Alergia na kozmetiku: trápi aj vás?

PaeDr. Dagmar Baluchová | 31. august 2016
Alergia na kozmetiku: trápi aj vás?

Čistia, chránia, skrášľujú.... Kozmetické prípravky. Čo však v prípadoch, keď sa pokožka stane na niektorý krém, parfum či toaletnú vodu citlivou?

Súčasný trh ponúka množstvo kozmetiky. Stačí si len vybrať... Muži a ženy s citlivejšou pleťou by však mali byť obozretnejší.  

Čítajte tiež: Kozmetika z prírody

Prvotným signálom toho, že pokožka je precitlivená na niektorý prípravok, môže byť alergický zápal kože. Nemusí sa objaviť hneď po kontakte s alergénom, často môžu prejsť týždne i mesiace. Citlivá pokožka zle znáša napr. deriváty vitamínu A, kyselinu mliečnu, resorcinol, kyselinu salicylovú atď. Alergická reakcia sa môže prejaviť po aplikácii výrobku aj mechanickým dráždením kože, napr. odevom, okuliarmi a pod. Koža je začervenalá, svrbí, objavia sa vyrážky.

Zaujme vás: Atopický ekzém v otázkach a odpovediach

U osôb s citlivou pokožkou sú typické reakcie na konzervačné alebo vonné látky.

Konzervačné látky – sú súčasťou všetkých kozmetických výrobkov – majú vplyv na predĺženie trvanlivosti výrobku. Bránia šíreniu plesní a baktérií, chránia výrobok pred znehodnotením.

Vonné látky – z prírodných zdrojov alebo umelo vyrobené – reakcie na ne sa môžu objaviť hneď po kontakte s látkou alebo až po vystavení pokožky slnku.

Medzi alergiou na kozmetiku a intoleranciou na ňu je rozdiel. Zatiaľ čo alergia je vážnym zdravotným problémom, pri intolerancii na niektorý výrobok postačí zistiť, ktorý pokožke škodí a nahradiť ho iným. Zohľadniť treba aj typ pleti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: