bazéna a detskej stoličky v reštaurácii nenachádza nič zaujímavé a deti sa budú na dovolenke nudiť pri vás. Overte si preto hotel aj priamo na ich oficiálnej internetovej stránke, kde si prečítate kompletnú ponuku ich zariadenia. Najdôveryhodnejšou formou je odporúčanie známych, prípadne hľadajte v internetových diskusiách.

Dieťa zadarmo

Pri výbere dovolenky sa rodiny s deťmi orientujú aj podľa ceny. Cestovné kancelárie v boji o klienta lákajú takzvanými rodinnými zľavami. Je to veľká výhoda, ktorá vám môže ušetriť niekoľko desiatok eur. Dôležité je zorientovať sa v bonusoch, ktoré cestovné kancelárie ponúkajú pre deti a správne ich vytriediť tak, aby vyhovovali vašej rodine. Vo všetkých destináciách nájdete veľké množstvo ubytovacích zariadení, v ktorých je minimálne jedno dieťa úplne zadarmo, alebo má bezplatné ubytovanie. Odlišnosti sa dajú nájsť najmä v hornej vekovej hranici. Zatiaľ čo niekde môžu ísť zadarmo len drobci do troch rokov, inde je to do desiatich a niekde dokonca môžu ísť aj väčšie deti do pätnástich rokov. V takomto prípade sa však pridávajú doplatky za stravu. Ušetriť môžete objednaním si prísteliek. U väčšiny ponúk však platí, že dieťa do dvoch rokov, ktoré cestuje s rodičom na jeho sedadle v lietadle, či autobuse a prespáva s ním v posteli, má pobyt zdarma. Pri včasnom nákupe dovolenky je zvýhodnené aj druhé dieťa, prípadne do určitého veku má aj ono pobyt zdarma. Dôležité je, preštudovať si podrobne celú ponuku, aby sa nestalo, že za dieťa budete musieť doplácať až na mieste poplatky, ktoré neboli súčasťou ponuky. Preto platí - pýtajte sa. Čo? Aká je horná veková hranica, ktorá akciu „dieťa zdarma“ podmieňuje. Či je v tejto ponuke zahrnutá okrem ubytovania aj strava a doprava. No a napokon achillova päta - servisné poplatky spojené s pobytom (letiskové taxy, bezpečnostné taxy, transfery, palivový príplatok, poplatok za víza a pod.)

Na dovolenku myslíme niekoľko mesiacov vopred. Ak ideme s deťmi, zohľadniť musíme viac faktorov. Dostupnosť destinácie, spôsob dopravy, zameranie samotnej dovolenky, atrakcie a v neposlednom rade aj finančné možnosti rodiny. Lekári odporúčajú zvážiť aj vek dieťaťa. Na dovolenku by ste mali cestovať až po treťom mesiaci veku dieťaťa, keď má za sebou základné očkovania. Dovolenka s malými deťmi môže byť vyčerpávajúca tak pre deti ako aj pre rodičov. Na záver rada rodinám, ktoré sa chystajú s drobcom na dovolenku prvý krát. Neočakávajte, že si oddýchnete. Budete však bohatší o novú skúsenosť a zážitky.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: