Alergici, astmatici – zdôverte sa o oboch ochoreniach lekárovi

Redakcia | 1. apríl 2010

Alergickou nádchou trpí až pätina Slovákov, rizikom vzniku astmy sa však väčšina z nich nezaoberá. Pritom až 30 % alergikov má súčasne astmu.

Bratislava, 1. apríla 2010

Alergickou nádchou trpí až pätina Slovákov, rizikom vzniku astmy sa však väčšina z nich nezaoberá. Pritom až 30 % alergikov má súčasne astmu. S alergiou i astmou môžete žiť plnohodnotne a bez obmedzení. Je potrebné sa však s týmito dvoma úzko súvisiacimi ochoreniami včas obrátiť na lekára. Užitočné informácie o oboch ochoreniach prináša brožúra, ktorú si pri príležitosti Slovenského dňa astmy a alergickej nádchy môže každý zdarma objednať.

Slovenský deň astmy a alergickej nádchy, ktorý pripadá na 1. apríla, bol vyhlásený na podporu informovanosti o týchto ochoreniach, ktoré spolu veľmi úzko súvisia. Pri jeho príležitosti si môžu aj tento rok všetci, ktorých sa alergia alebo astma týka, objednať zdarma informačnú brožúru „Štyri ročné obdobia“, ktorej autorom je MUDr. Radovan Košturiak. Brožúra je praktickým sprievodcom, ktorý prináša alergikom a astmatikom užitočné informácie o tom, ako rozpoznať príznaky oboch ochorení, čo im môže v jednotlivých ročných obdobiach spôsobovať problémy a ako je možné tieto ťažkosti liečiť. Jej cieľom je podporiť ľudí, aby sa so všetkými, aj zdanlivo drobnými ťažkosťami, zverili do rúk lekára a pomôcť im tak žiť opäť plnohodnotne a bez obmedzení. Publikáciu je možné objednať zdarma na internetovej stránke www.brozura.sk alebo na bezplatnej infolinke 0800 800 888.

Napriek tomu, že alergickou nádchou trpí až 20 % Slovákov, rizikom vzniku astmy sa väčšina nezaoberá, alebo ho minimálne podceňuje. Astma sa pritom vyvinie až u tretiny alergikov! Celosvetovo patrí medzi najčastejšie chronické ochorenia a na Slovensku postihuje viac ako 160 000 ľudí. Súvislosť oboch ochorení potvrdzuje aj skutočnosť, že až 80 % astmatikov trpí zároveň alergickou nádchou, ktorá môže príznaky astmy ešte zhoršovať. Je preto rovnako dôležité, aby sa astmatik zdôveril lekárovi o svojej alergii, ako alergik upozornil lekára na príznaky astmy.

O úzkom prepojení oboch ochorení hovorí doktorka Daniela Širolová z imunoalergologickej ambulancie v Modre: „Podstatou alergickej nádchy je alergický zápal sliznice nosa, pri ktorom dochádza k jej opuchnutiu a zvýšeniu tvorby sekrétu, čo sa prejavuje najmä vodnatou nádchou alebo sťaženým dýchaním cez nos, kýchaním a svrbením slizníc. Nie vždy sa však tento zápal „zastaví“ na úrovni horných dýchacích ciest a asi u 30 % pacientov postupuje aj do priedušiek, kedy už hovoríme o alergickej prieduškovej astme. Tá sa môže prejaviť ako  náhle vzniknutá dýchavica spojená s pocitom tlaku na hrudníku, ako skrátený dych alebo ako „pískanie“ hrudníka.“

Pri oboch ochoreniach existuje účinná a bezpečná liečba, preto netreba s návštevou lekára otáľať, ak sa objavia ich príznaky. Len tak je možné zbaviť sa nepríjemných prejavov a predísť rozvoju ochorenia.

Niektoré moderné lieky sú účinné proti prejavom astmy aj alergickej nádchy súčasne, preto je dôležité upozorniť lekára, ak pacient trpí príznakmi oboch. Umožní mu to výber najvhodnejšej liečby. Pri správnej terapii môžu astmatici i alergici žiť plnohodnotný a aktívny život bez akýchkoľvek obmedzení, nemusia ich trápiť žiadne príznaky, nepotrebujú užívať tak často úľavové - „záchranné“ lieky a môžu sa naplno venovať akýmkoľvek koníčkom.

Slovenský deň astmy a alergickej nádchy bol po prvýkrát vyhlásený v roku 2008 a odvtedy je každoročne príležitosťou upozorniť na úzku vzájomnú súvislosť medzi alergiou a astmou a pripomenúť si význam včasnej a správnej liečby. Ak si chcete zdarma objednať Vášho sprievodcu alergickou nádchou a astmou – Štyri ročné obdobia, volajte bezplatnú infolinku 0800 800 888 alebo navštívte web stránku www.brozura.sk.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: