Ako vybrať plienky jednorazovky?

MAMA a ja | 14. november 2014

Niekoľko druhov, značiek, veľkostí. Ako vybrať tie správne pre vaše bábätko?

Pre novorodencov sú vhodné plienky s výrezom, v mieste pupčeka. Detský pupček musí byť po narodení ošetrovaný a udržiavaný v suchom prostredí, aby neprišlo k infekcii. Výrobcovia plienok na to mysleli a ponúkajú tzv. newborn plienky s výrezom pre pupček. Tieto plienky však nenakupujte vo veľkých zásobách, nakoľko deti veľmi rýchlo rastú a už po dvoch týždňoch im môžu byť malé. Veľkosť plienok je odstupňovaná podľa váhy, ale opäť tu platí, že rôzne značky môžu mať pri rovnakých kilogramoch iné rozmery. Preto vyskúšajte viacero značiek a sama uvidíte, ktorá vášmu drobcovi sedí najlepšie.

Čomu sa vyhnúť:

  • Plienky potiahnuté igelitom sú lacnejšou verziou jednorazových plienok. Povrch je potiahnutý materiálom z igelitu, ktorý bráni presiaknutiu. Na druhej strane však znemožňuje dýchaniu pokožky bábätka, čo má za následok vznik zaparenín a podráždenie pokožky.
  • Farebné motívy na plienkach môžu síce pôsobiť veselšie ako obyčajné biele, ale farbivá obsiahnuté v plienke sú dráždivé látky, ktoré môžu jemnej detskej pokožke uškodiť a spôsobiť alergickú reakciu.
  • Voňavé plienky sú nášmu čuchu príjemné, ale už menej detskej pokožke. Parfumované plienky spôsobujú výsypy a alergické reakcie, preto radšej voľte tie bez parfumu a napustenia telovým mliekom či inými látkami.

 

Tip MAMA a ja
Ak chcete pre vaše bábätko lepšiu a zdravšiu alternatívu jednorazových plienok, možnosťou sú ekologické jednorazové plienky, ktoré sú vyrobené zo 100 % rozložiteľných surovín (čistá celulóza) a nie sú bielené chlórom ako bežné plienky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: