Ako si užiť prvý rok s bábätkom (a pritom sa nezblázniť)

Andrea Mániková | 10. apríl 2017
Ako si užiť prvý rok s bábätkom (a pritom sa nezblázniť)

Ošiaľ z novonarodeného bábätka postupne vyprchal, do života rodiny sa ako tichý zlodej postupne vkráda rutina, otecko celé dni trávi v práci, často i do neskorých večerných hodín, víkend býva príliš krátky a starostlivosť o potomka zostáva na pleciach mamičky. Padá na vás rutina? Vieme, ako sa jej vyhnete.

Užívajte si s bábätko šťastné chvíle

Šťastná mama = šťastné dieťa

Len čo sa dojča začne hrať so svojimi rúčkami, rodičia ho obklopia množstvom hračiek v snahe ponúknuť mu širokú paletu podnetov. No existuje množstvo detí, ktoré si vystačia samé so svojimi rúčkami, alebo jednou obľúbenou hrkálkou.

Nevnucujte dieťatku ďalšie hračky, preťažovaním mu beriete radosť z objavovania a skúmania. Využite čas, keď drobec nevyžaduje vašu pozornosť, a šup na pohovku. Vyložte si nohy, na chvíľku zatvorte oči a meditujte. Obyčajných niekoľko minút relaxu vnesie do vášho vnútra neuveriteľne pozitívne myšlienky.

Doprajte masáž nielen bábätku, ale aj sebe

To, že je dieťatko citlivé na dotyk od narodenia a mamička mu s láskou dopraje dotyk dlaní, jemnú masáž po kúpaní, sa považuje za niečo samozrejmé.

No masáž by si mala vychutnať i mamička a jej partner by jej ju mal dopriať. Krátke „pomačkanie“ v oblasti krčnej chrbtice alebo unavených nôh urobí zázraky! Možno budete prekvapená nehou svojej polovičky a verte, že dotyky utvrdzujú puto medzi rodičmi.
Tip MAMA a ja:
Služby maséra môže mamička využiť už krátko po ukončení šestonedelia, tú domácu vám partner môže poskytnúť kedykoľvek. 

Zmeňte čas rituálov  

Niektoré bábätka vodu milujú. Využite to a večerný kúpací rituál vymeňte za doobedný. Ráno manžel zdrhne do práce, staršie deti prípadne do školy či škôlky a váš najmenší potomok nemá práve svoj deň?

Napustite vaničku a drobcovi doprajte relax v príjemnej vode, večer získate čas, ktorý môžete venovať starším deťom alebo partnerovi. Prípadne si vaňu doprajte spolu s bábätkom.

Nesmiete však zabudnúť na bezpečnosť – nenechajte dieťatko skĺznuť pod vodu a samozrejme dbajte na to, aby mala voda optimálnu teplotu – nebola ani studená, ani veľmi horúca (cca 37 °C, teplota v miestnosti by mala byť 22 až 26 °C).

Kúpeľ bábätku spestrite pridaním jemnej detskej peny do kúpeľa alebo hračiek v tvare zvieratiek. Niektorý drobci sa však perfektne „vyzabávajú“ aj s farebnými vrchnáčikmi od šampónov.

Prečítajte si: Kedy je správny čas na kúpanie bábätka

Cítite sa osamelá? Navštívte materské centrum

Množstvo mamičiek s dojčaťom do jedného roka pociťuje frustráciu, cítia sa osamelo, pretože nemajú vo svojom okolí spriaznenú dušu, s ktorou by mohli viesť nekonečné rozhovory o svojom potomkovi. Ak ste sa v tejto skupine našli, na internete si vyhľadajte najbližšie materské centrum.

Možno natrafíte na svoju krvnú skupinu a nájdete si kamarátku na prechádzky s kočíkom. Verte, že zdieľanie svojich radostí i obáv so spriaznenou dušou vám urobí dobre.

Raz do týždňa má službu otecko

Dnešní otcovia chcú byť aktívni. Prečo im starostlivosť o drobca nedopriať? Ak máte vyčerpávajúce noci, dohodnite sa s partnerom, že raz do týždňa bude jedna noc s bábätkom v jeho réžii. Že vstáva ráno skoro do práce? Nevadí. Služba mu pripadne na piatok, prípadne sobotu. Jedna noc bez nočnej služby bude pre vás znovuzrodením.

Prečítajte si: Ako byť dobrým otcom, ak máte denne len 30 minút

Zapojte svokru, mamu či sestru  

Už mnoho mamičiek prišlo na to, že fungovať ako perpetuum mobile sa jednoducho nedá. Keď sa vám ohlási svokra na návštevu, naučte ju hneď od začiatku, že koláčik ku kávičke si musí priniesť so sebou a skôr ako si doň aj zahryzne, absolvuje prechádzku na čerstvom vzduchu s milovaným vnúčaťom.

Prechádzka určite padne vhod všetkým trom – mamičke, bábätku i svokre. No a potom si už spolu vychutnajte spomínaný čaj alebo kávičku.

Všetko má svoj čas

Mamičky, nielen dieťatko potrebuje neustále nové a nové podnety, skúste sa zamerať (alebo si to priam prikážte) aj trošku na seba. Využite všetky možnosti, ktoré váš deň s bábätkom osviežia a urobia príjemnejším. V najhorších chvíľach majte na pamäti, že všetko čoskoro pominie a hoci tomu mnohé neveríte, naozaj to tak je – malé dieťa, malé starosti, veľké dieťa, veľké starosti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: