Ako vyžiť počas rodičovskej dovolenky

Oľga Stašová | 15. máj 2011
Ako vyžiť počas rodičovskej dovolenky

Rané detstvo dieťatka je tým najmilším obdobím v živote matky. Teší sa z úsmevov svojho drobčeka, prežíva s ním jeho úspechy: prvé slová, prvý krok,.. Tento krásny čas je však pre mnohé matky a aj ich rodiny zároveň ťažký kvôli finančnej tiesni.

Rané detstvo dieťatka je tým najmilším obdobím v živote matky. Teší sa z úsmevov svojho drobčeka, prežíva s ním jeho úspechy: prvé slová, prvý krok,.. Tento krásny čas je však pre mnohé matky a aj ich rodiny zároveň ťažký kvôli finančnej tiesni. Potom ako plat matky nahradí paušálna dávka 190 eur, životný štandard rodiny prudko klesá.  V prípade dvoch či troch detí sa rodičovská dovolenka značne predĺži. Existuje viacero spôsobov, ako zmierniť jej dopad na rodinný rozpočet.   

Dodatočný príjem

Od 1.1.2011 si môžu mamičky  popri rodičovskej dovolenke privyrobiť a neznížia si tým rodičovský príspevok. V niektorých zamestnaniach je možné pracovať na dohodu v domácom prostredí s občasnými návštevami pracoviska. Takto zároveň udržiavate kontakt s  kolektívom a po opätovnom návrate ľahko „zapadnete“ do tímu. Ak takúto možnosť nemáte, dá sa finančne prilepšiť si aj iným spôsobom, napr. doučovanie, stráženie cudzích detí popri svojich, pečenie, šitie, pletenie, výroba dekoratívnych predmetov na objednávku, predaj kozmetiky, poisťovníctvo,... Ak máte zabezpečený pravidelný dozor detí (ochotný otecko či babička), môžete využiť aj brigádnickú prácu, napr. upratovanie, dokladanie tovaru v hypermarketoch.

Nájomné

Ak nemáte ešte vlastné bývanie, tak nájomné tvorí významnú položku v rozpočte domácnosti.  Pokúste sa teda získať, čo najlacnejší podnájom. To samozrejme neznamená s najnižšou cenou. Cenu podnájmu zníži to, že je dlhodobý a s dlhodobo dohodnutou cenou. Inak sa Vám môže stať, že majiteľ bude každého štvrťroka zvyšovať cenu o 10-20 eur. Časté sťahovanie je veľká záťaž nielen pre Vašu peňaženku, ale aj na čas a psychiku  Zistite si priemerné ceny  porovnateľných bytov s Vašim vybraným. Mimoriadne nízka cena signalizuje podvod alebo nejaké problémy s bývaním (asociálni susedia, šváby či iný nevítaný hmyz, nebezpečné prostredie,...). Pred podpisom zmluvy navštívte vybranú lokalitu a povypytujte sa na ňu tamojších obyvateľov. Od zhovorčivých dôchodkýň sa toho často dozviete viac než by ste čakali. Cenu zníži tiež metráž bytu a jeho pôvodný stav. Výnimkou je nezateplený byt s nekvalitnými oknami, pokiaľ platíte energie zvlášť.

Energie

Ponúkame Vám niekoľko rád, ako šetriť energie. Týmito ekonomickými opatreniami zároveň chránite aj životné prostredie. Najdrahšou položkou je vykurovanie bytu. V čase, keď je celá rodina mimo bytu, stíšte radiátory. Vetrajte tak, že na 3-5 minút otvoríte okná dokorán. Pred vetraním stíšte radiátory. Je to účinnejšie a aj hospodárnejšie, ako 1-2 hodinové vetranie s otvorením „vetračky“.  Kupujte iba elektrické prístroje s nízkou spotrebou energie. Nenechávajte ich v „stand by“ režime. Uprednostňujte spotrebiče s priamym sieťovým pripojením pred tými, čo fungujú na baterky. Chladničku umiestnite ďalej od radiátora. Mrazničku pravidelne rozmrazujte. Vytvorená vrstva ľadu značne zvyšuje spotrebu energie. Elektrickú rúru vypnite o niekoľko minút skôr a využite na dopečenie už vytvorené teplo  Pri varení používajte pokrievku.  Potraviny vyberte z mrazničky v dostatočnom predstihu, aby ste sa vyhli rozmrazovaniu v mikrovlnej rúre.  Kúpeľ nahraďte sprchou. Pri umývaní zubov používajte pohár. Riady neoplachujte pod tečúcou vodou.

Jedlo pre bábätká

Pokiaľ je to len trochu možné, dojčite! Nechcem tu opakovať známu frázu z umelých mliek, aké je to prospešné pre dieťa. Dojčenie je nielen zdravé ale aj ekonomické.  Umelé mlieko pre nedojčené dieťa stojí mesačne 60-75 eur. Keď začnete s príkrmami, podávajte dieťaťu najmä Vami varené jedlá. Kupované príkrmy využívajte, iba keď nemáte možnosť variť, napr. pri cestovaní. Vyberajte kupované príkrmy s potravinami, ktoré doma bežne nekonzumujete, napr. teľacie, králičie mäso, maliny,...

Oblečenie a detské príslušenstvo

Nakupujte vo výpredajoch. Navštevujte second handy a burzy. Neraz tu natrafíte na takmer nenosené kusy za vynikajúce ceny. Toto platí hlavne pre detské oblečenie. Bábätka z neho veľmi rýchle vyrastú, nestihnú ho zničiť, niekedy ani nosiť (darčeky nevhodnej veľkosti).. Pre bábätko môžete nakúpiť veľa doplnkov (kočík, postieľka, vanička, autosedačka, stolička na kŕmenie, hračky,...), ak ich kúpite z druhej ruky, cena bude podstatne nižšia. Po použití sa dajú znova predať.
 
Ostatné nakupovanie

Využívajte akcie a zľavy, ale s rozumom. Niektorí veľakrát nakúpia veci, ktoré nepotrebujú alebo v nadmernom množstve, len preto, že sa to oplatí. Nakupujte iba toľko potravín, aby ste žiadne nemuseli vyhodiť, pretože sa nestihli spotrebovať.

 


 

Milé mamičky, ako sa darí hospodáriť Vám? Je ťažké vyžiť z materského či rodičovského príspevku, alebo to zvládate? Máte tipy pre ostatné mamičky, ako ušetriť? Podeľte sa o ne v diskusii pod článkom!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: