Alergia vs. intolerancia

MAMA a ja | 3. august 2017
Alergia vs. intolerancia

Potravinová intolerancia, ktorá zásadne znižuje kvalitu života tisícov ľudí na Slovensku, zatiaľ zostáva v úzadí. Pritom podľa britského prieskumu sa táto diagnóza potvrdila u 45 % obyvateľstva.

Malá škola rodičovstva: Alergie u najmenších

Potravinovou intoleranciou trpí stále viac ľudí

Na civilizačné choroby (vysoký krvný tlak, rakovina) sa v zdravotníctve sústredí množstvo pozornosti. Potravinová intolerancia, ktorá zásadne znižuje kvalitu života tisícov ľudí na Slovensku, zatiaľ zostáva v úzadí. Pritom podľa britského prieskumu sa táto diagnóza potvrdila u 45 % obyvateľstva.

Prečítajte si: POTRAVINOVÁ ALERGIA: známa – neznáma

Potravinová alergia nie je to isté ako intolerancia

Existujú potraviny, ktoré u ľudí vyvolávajú ťažké alergické (resp. niekedy aj životu nebezpečné) reakcie, a takíto pacienti vyhľadávajú pomoc u alergiológa.

Klasická potravinová alergia je však pomerne zriedkavá – je diagnostikovaná len u približne 2,5 % populácie. Na rozdiel od nej sa príznaky potravinovej intolerancie často skrývajú za symptómy iných ochorení, a preto sú nenápadnejšie.

Trpí nimi ale oveľa väčšie percento populácie. „Na základe mojich dlhoročných skúseností odhadujem, že potravinovou intoleranciou trpí každý druhý Slovák.

Cestovanie vs. intolerancia?

Potravinovú intoleranciu nie je ľahké odhaliť

Reálne číslo však nie je úplne možné presne vyčísliť, pretože potravinová intolerancia sa často maskuje za iné príznaky. Doterajšia nízka informovanosť o jej existencii a nepreplácanie testov zdravotnými poisťovňami doteraz bránili ľuďom takéto vyšetrenie absolvovať.

Niektorí ľudia preto typicky chodili od jedného lekára k druhému a absolvovali množstvo vyšetrení a liekovej terapie bez toho, aby niekto zistil reálnu diagnózu a odstránil príčinu zdravotných problémov,“ vysvetľuje doktorka Šintálová, dlhoročná odborníčka v oblasti zdravej výživy a liečby nadváhy.

To, že je to zásadný a rastúci problém, potvrdzuje aj predaj testov potravinovej intolerancie, ktorý výrazne stúpa: kým na Slovensku predaj za posledné tri roky vzrástol o viac ako 280 %, vo svete zaznamenal až vyše 300 % nárast.

Prečítajte si tiež: Alergia na kravské mlieko

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: